Γ. Σταθάκης: «O Πρωθυπουργός θα θέσει θέμα χρηματοδότησης στην επταμερή συνάντηση»

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η χώρα να φύγει από το ευρώ, και καμία περίπτωση να τα σπάσουμε με τους εταίρους» δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας

Γ. Σταθάκης: «O Πρωθυπουργός θα θέσει θέμα χρηματοδότησης στην επταμερή συνάντηση»

​Στην επταμερή συνάντηση που ζήτησε και θα έχει στις Βρυξέλλες το βράδυ της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, αναφέρθηκε ο Γιώργος Σταθάκης.

Ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού εξήγησε πως αυτή η συνάντηση αποτελεί «ένα καλύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να γίνει μια πιο ουσιαστική συζήτηση σε σχέση με την Σύνοδο Κορυφής, για το πώς εξειδικεύεται η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου, καθώς και για το θέμα της χρηματοδότησης», τονίζοντας πως «δεν φοβόμαστε την Μέρκελ».

Παράλληλα, εξέφρασε την σιγουριά του ότι θα βρεθεί λύση:

«Θα φτάσουμε σε συμφωνία κατά τη γνώμη μου, απλά αυτή τη στιγμή έχει υπάρξει μια διαμάχη που έχει οδηγήσει σε αυτή την καθυστέρηση. Η διαμάχη είναι από ορισμένες δυνάμεις που θέλουν να επαναφέρουν την κατάσταση στο πολύ αυστηρό μνημονιακό πλαίσιο, αλλά τέτοια επιστροφή δεν υπάρχει».

Όσο για το τι θα ζητήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός από τους Ευρωπαίους εταίρους;

«Θα τους ζητήσει να υπάρξει πολιτική απεμπλοκή και σαφής πολιτική δέσμευση για το πώς θα προχωρήσουμε. Θα τους ζητήσει επίσης να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια στο τι θα περιλαμβάνει η διαδικασία αυτή, ενώ θα τεθεί και το θέμα της χρηματοδότησης» είπε ο Γιώργος Σταθακης.

Τόνισε ακόμα, πως «η ελληνική οικονομία υφίσταται χρηματοδοτική πίεση που δεν θα έπρεπε να υπάρχει κατά την γνώμη μου μετά την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου», και πρόσθεσε:

«Η ελληνική οικονομία άντεξε τρεις διαδοχικές πιέσεις: Το πρόβλημα με τις καταθέσεις στις τράπεζες, την κατάρρευση των εσόδων και την πίεση που προέκυψε για το αν η Ελλάδα θα έβρισκε τα χρήματα για να καλύψει μισθούς, συντάξεις αλλά και τα χρωστούμενα».

Ωστόσο δήλωσε άγνοια για το τι θα μας ζητήσουν οι Ευρωπαίοι, λέγοντας «δεν ξέρω».

Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ και στην κατάργηση του, ήταν κάθετος, ξεκαθαρίζοντας πως:

«Υπάρχουν ορισμένες κόκκινες γραμμές και έχουν διατυπωθεί ευθέως. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τον ΕΝΦΙΑ και θεωρώ ότι πρέπει να πάμε σε έναν νέο φόρο το συντομότερο δυνατόν. Δεν θα συμβιβαστούμε σε αυτό το θέμα».

Ο Υπουργός Οικονομίας μεταξύ άλλων είπε πως «η ελληνική οικονομία υφίσταται πίεση ψυχολογική. Για τη ρευστότητα θέλουμε τα 1,9 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ και αύξηση του ορίου έκδοσης γραμματίων» προσθέτοντας πως το ασφαλιστικό βρίσκεται εκτός ατζέντας διαπραγμάτευσης.

Τέλος, τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση η χώρα να φύγει από το ευρώ, και καμία περίπτωση να τα σπάσουμε με τους εταίρους».

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ VIDEO ENA AΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ.




Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top