Βαρουφάκης: Μετανιώνω για την φωτογράφιση στο Paris Match - Δεν ξέρω αν έχουν βρει τρύπα 2 δις

Αιχμές για Σόιμπλε, Μέρκελ, Bild και Spiegel-Επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση

Βαρουφάκης: Μετανιώνω για την φωτογράφιση στο Paris Match - Δεν ξέρω αν έχουν βρει τρύπα 2 δις

​«Χείμαρρος» ήταν για ακόμη μια φορά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην "Πρωινή ενημέρωση" του Alpha για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, τις συναντήσεις του Eurogroup, τις σχέσεις του με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την «τρύπα» 2 δις στα έσοδα, αλλά και την φωτογράφιση στο Paris Match.

«Θα ήθελα να μην είχε γίνει αυτή η φωτογράφιση, το μετανιώνω... Η αισθητική αυτών των φωτογραφιών δεν μου αρέσει», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «το κείμενο που τη συνόδευε ήταν καλό και έκανε πολύ καλό για την Ελλάδα στη Γαλλία».

"Στο Eurogroup δεν γίνεται ποτέ συζήτηση επί της ουσίας των προβλημάτων"

Ο κ.Βαρουφάκ��ς, αφού αρχικά διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά των ταμείων και έχει διασφαλίσει τα χρήματα για την καταβολή μισθών και συντάξεων των επόμενων μηνών, πρόσθεσε ότι διαπραγματεύεται σκληρά, ώστε να πετύχει πλεόνασμα 1,5% για το 2015, και αναφέρθηκε στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Στο Eurogroup δεν γίνεται ποτέ συζήτηση επί της ουσίας των οικονομικών προβλημάτων. Υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος για την ουσία».

"Δεν μου είπε ο Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ"

Στην συνέχεια, ο κ.Βαρουφάκης διέψευσε επίσης τις πληροφορίες που θέλουν τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να του πρότεινε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Έχω κάνει δύο μακρές συζητήσεις με τον κύριο Σόιμπλε, ποτέ δεν μου είπε αυτά που γράφτηκαν στον Τύπο» είπε ο κ.Βαρουφάκης, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι ο Γερμανός ομόλογος του δεν κράτησε τον λόγο του.

«Είχαμε συμφωνήσει κάποιες κουβέντες να μείνουν μεταξύ μας. Εγώ κράτησα τον λόγο μου» είπε με νόημα.

"Για πόσο ακόμη θα είναι Καγκελάριος η Μέρκελ;"

Αναφερόμενος στο «σχέδιο Μέρκελ» που πρότεινε ο ίδιος και αφορά μια εναλλακτική ποσοτική χαλάρωση, ο κ.Βαρουφάκης τόνισε πως «το συμφέρον της Γερμανίας βρίσκεται μέσα στην ευρωζώνη. Μπορεί κάποιοι να πειραματίζονται με ιδέες περί εξόδου της Γερμανίας από το ευρώ και την ΕΕ, η θέση όμως της Γερμανίας είναι μέσα στο ευρώ».

«Πόσα χρόνια άλλωστε θα είναι ακόμη Καγκελάριος της Γερμανίας η Μέρκελ;» διερωτήκε ο κ.Βαρουφάκης, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου δόγματος που να ενώνει την Ευρώπη.

"Δεν ξέρω τίποτα για τρύπα 2 δις ευρώ στα έσοδα"

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών γίνονται στις Βρυξέλλες, τονίζοντας για ακόμη μια φορά ότι η τρόικα τελείωσε.

Σε ερώτημα για την «τρύπα 2 δις στα έσοδα» που διαπίστωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρώτες έρευνες τα τεχνικά κλιμάκια, ο κ.Βαρουφάκης είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο, επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση.

«Υστέρηση στα έσοδα υπήρχε από τα μέσα του 2014.Το πλεόνασμα που διατυμπάνιζε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν το μισό από αυτό που έλεγε… Βρήκαμε άδεια ταμεία» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας «υποτιθέμενη» την ανάπτυξη του 2014.

«Στάχτες η ανάκαμψη του 2014» πρόσθεσε.
"Δεν θα υπογράψουμε υφεσιακά μέτρα"
Διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει νέα υφεσιακά μέτρα, τονίζοντας πως πρώτη προτεραιότητα της είναι οι ανάγκες των πολιτών.
«Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση ΦΠΑ σε νησιά, φάρμακα και τρόφιμα» τόνισε.
Αιχμές για Spiegel και Bild
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Spiegel για τα σχέδια της Α.Μέρκελ να προχωρήσει σε κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα, όπως είχε συμβεί και στην Κύπρο, ο κ.Βαρουφάκης είπε με νόημα «το Spiegel έχει χάσει την αξιοπιστία του από το 2011».
Παράλληλα, μιλώντας για το δημοσίευμα της Bild, το οποίο μιλά για υποβάθμιση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και αντικατάσταση του από τον Γ.Δραγασάκη, ο κ.Βαρουφάκης είπε χαρακτηριστικά «το ότι προσπαθεί να με αποδομήσει η Bild που προσπαθεί εδώ και χρόνια να αποδομήσει και την χώρα μου, είναι τιμή μου και καμάρι μου. Όσο περισσότερο με μισεί, τόσο πιο ευτυχισμένος ξυπνάω το πρωί».
"Δεν σκεφτόμαστε εκλογές και δημοψήφισμα ΤΩΡΑ"
Σχολιάζοντας τα σενάρια περί δημοψηφίσματος και εκλογών, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τέτοια σχέδια για την ώρα, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει τίποτα για το μέλλον, «αν χρειαστεί».
ΒΙΝΤΕΟ ALPHA
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top