Ήσυχος: Θα ζητήσω και από τους Ρώσους στοιχεία για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Εξέφρασε την ανάγκη να ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας

​Στην Μόσχα βρίσκεται από χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος, ο οποίος παραχώρησε από την Ελλάδα συνεντεύξεις σε ρωσικά ΜΜΕ, εκφράζοντας μεταξύ άλλων το ενδιαφέρον της Αθήνας να αποκτήσει από ��ωσικά αρχεία τυχόν στοιχεία για την γερμανική Κατοχή.

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στη Μόσχα σκοπεύω να ρωτήσω τους Ρώσους συναδέλφους μου για την ύπαρξη στα αρχεία της Ρωσίας εγγράφων που σχετίζονται με την περίοδο της Κατοχής της Ελλάδας από τη φασιστική Γερμανία. Όπως είναι γνωστό, η Ρωσία, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία, ως νικητές απέκτησαν πρώτες πρόσβαση σε γερμανικά έγγραφα δίκην τροπαίου. Γι' αυτό, υπάρχει πιθανότητα ότι θα βρεθούν σε ρωσικά αρχεία σχετικά έγγραφα. Τώρα η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεντρώσει παρόμοια στοιχεία σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να ενισχύσει με έγγραφες αποδείξεις τις απαιτήσεις της για την ανάγκη να καταβληθούν από τη Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο στην Ελλάδα» δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΑ στην εφημερίδα της ρωσικής κυβέρνησης «Ροσίσκαγια Γκαζιέτα».

Σύμφωνα μ�� τον κ.Ήσυχο, η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ενισχύσει τη συνεργασία της με τους BRICS (σ.σ. Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν. Αφρική), ενδιαφέρεται να λάβει περισσότερες πληροφορίες για τον λεγόμενο «τουρκικό αγωγό» φυσικού αερίου, που σχεδιάζεται να φθάσει ως τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θεωρεί ότι οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας δεν βοηθούν την ειρήνη στην Ουκρανία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την ανάγκη να ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας τόσο στον οικονομικό, όσο και στον στρατιωτικό τομέα, τόνισε ότι «είναι απαραίτητο να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις για τη διασφάλιση της ειρήνης στη Μ. Ανατολή και τη Μεσόγειο, περιοχή η οποία ήδη σήμερα υφίσταται έκρηξη τη�� έντασης», τονίζοντας την γεωπολιτική διάσταση των προβλημάτων στην συγκεκριμένη περιοχή.

Tι είναι ο BRICS;

Ο BRICS είναι ένας διεθνής πολιτικός οργανισμός των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών, που αποτελείται από πέντε χώρες: η Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τη Νότια Αφρική. Ο όρος προέρχεται από τα αρχικά γράμματα των ονομάτων των χωρών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top