Πανούσης: όχι στα ρουσφέτια και στη φρούρηση των VIP

Και Τμήμα ΑΕΙ για την επιμόρφωση των Αστυνομικών

Την ίδρυση Τμήματος Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής, σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, προκειμένου όπως είπε να καταρτίζονται εξειδικευμένα στελέχη, αλλά και να επιμορφώνονται σε μεταπτυχιακό επίπεδο οι ενεργοί αστυνομικοί.

Ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ρουσφετιών για το οποίο είπε ότι «το γραφείο του υπουργού δεν ασχολείται με "διευκολύνσεις" (σβήσιμο κλήσεων, ρουσφέτια κ.λπ.). «Θα ήταν συνεπώς το λιγότερο παράτυπο και υπηρεσιακά ελεγχόμενο να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες άλλα όργανα της Αστυνομίας.Η υπεροπλία της Αστυνομίας απέναντι στην εγκληματικότητα δεν είναι μόνον ο νόμος, αλλά και το "καλό παράδειγμα συμπεριφοράς" προς τον κάθε άνθρωπο, Έλληνα και ξένο, τον οποίο ο αστυνομικός υπηρετεί και προστατεύει. Ας μην ξεχνάμε ότι η Αστυνομία είναι πρώτα απ' όλα ο προστάτης του φτωχού και του αδύναμου» επισήμανε.

Σχετικά με τις άδειες οπλοφορίας τόνισε ότι δόθηκε εντολή να ελεγχθούν όλες και να υπάρξει σχετική νομοθετική τροπολογία, ώστε κατά τακτά χρονικά διαστήματα να αξιολογείται η ψυχική και πνευματική κατάσταση των δικαιούχων, καθώς και αν συντρέχουν οι όροι που επέτρεψαν τη χορήγηση.

Όσον αφορά την φρούρηση των VIP διευκρίνισε ότι οι φρουρούμενοι από αστυνομικούς των οποίων μειώθηκε η φύλαξη μπορούν να προστρέξουν στο Ν. 3938/11 (άρθρο 22) και να ενισχύσουν τη φρούρησή τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας. «Δυστυχώς, οι ανάγκες παρουσίας των ένστολων στο δρ��μο και στην αντιμετώπιση του εγκλήματος, δεν αφήνει άλλα περιθώρια διατήρησης ή ενίσχυσης. Η εντολή αυτή προέρχεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και εφαρμόστηκε ομοιόμορφα και στους πολιτικούς, εκτός των εξαιρέσεων όπου τριμελής επιτροπή εκτίμησε ιδιαίτερους κινδύνους» πρόσθεσε.