Μαξίμου σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Αυτή είναι η αλήθεια για τα δημοσιονομικά

«Αποκαλύπτουν το σχέδιο που είχαν εξυφάνει για δημοσιονομική και πιστωτική ασφυξία»

Στην αντεπίθεση περνά η κυβέρνηση απαντώντας στην κριτική που ασκείται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα δημόσια οικονομικά.

Από το Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για «περίσσευμα θράσους» να ασκείται αυτού τ��υ είδους η κριτική απέναντι σε μία κυβέρνηση λίγων εβδομάδων και τονίζουν ότι τα δύο κόμματα της προηγούμενης συγκυβέρνησης «αποκαλύπτουν επί της ουσίας το σχέδιο που είχαν εξυφάνει για την δημοσιονομική και πιστωτική ασφυξία της νέας κυβέρνησης, ποντάροντας σε μια “αριστερή παρένθεση”».

H κυβέρνηση απαντά στους ισχυρισμούς της ΝΔ ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού πήγαινε καλά μέχρι τον Νοέμβριο, παραθέτοντας συγκεκριμένα ταμειακά στοιχεία: «Στους πρώτους 11 μήνες του 2014, τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ήταν χαμηλότερα κατά 920 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Ένα μήνα μετά, στο τέλος του 2014, η υστέρηση των καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού, έφτασε τα 3,5 δισ. ευρώ. Σε ένα μήνα, δηλαδή, η “μαύρη τρύπα” τω�� εσόδων αυξήθηκε κατά 2,6 δισ. ευρώ. Είναι αστείο να υποστηρίζει κανείς ότι αυτή η τρομακτική αύξηση οφείλεται στην πολιτική αβεβαιότητα».

Σύμφωνα με το Μαξίμου, αναληθής είναι και ο ισχυρισμός της ΝΔ ότι τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 2014 ήταν 2,6 δισ. ευρώ. «Αυτό που δεν λέει είναι ο τρόπος με τον οποίο το κατάφερε. Αυτός δεν είναι άλλος από το δανεισμό» απαντούν κύκλοι της κυβέρνησης, εξηγώντας ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από το Μάρτιο του 2014 ξεκίνησε να δανείζεται από τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, μέσω repos, με το ποσό των συγκεκριμένων δανείων να φθάνει τα 8,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014.

«Επειδή, λοιπόν, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, ο μοναδικός λόγος για τον οποίο άφησε κάποια χρήματα στο δημόσιο ταμείο η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν η υπερβολική εκμετάλλευση των διαθέσιμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης» σχολιάζουν από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Η ελληνική κυβέρνηση με σταθερότητα και αποφασιστικότητα ξεπερνά όλα τα εμπόδια που της έχει κληροδοτήσει η αξιωματική αντιπολίτευση» καταλήγουν κύκλοι της κυβέρνησης, κάνοντας αναφορά σε πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, κινήσεις οι οποίες «θα ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα και θα ακυρώσουν τους σχεδιασμούς ορισμένων που θέλουν να επιστρέψει η χώρα σε μνημόνια και εποπτεία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top