«Είμαι αθώος» δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

«Με έχει πετάξει στα σκυλιά το κόμμα μου. Δικάζομαι κάθε μέρα»

«Είμαι αθώος» δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου
«Είμαι αθώος και αρνούμαι τις κατηγορίες».
Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την απολογία του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παρά την προτροπή του Προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου να καθίσει αν χρειαστεί, προτίμησε να απολογηθεί όρθιος.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έκανε μια αναδρομή των γεγονότων και του πως απέκτησε τη λίστα Λαγκάρντ από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία -όπως είπε- του ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να πει ότι τα πήρε από την ίδια καθώς «τα στοιχεία αυτά είναι παράνομα και κλεμμένα».
«Μου έστειλε τη λίστα η Λαγκάρντ και δεν ήξερα τι να κάνω»
«Στις 29 Σεπτεμβρίου του 2010 η γραμματέας μου μού είπε ότι έχει έρθει ένας φάκελος από τη Γαλλία. Βλέπω το φάκελο, μέσα είναι ένα cd και ένα σημείωμα που γράφεται από έναν αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών. Η επιστολή αναφέρει μόνο “τα στοιχεία που μας ζητήσατε”. Το βάζω στον υπολογιστή και βλέπω χιλιάδες αρχεία Excel. Ανοίγω στην τύχη, επιμένω στην τύχη μερικά. Δεν ξέρω τι να το κάνω. Φεύγω για το Eurogroup. Μετά στην Ουάσιγκτον. Ξέρω ότι έχω στα χέρια μου κάποια παράνομα στοιχεία. Είναι κρίσιμο να κρατηθούν απόρρητα, μυστικά. Δεν θέλω με τίποτε να δημιουργήσω πρόβλημα στη σχέση μας με τη Γαλλία, η οποία μας στηρίζει παραδοσιακά στο Eurogroup» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι το ΣΔΟΕ θα μπορούσε να κάνει έρευνα σε τέτοιου είδους καταθέτες αλλά παραδέχθηκε ωμά ότι «έχει πολλά γνωστά κρούσματα διαφθοράς και σε δύο ημέρες θα έβλεπα σε τίτλο: “Να η λίστα».
«Ζήτησα τα 20 ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις»
«Αποφασίζω να δώσω ένα δείγμα στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Πριν του το δώσω, όμως, έπρεπε να ήξερα τι είχα πάνω μου. Ζητώ από τον συνεργάτη μου να μου πει 20 ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις αλλά και το ύψος του ποσού. Του δίνω το CD. Και επανέρχεται μετά από λίγες ημέρες, και μου δίνει έναν φάκελο. Καλώ τον κ. Καπελέρη. Και του λέω: “Γιάννη, έχουμε λάβει από το εξωτερικό κάποια στοιχεία. Βλέπω μία γυναίκα, πχ. με 500 εκατομμύρια. Υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι, πληρώνουν φόρους; Κάνε μια έρευνα”» ανέφερε ο πρώην υπουργός.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου στη συνέχεια είπε ότι πήρε απάντηση μετά από μία εβδομάδα και αυτή ήταν πως «από μία πρώτη ματιά δεν μπορούν να δικαιολογήσουν αυτά τα ποσά». Ωστόσο, όπως λέει ο ίδιος «δεν έχω ακόμη λύσει το προβληματισμό μου για το πως θα χειριστώ αυτό το θέμα. Είναι περίπου 2 δισ. ευρώ τα ποσά από τους μεγαλύτερους καταθέτες. Θεωρώ αυτονόητο ότι ο έλεγχος θα προχωρήσει αλλά τον Ιανουάριο θα συναντιόμασταν στο Νταβός με τους Ελβετούς ομολόγους για το θέμα του τραπεζικού απορρήτου. Οποιαδήποτε παραδοχή από την Ελλάδα ότι έχει στα χέρια της κλεμμένα στοιχεία θα τίναζε την σύμβαση στον αέρα».
«Πως επέλεξα Διώτη και Καπελέρη»
Με τη συνείδησή του ήσυχη ότι ο κ. Καπελέρης συνεχίζει τον έλεγχό του, ο πρώην υπουργός τονίζει ότι αποφασίζει μια αλλαγή: Ο κ. Καπελέρης που μέχρι τότε ήταν επικεφαλής του ΣΔΟΕ, «μετακομίζει» στη γενική γραμματεία φορολογίας και στη θέση του τοποθετείται ο Ιωάννης Διώτης. «Σε μια εποχή που θέλαμε να καταδείξουμε τη σοβαρότητα των θεμάτων της φοροδιαφυγής, κρίναμε ότι είναι μια καλή επιλογή. Μαζί με τους οικονομικούς εισαγγελείς σκεφτήκαμε ότι θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
«Τον ενημερώνω τότε ότι έχω δώσει κάποια ονόματα στον κ. Καπελέρη. Και μεταξύ 9 και 17 Ιουνίου του στέλνω αυτά τα στοιχεία σε στικάκι. Πως έγινε το στικάκι; Ζητώ ένα αντίγραφο του cd από την γραμματέα μου και το κρατώ στο γραφείο» προσέθεσε ο πρώην υπουργός.
«Φεύγοντας από το ΥΠΟΙΚ, άφησα τ�� usb στον Διώτη»
Σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνη η περίοδος ήταν πολύ δύσκολη για τον ίδιο καθώς βρισκόταν μονίμως σε ένα αεροπλάνο κάνοντας επαφές στο εξωτερικό, την ώρα που περνούσε ώρες στη Βουλή προσπαθώντας να πείσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο: «Τότε γίνεται σαφές ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει ανασχηματισμό. Ο υπουργός Οικονομικών είχε κουράσει. Η επιλογή του ήταν να βάλει στη θέση μου τον κ. Βενιζέλο. Μέσα σε τρεις ώρες τα μαζέψαμε και φύγαμε. Έδωσα το usb στον αρμόδιο, δηλαδή στον κ. Διώτη. Λένε γιατί δεν το έδωσες στο Βενιζέλο; Ο αρμόδιος ήταν ο κ. Διώτης. Στο υπουργείο παραμένουν οι στενοί μου συνεργάτες, οι κ. Ζανιάς, Πλασκοβίτης κλπ. Ο κ. Βενιζέλος δεν άλλαξε κανέναν».
Συνεχίζοντας, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι 3 εβδομάδες μετά (σ.σ. εννοεί μετά την αποχώρηση του από το ΥΠΟΙΚ στις 17 Ιουνίου του 2011, αφού έγινε ο ανασχηματισμός) κάλεσε στο σπίτι του τους συνεργάτες του: «Μέχρι τότε δεν έχω καμία επικοινωνία με τον κ. Διώτη, μόνο του έστειλα την πρόσκληση. Και μετά στις 7 του μηνός του στέλνω το e-mail ρωτώντας: "Πήρες το στικάκι που σου έστειλα;". Αυτή είναι και η τελευταία μου επαφή με τη λίστα Λαγκάρντ. Δεν λαμβάνω ποτέ οποιοδήποτε τηλέφωνο από τον κ. Βενιζέλο για να με ρωτήσει τι έγινε με τη λίστα, αν και θεωρούσα εύλογο το να με πάρει. Προσπαθούσα να είμαι διακριτικός με τον νέο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος δεν θέλει και πολλοί να ανακατεύονται στα ποδάρια του. Γίνονται εκλογές. Ο κ. Βενιζέλος μου ζητά να μην είμαι υποψήφιος, το ΠΑΣΟΚ συντρίβεται, εγώ δεν εκλέγομαι και πάω σπίτι μου».
Αιχμές για Βενιζέλο: Μου τηλεφώνησε σε ανοικτή ακρόαση για να υπάρχουν μάρτυρες
«Τον Σεπτέμβριο, οι εφημερίδες γράφουν: "Ο Παπακωνσταντίνου έθαψε τη λίστα". Εκείνες τις ημέρες μου τηλεφωνεί ο Διώτης. Μου λέει: “Γίνεται θόρυβος". "Τι την έκανες;” Τον ρωτάω εγώ. “Την έδωσα στο κ. Βενιζέλο” μου απαντά. Μου τηλεφωνεί ο κ. Βενιζέλος και μάλιστα αντιλαμβάνομαι ότι με έχει και σε ανοιχτή ακρόαση για να υπάρχουν μάρτυρες. Του λέω τι έγινε με την Λαγκάρντ και του μεταφέρω ότι την έχω δώσει στον Διώτη. Συστήνεται εξεταστική επιτροπή και διαβάζω δημοσιεύματα: “Είναι αυτή η λίστα ή κάποιος την έχει πειράξει;”» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι αρχίζει να «δικάζεται» ως ο υπουργός «που θα μπορούσε να πάρει εκατομμύρια αλλά έκοβε μισθούς».
«Μου τηλεφώνησαν για να μου πουν ότι λείπουν τα ονόματα τριών συγγενών μου»
Ο ίδιος σημείωσε ότι ζήτησε να έρθει η αυθεντική λίστα εκ νέου από τη Γαλλία και δέχθηκε τηλεφώνημα στις 27 Δεκεμβρίου που τον ενημέρωνε ότι από την «ελληνική» λίστα έλειπαν τα ονόματα τριών συγγενών του.
«Αντιλαμβάνομαι ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Το πρώτο που σκέφτομαι είναι το ποιος μου έχει στήσει αυτήν την ιστορία. Παίρνω τηλέφωνο την Ελένη (σ.σ.: την ξαδέρφη του) και της λέω “τι είναι αυτά Ελένη”; “Δεν έχω ιδέα” μου απαντά» προσέθεσε ο πρώην υπουργός.
«Με πέταξε στα σκυλιά το κόμμα μου»
«Αυτό που βολεύει ήταν να πάει μία ολόκληρη ιστορία επάνω μου. Από τότε δικάζομαι κάθε μέρα. Και έχω καταδικαστεί από την πρώτη ημέρα. Ποιο τεκμήριο αθωότητας; Από την πρώτη ημέρα της προανακριτικής το κόμμα μου με έχει πετάξει στα σκυλιά» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος χαρακτήρισε «άθλιο τον έλεγχο του ΣΔΟΕ».
Καταλήγοντας, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι δεν έχει κάνει «καμία απολύτως νόθευση» και έκανε λόγο για «στημένη ιστορία». «Δεν διανοήθηκα ποτέ να κάνω κάτι τέτοιο» σημείωσε ο πρώην υπουργός.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top