Τσίπρας: Συμφωνία με τον ΟΟΣΑ για κοινωνικες μεταρρυθμίσεις και όχι για λιτότητα

Γκουρία:Δεν είμαστε εδώ για να σας πούμε τι πρέπει να κάνετε-Πρώτη δημοσίευση:12/03/2015 16:55

«Ιδιαίτερα χαρούμενος» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία για το γεγονός ότι «σήμερα συνυπογράψαμε μία νέα περίοδο ανάπτυξης και συνεργασίας, μία νέα ��ελίδα ανάπτυξης και ευημερίας για την πατρίδα μας».

Όπως πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται για μία συμφωνία «με βάση ένα πρόγραμμα προοδευτικών κοινωνικών μεταρρυθμίσεων», για τις οποίες ο ΟΟΣΑ δεσμεύεται να παράσχει την αναγκαία τεχνική υποστήριξη.

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για μεταρρυθμίσεις που θα εμπεδώσουν την κοινωνική αλλαγή, όχι μεταρρυθμίσεις όπως τις γνωρίσαμε μέχρι σήμερα που μετέτρεψαν τη λέξη “μεταρρύθμιση” σε συνώνυμο της κοινωνικής απορρύθμισης» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Έκανε λόγο ακόμα για μεταρρυθμίσεις που «θα σηματοδοτήσουν τη ρήξη με τις παθογένειες της εξάρτησης με την οικονομική ολιγαρχία».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «ανοίξαμε μαζί με τον κ. Γκουρία ένα μεταρρυθμιστικό κεφάλαιο που μπορεί να έχει συνέχεια και θα αποδώσει καρπούς» και ότι στα επόμενα 4 χρόνια μπορεί η Ελλάδα να έχει ξανά θετικό πρόσημο».

Μάλιστα, εξαπέλυσε βολές κατά του ΔΝΤ λέγοντας ότι «τα προηγούμενα χρόνια ένας άλλος διεθνής οργανισμός, το ΔΝΤ επέβαλλε σκληρή λιτότητα», αντιπαραβάλλοντας την στάση του με τον ΟΟΣΑ που όπως συμπλήρωσε «ήρθε για να μας βοηθήσει να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος».

Όπως γράψαμε στο star.gr, σε συνάντηση που είχαν νωρίτερα, οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία με την οποία ο ΟΟΣΑ αναλαμβάνει να δώσει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης.

"Θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις , όχι επειδή μας υποχρεώνουν, αλλά επειδή θέλουμε να τις κάνουμε"

Ο κ.Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «οι μεταρρυθμίσεις που συζητά η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αυτές που η ίδια επιθυμεί να εφαρμόσει».

«Δεν μας υποχρεώνουν να κάνουμε αυτές τις μεταρ��υθμίσεις... Είναι μεταρρυθμίσεις που εμείς θέλουμε να κάνουμε» πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας για ακόμη μια φορά «αποτυχημένο» το μνημόνιο, ρίχνοντας παράλληλα ευθύνες στην τρόικα.

«Τα τελευταία 4 χρόνια, η τρόικα συχνά εκβίαζε πως αν δεν μειωθούν οι συντάξεις, δεν θα δοθούν οι δόσεις… δεν είδαμε όμως ποτέ να κάνει εκβιασμούς για δομικές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση για παράδειγμα απόδοσης της δικαιοσύνης/ ή για την κατάργηση των καρτέλ» συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «το προηγούμενο πρόγραμμα είχε στόχο την εσωτερική υποτίμηση και όχι τις δομικές αλλαγές».

Ο κ.Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να «προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη».

"Δεν αισθάνομαι να έχω θηλιά στο λαιμό. Θα κάνουμε όλα όσα έχουμε συμφωνήσει"

Στην ερώτηση που θα βρει τα λεφτά η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που θέλει όταν για παράδειγμα η ρευστότητα που της δίνει η ΕΚΤ είναι περιορισμένη, ο κ.Τσίπρας είπε με νόημα «δεν αισθάνομαι ότι έχω καμιά θηλιά στο λαιμό».

«Η Ελλάδα έχει αποφασιστική βούληση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις» είπε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την ανάγκη οι εταίροι να συμβάλουν στην ελληνική προσπάθεια .

«Θα υλοποιήσουμε όλα όσα συμφωνήσαμε» δεσμεύτηκε ο κ.Τσίπρας.

Τσίπρας για χρηματοδότηση: αν δεν καταβληθεί η δόση κάποιος θα θέλει να δυναμιτίσει την συμφωνία

Απαντώντας πάντως σε ερώτηση για την εκταμίευση των δόσεων και αφού είχε ήδη διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της, ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

«Αυτή την στιγμή υπάρχει μία διαπραγμάτευση σε εξέλιξη. Ένα από τα ελλείμματα ήταν ότι δεν είχε σαφή αναφορά στη χρηματοδότηση. Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει, είμαστε έντιμοι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, ακόμη κι αν δεν υπάρξει εκταμίευση η Ελλάδα θα ανταποκριθεί. Ωστόσο, αν δεν καταβληθεί η δόση, αυτό θα σημαίνει ότι στο πλαίσιο μίας συμφωνίας υπάρχει κάποιος που την προωθεί και κάποιος που θέλει να την δυναμιτίσει».

Γκουρία: Δεν είμαστε εδώ για να σας πούμε τι πρέπει να κάνετε

«Η συμφωνία που υπογράψαμε με τον κύριο Τσίπρα περιλαμβάνει ζητήματα διαφάνειας, ακεραιότητας, απασχόλησης και ενίσχυσης του ανταγωνισμού, ώστε να αποφευχθούν οι επιπτώσεις των μονοπωλίων και των ολιγοπωλίων», είπε από την πλευρά του επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία.
Στο ερώτημα ποια είναι η σχέση της εργαλειοθήκης που είχε υιοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με τη νέα συμφωνία, ο κ.Γκουρία δεν θέλησε μπει σε συγκρίσεις, λέγοντας απλά πως «κανένας δεν υποκαθιστά κανέναν» και πως «ο καθένας έχει ένα έργο να επιτελέσει».
«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα» τόνισε ο κ.Γκουρία.
«Δεν είμαστε εδώ για να σας πούμε τι πρέπει να κάνετε... Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε» τόνισε ο κ.Γκουρία, εκφράζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να εφαρμόσει όλα όσα έχουν συμφωνηθεί .

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top