Τσίπρας: Δεχόμαστε απειλές εδώ και 50 μέρες. Τους απαντάμε ότι δεν μας τρομάζουν

«Κάποιοι έχουν το θράσος να μας στέλνουν email για μονομερείς ενέργειες» - Πρ. ανάρτηση: 13.36

​«Το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση έχει αξιοσημείωτη σημασία γιατί δεν μεταφράστηκε από ένα email, αλλά γράφτηκε εδώ στην ελληνική γλώσσα και όπως φαίνεται θα ψηφιστεί από τη μεγάλη πλειοψηφία», είπε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή, ξεκαθαρίζοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό βασίζεται στις κοιν��νικές ανάγκες των πολλών και όχι λίγων και εκλεκτών.

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να σταθεί δίπλα σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη, ενώ το χαρακτήρισε το πρώτο νομοσχέδιο που δεν παίρνει από τους πολίτες, δεν χτυπά εργασιακά δικαιώματα, αλλά δίνει σε όσους έχουν ανάγκη ανάσα από τις δυσκολίες.

«Μας δεσμεύουν οι προγραμματικές μας δηλώσεις»

«Η κυβέρνηση υλοποιεί αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε στις προγραμματικές της δηλώσεις και που κάποιοι αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν. Δεσμευτήκαμε να είμαστε η κυβέρνηση που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα και τις εξαγγελίες της ακόμα κι αν ματώσουμε για να μην ματώσει ο λαός μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης η κυβέρνηση κάνει την αρχή στην εφαρμογή των προγραμματικών της δηλώσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι όλα τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν τις επόμενες μέρες θα γραφτούν στην Ελλάδα και δεν θα συνεχιστεί η τακτική να γράφονται αυτά από τεχνοκράτες.

«Δεν κάνουμε πίσω σε όσα έχουμε εξαγγείλει και από όσα πρέπει να γίνουν για να ανασάνει η κοινωνία. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και μέσα και έξω από τη χώρα, αλλά η λαϊκή εντολή που λάβαμε ήταν σαφής και έχουμε υποχρέωση να την υλοποιήσουμε», είπε.

«Γνωρίζαμε ότι θα κληθούμε να διαβούμε ναρκοθετημένο δρόμο»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη για τις πιέσεις και τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε.

«Γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή ότι ο δρόμος για την υλοποίηση αυτής της εντολής είχε από πριν ναρκοθετηθεί. Γνωρίζαμε για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίζαμε, ακόμα και για την επιχείρηση οικονομικής ασφυξίας και τις πιέσεις για να υποχωρήσουμε από τις δεσμεύσεις μας προς τον ελληνικό λαό με στόχο να συρθούμε στις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός και στέλνοντας μήνυμα στους εταίρους μας πρόσθεσε:

«Αρχίζουν να μας γνωρίζουν πολύ καλά και οι εταίροι μας. Αν κάπου είχαν στο μυαλό τους ότι θα είμαστε η συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, τους έχουμε απογοητεύσει».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι υπήρξε απόλυτη διαφάνεια για τη διαπραγμάτευση και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε ειδική μεταχείριση, αλλά ισότιμη.

Όπως είπε, η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη και επανέλαβε ότι για πρώτη φορά η Ευρώπη παραδέχθηκε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση που δεν δημιουργήθηκε τυχαία, αλλά επιβλήθηκε από ένα οικονομικό πρόγραμμα που απέτυχε παταγωδώς.

«Οι τεχνοκράτες με τους τεχνοκράτες και οι εκλεγμένοι με τους εκλεγμένους»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου κάνοντας λόγο για «πρόγραμμα-γέφυρα χωρίς ούτε ένα μέτρο λιτότητας και χωρίς ούτε ένα μέτρο εσωτερικής υποτίμησης», ξεκ��θαρίζοντας ότι δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο των τεχνοκρατών που πηγαινοέρχονταν στα υπουργεία.

«Από εδώ και στο εξής θα κάνουν πολιτική διαπραγμάτευση οι εκλεγμένοι με τους εκλεγμένους και οι τεχνοκράτες θα κάνουν διαπραγμάτευση με τους τεχνοκράτες» υποστήριξε καταχειροκροτούμενος ο πρωθυπουργός.

«Καμία απόλυση και καμία περικοπή μισθών και συντάξεων από αυτή την κυβέρνηση»

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα κάνει καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις και δεν θα προχωρήσει σε καμία απόλυση, ενώ τόνισε ότι «υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις που εμείς σχεδιάζουμε και πρέπει να γίνουν και όχι προαπαιτούμενα που έρχονται απέξω».

«Δεν δεχόμαστε εντολές από τεχνοκράτες ούτε δεχόμαστε να νομοθετούμε με email τεχνικών ομάδων» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας ουσιαστικά στην επιστολή Κοστέλο για το νομοσχέδιο της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Κάποιοι στο εσωτερικό εμφανίζονται τροϊκανότεροι των τροϊκανών»

«Στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν κάποιοι που είναι τροϊκανότεροι των τροικανών και επιχείρησαν να υπονομεύσουν τη συμφωνία από την επόμενη μέρα. Τους απαντάμε στη Βουλή υψώνοντας τείχος κυριαρχίας και αξιοπρέπειας. Ψηφίζοντας το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για συμπεριφορά κάποιων τεχνοκρατών που εκθέτει την Ευρώπη.

«Κάποιοι έχουν το θράσος να γράφουν σε χαρτί και να στέλνουν email ότι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι μονομερής ενέργεια. Ποιόν εκφράζει μια τέτοια Ευρώπη; Αν το κάνουν για να μας τρομάξουν, η απάντηση είναι απλή; Δεν τρομάζουμε» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για νομοσχέδιο που λαμβάνει μέτρα για τη διασφάλιση βασικών κοινωνικών αναγκών: στέγαση, σίτιση και ενέργεια.

«Δεχόμαστε απειλές εδώ και 50 μέρες. Ας τις κρατήσουν για εκεί που περνάνε»

«Δεχόμαστε απειλές εδώ και 50 μέρες. Απειλές κενές περιεχομένου που απαξιώνουν αυτούς που τις εκτοξεύουν. Αν κάποιοι ονειρεύονται να ξαναγυρίσει η Ελλάδα στην εποχή των Μνημονίων, ας κρατήσουν τις απειλές για εκεί που περνάνε. Όχι σε αυτή την κυβέρνηση και όχι σε αυτό τον λαό. Δεν θα το αφήσουμε έτσι. Η ΕΕ δεν είναι ιδιοκτησία των τεχνοκρατών και σε αυτούς τους θεσμούς δεν υπάρχουν εισαγγελείς και κατήγοροι» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου αλλά το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι εταίροι.

«Έχουμε μπροστά μας μια σκληρή διαπραγμάτευση» σημείωσε ο ίδιος, για να συμπληρώσει ότι ορισμένοι θέλουν «η Ελλάδα να γίνει και πολιτικό πειραματόζωο για να σταματήσει η πολιτική αλλαγή και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία, και να συνεχιστεί το μοντέλο της λιτότητας, από το οποίο κάποιοι κερδίζουν».

Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για υποκρισία καθώς η τρόικα ερχόταν τόσα χρόνια στην Ελλάδα εκβιάζοντας περί εκταμίευσης των δόσεων μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με απολύσεις και περικοπές μισθών και συντάξεων. «Πότε ήρθε η τρόικα στην Ελλάδα και χτύπησε το χέρι στο τραπέζι λέγοντας ότι αν δεν γίνει η τάδε διοικητική μεταρρύθμιση δεν θα δοθεί η δόση; Ας σταματήσουν λοιπόν τα προσχήματα από υποκριτές» είπε ο πρωθυπουργός.

«Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ήταν “εργαλειοθήκη Χατζηδάκη” για τα συμφέροντα»

O κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η περίφημη εργαλειοθήκη της προηγού��ενης κυβέρνησης «δεν είχε σχέση με τον ΟΟΣΑ αλλά ήταν εφεύρημα για να εξυπηρετηθούν γνωστά συμφέροντα» και την χαρακτήρισε «εργαλειοθήκη Χατζηδάκη».

«Η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση που δεν δεσμεύεται από οικονομικά συμφέροντα και έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας. Είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που θέλουμε εμείς και πρέπει να υλοποιήσουμε. Όπως θα υλοποιήσουμε και τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου» κατέληξε ο πρωθυπουργός, καλώντας τους βουλευτές από όλες τις πτέρυγες να στηρίξουν το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την κοινωνική σωτηρία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top