Λαπαβίτσας σε Bild: Έξοδος από το ευρώ χωρίς να στάξει αίμα στο χαλί

«Με δεσμεύει το πρόγραμμα του Τσίπρα αλλά…» - Τι είπε για τρόφιμα με… κουπόνι!

Λαπαβίτσας σε Bild: Έξοδος από το ευρώ χωρίς να στάξει αίμα στο χαλί

«Βελούδινη» έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προτείνει ο Κώστας Λαπαβίτσας μιλώντας στη Bild.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ιστορικό λάθος την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη και τονίζει ότι η λύση για τη χώρα μετά από 5 χρόνια βασανιστηρίων είναι «να αποχωρήσουμε ομαλά χωρίς να στάξει αίμα στο χαλί».

«Η τιμή της εξόδου μας είναι ένα κούρεμα. Έτσι, η έξοδος θα γίνει με μεθοδικό τρόπο. Η ΕΚΤ πρέπει να στηρίξει τη συναλλαγματική ισοτιμία και τις ελληνικές τράπεζες. Το κόστος θα είναι αμελητέο. Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ και να εξακολουθεί -αναγκαστικά- να παραμένει μέλος της ΕΕ. Φυσικά θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής, μια φάση με δύο νομίσματα, αλλά σταδιακά το νέο νόμισμα μπορεί να κυριαρχήσει» δήλωσε ο κ. Λαπαβίτσας.

Ο ίδιος, αναφέρθηκε και στον Γιάνη Βαρουφάκη εξηγώντας ότι οι δυο τους εκπροσωπούν «ένα διαφορετικό μέρος του πολιτικού φάσματος» και εκτιμώντας ότι ο υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να σπάσει τη λιτότητα και να αλλάξει την πορεία εντός της ζώνης του ευρώ, «κάτι που είναι αδύνατο».

«Με δεσμεύει το πρόγραμμα του Τσίπρα αλλά…»

Ο κ. Λαπαβίτσας, μιλώντας σήμερα στο Mega, όπου έδωσε διευκρινήσεις για τις δηλώσεις του στη Bild, ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση τον δεσμεύσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια πίεση εχθρική, που τη νιώθουμε σε όλα τα επίπεδα, ρευστότητας, χρηματοδότησης κοκ. Πρέπει ως χώρα επιτέλους να κάνουμε μια ψύχραιμη συζήτηση για όλα τα ενδεχόμενα. Πρέπει να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας μέσα στο πλαίσιο του ευρώ, όπως έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο μέτρο που αυτό αποδεικνύεται δύσκολο, στο μέτρο που έχουμε αντιπαλότητες, στο μέτρο που έχουμε πιέσεις απ΄ έξω οφείλουμε να κάνουμε δημόσια συζήτηση για όλα τα ενδεχόμενα» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα και προσπαθεί να το υλοποιήσει μέσα στο πλαίσιο του ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε δημόσια συζήτηση, ούτε σημαίνει ότι θα αποφεύγουμε ορισμένα θέματα όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα και το έχουμε πληρώσει» κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι είπε για τρόφιμα με… κουπόνι!

Ο κ. Λαπαβίτσας έδωσε συνέντευξη και στο αμερικανικό περιοδικό Jacobin, όπου αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για τον οικονομικό σχεδιασμό της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Η κυβέρνηση θα χρειαστεί άμεσα να εφαρμόσει ελέγχους κεφαλαίων και άμεσα έλεγχο στις τράπεζες. Θα πρέπει να κάνει ό,τι έκανε η ΕΕ στην περίπτωση της Κύπρου. Θα κρατήσουν σίγουρα για σημαντικό χρονικό διάστημα. Και κάποιο είδος ελέγχων κεφαλαίου ασφαλώς θα παραμείνει. Θα υπάρξει το θέμα του επαναπροσδιορισμού των πάντων στο νέο νόμισμα. Θα χρειαστεί ένας στρατός δικηγόρων, τα συμβόλαια σε ξένο νόμισμα θα είναι προβληματικά» σημειώνει –μεταξύ άλλων- ο κ. Λαπαβίτσας, εξηγώντας ότι μιλάμε για κάποιους δύσκολους μήνες.

lapa0.jpglapa1.jpg

Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση για το αν μιλάμε για παροχή ειδών και τροφίμων με δελτίο σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή, ο βουλευτής τοπυ ΣΥΡΙΖΑ απαντά θετικά: «Ναι, μιλάμε για διαδικασία με δελτίο. Ήδη, εξάλλου υπάρχει δελτίο στη χώρα αλλά γίνεται με το πορτοφόλι»!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top