Χουντής: Οι πολεμικές επανορθώσεις είναι ηθική-πολιτική υποχρέωση της Γερμανίας

Τι σχολίασε για τη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης

«Η ελληνική κυβέρνηση πολιτικά και ηθικά θα διεκδικήσει την αποπληρωμή των γερμανικών οφειλών, έτσι όπως προσδιορίστηκε: αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, αποκατάσταση των ζημιών και επιστροφή των πολιτιστικών θησαυρών» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής.

Σημειώνει επίσης ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών έθεσε επισήμως το θέμα των πολεμικών επα��ορθώσεων και του κατοχικού δανείου στην ηγεσία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Δώσαμε στους Γερμανούς συνομιλητές μας να καταλάβουν ότι δεν έχουμε διάθεση να ανοίξουμε μέτωπα και να διεκδικούμε χωρίς συνεννόηση, συνεργασία, κατανόηση. Αυτό που ζητάμε από τη γερμανική πλευρά είναι να κατανοήσει ότι αυτό το θέμα είναι ηθική και πολιτική της υποχρέωση. Ότι το πρόβλημα υπάρχει. H Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες αναλογικά συνέπειες σε θύματα και καταστροφές και δεν έχει αποζημιωθεί, ενώ σε άλλες χώρες δόθηκαν αποζημιώσεις, αν και όπως είπα δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα. Για τη λεηλάτηση των πολιτιστικών θησαυρών της χώρας, των αρχείων της, αποκαλύπτεται επίσης ότι έχει γίνει μεγάλη ληστεία» δηλώνει ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ.

Σε ερώτηση για τη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, ότι είναι έτοιμος να δώσει άδεια να εκτελεστεί η απόφαση του 2000 Αρείου Πάγου για την αποκατάσταση των οικογενειών θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο, ο κ. Χουντής απαντά:

«Σημαίνει ότι είναι άμεσα διεκδικήσιμα και στην περίπτωση που υπάρξει άρνηση να μπορείς να κάνεις χρήση του δικαιώματος της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να υπάρξει αποζημίωση. Αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί ήταν μια απόφαση του Αρείου Πάγου, που δεν ενεργοποιείτο από το 2000, χωρίς καμία εξήγηση».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top