Μειώνονται τα διόδια: Δείτε τι είπε ο Σταθάκης

Ανακοίνωσε αναθεώρηση συμβάσεων των οδικών αξόνων

Μειώνονται τα διόδια: Δείτε τι είπε ο Σταθάκης

Την αναθεώρηση των συμβάσεων παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, του Ε65 και της Ιόνιας Οδού ανακοίνωσε την Τετάρτη από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας Γιώργος Σταθάκης.

Στις προθέσεις του κ.Σταθάκη είναι επίσης:

-η δημιουργία ενός αναλογικού συστήματος χρέωσης (και με ιδιαίτερη μέριμνα στην καθιέρωση «κοινωνικών διοδίων» -εφαρμογής του μέτρου δηλαδή με κοινωνικά κριτήρια-).

-η μείωση των διοδίων

-η μετοχική παρουσία του δημοσίου στις εταιρίες παραχώρησης

-η εύλογη συρρίκνωση του ρυθμού απόσβεσης της επένδυσης των ιδιωτών υπέρ του Δημοσίου.

Όπως είπε ο υπουργός, η πολιτική των διοδίων σχεδιάστηκε με βάση τις αρχικές συμβάσεις και τις προδιαγραφές της οικονομίας πριν από το 2009, τονίζοντας πως «αυτή η δομή είναι εκτός τόπου και χρόνου».

Αναφορικά με την Εγνατία, η οποία, όπως είπε ο κ.Σταθάκης, έχει χαμηλά διόδια σημείωσε ότι θα διατηρηθούν τα διόδια με χαμηλές χρεώσεις για τη συντήρηση του δρόμου και την ανάπτυξη των κάθετων αξόνων.

Δεδομένου ότι τα διόδια των άλλων αυτοκινητόδρομων «είναι εξαιρετικά υψηλά», ο κ.Σταθάκης ενημέρωσε ότι η αναθεώρηση θα εισάγει τη μείωση της προβλεπόμενης απόδοσης και την αύξηση του ρόλου του Δημοσίου ως μετόχου.

«Για να αποφευχθεί η αύξηση των διοδίων και να κάνουμε μία προσέγγιση η οποία θα αλλάξει πιθανότατα και τη χρονική διάρκεια απόσβεσης, προκειμένου να επιτραπεί μια σημαντική μείωση των διοδίων στο σύνολο των δρόμων με βάση πάντα την αναλογική αρχή η οποία θα πρυτανεύσει» εξήγησε ο υπουργός.

Σε ερώτημα για την παραχώρηση της Εγνατίας οδού, ο κ. Σταθάκης είπε: «Δεν έχει πάει η εταιρεία στο ΤΑΙΠΕΔ ακόμη. Θα εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες να βρούμε άλλη λύση, ή μία ��ύση συμβατή με τις δικές μας προτεραιότητες».

«Όλοι θέλουμε να ολοκληρωθούν τα έργα και θα ολοκληρωθούν» δεσμεύτηκε ο υπουργός, ο οποίος πάντως σημείωσε ότι οι παραχωρήσεις εγείρουν πολλά θέματα, όπως η κοστολόγηση, η ποιότητα των συμβάσεων επίσης, καθώς και το αν διασφαλίζεται η ισότιμη αντιμετώπιση του δημόσιου συμφέροντος και των συμφερόντων των ιδιωτών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top