Bαρουφάκης για Σόιμπλε: «Δεν πρόκειται να πέσω στην παγίδα των κακών τρόπων»

«Η τρόικα τελείωσε. Oι συναντήσεις με τα κλιμάκια θα γίνονται σε ξενοδοχεία»Πρώτη ανάρτηση: 12/03/2015 00:19

Bαρουφάκης για Σόιμπλε: «Δεν πρόκειται να πέσω στην παγίδα των κακών τρόπων»

​Την Πέμπτη θα παρουσιάσουμε στον ΟΟΣΑ όλο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά το πέρας της συνάντησης που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. «Στόχος είναι να βοηθηθούμε στην εκπόνηση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος που να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντική» την συνάντηση που θα έχει ο ίδιος και ο πρωθυπουργός την Πέμπτη με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών εκτός από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει δοθεί στους εταίρους μας, θα παρουσιάσει και άλλες. «Στόχος είναι να βοηθηθούμε στην εκπόνηση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος που να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και μετρήσιμο όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του. Έτσι έχει γίνει και με άλλες κυβερνήσεις που θέλησαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία, τις εμπειρίες και το έργο του ΟΟΣΑ, ώστε να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους» τόνισε.

«Εθιμοτυπική η συνάντηση με Σαπέν»

Όσον αφορά στη συνάντηση του, με τον κ. Σαπέν αυτή διήρκησε μισή ώρα και ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην εκπομπή ONLINE του Mega, τη χαρακτήρισε «εθιμοτυπική».

«Εθιμοτυπικά συνάντησα και τον υπουργό οικονομικών της Γαλλίας. Όταν έχεις ιδέες που έχουν δύναμη τις εκφράζεις δημόσια. Δεν υπάρχουν μπλοκ και φατρίες. Απίστευτες οι φήμες για δήθεν συναντήσεις που είχα. Εγώ σήμερα συνάντησα μόνο τον κ. Σαπέν. Και κανέναν άλλο. Ούτε τον Μοσκοβισί ούτε τον Τόμσεν» τόνισε.

Βαρουφάκης για Σόιμπλε: «Δεν πρόκειται να πέσω στην παγίδα των κακών τρόπων»

«Καταλαβαίνω ότι η παρουσία μου στο Eurogroup έχει εκνευρίσει πολλούς. Είχαν συνηθίσει μια κυβέρνηση που κυβερνούσε με email και φαξ», σχολίασε στη συνέχεια στο Mega, ο υπουργός Οικονομικών, κληθείς να σχολιάσει την επίθεση που δέχθηκε από τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκάνγκ Σόιμπλε.

Τόνισε ότι είναι πολιτική του απόφαση αλλά και στάση πολιτισμού να μη συμμετάσχει σε έναν ανταγωνισμό που οδηγεί όλους στο να είναι τυφλοί.

Αποκάλυψε επίσης πως ο κ. Σόιμπλε, του είχε πει πως δεν έχει την εμπιστοσύνη της γερμανικής κυβέρνησης για να του απαντήσει ο κ. Βαρουφάκης πως δεν την είχε ποτέ αυτή την εμπιστοσύνη, αλλά έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Μάλιστα, όπως είπε έχει ακούσει και εκείνος τις φήμες πως η γερμανική κυβέρνηση ήθελε την απομάκρυνσή του.

Σημείωσε ακόμη πως όποτε έχει αναφερθεί στον κ. Σόιμπλε έχει αναφερθεί με τεράστιο σεβασμό και πως όποτε τον βλέπει και μιλούν ιδιαιτέρως πολιτισμένα και με έναν εποικοδομητικό τρόπο.

«Δεν πρόκειται να πέσω στην παγίδα των κακών τρόπων», τόνισε.

«Η τρόικα τελείωσε»

Για την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων με το Brussels Group, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως ήταν μία έντονη κουβέντα για τα δημοσιονομικά, αλλά και για τον τρόπο που θα συλλέγονται τα στοιχεία από την Αθήνα.

«Το πιο σημαντικό από τα θέματα που συζητήσαμε με την ομάδα των Βρυξελλών είναι το πώς θα κινηθούμε από εδώ και μπρος, τα δημοσιονομικά και άλλα σχετικά θέματα. Οι τεχνοκράτες θα επισκέπτονται την Ελλάδα όταν χρειάζεται. Θα υπάρχει ένας χώρος (ίσως σε κάποιο ξενοδοχείο) ο οποίος θα είναι ο χώρος εργασίας τους. Αν θέλουν κάτι περισσότερο από αυτά που θα τους δίνουμε θα έρχονται σε επαφή με ομολόγους τους και αν θέλουν κάτι περισσότερο τότε οι ομόλογοί τους θα πηγαίνουν στον χώρο εργασίας της ομάδας. Θα είναι εμπειρογνώμονες που θα μιλούν με εμπειρογνώμονες και τέλος. Δεν θα έχουμε εισβολές στα υπουργεία. Η τρόικα τελείωσε».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη κάποιοι εκπρόσωποι των κλιμακίων θα φτάσουν την Πέμπτη στην Αθήνα, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δει κανένας για παράδειγμα τον κ. Μαζούχ ή δεν θα γίνονται παρελάσεις στα υπουργεία.

Επίσης, για τις συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει, σημείωσε πως στόχος είναι η κατάληξη συμφωνίας τον Ιούνιο και η εξασφάλιση της ρευστότητας για το επόμενο τετράμηνο.

Στην ερώτηση για το εάν θέλει η κυβέρνηση τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ, ο κ. Βαρουφάκης δεν απάντησε ξεκάθαρα λέγοντας πως ένα κομμάτι της συμφωνίας είναι και τα χρήματα.

«Δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ μέχρι τον Ιούνιο»

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ, ενώ διευκρίνισε ότι «μετά τον Ιούνιο ξεκινάει μια νέα εποχή», δηλαδή «θα ξεκινήσει ένας νέος σχεδιασμός σε εντελώς διαφορετική βάση με στόχο τη μείωση του ΦΠΑ και να υπάρξει και μια εξομάλυνση σε βάθος τετραετίας».

«Από ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμες θα πάρουμε 6-8 δις»

Ανακοίνωσε ακόμη ότι σχεδιάζεται μια μεταρρύθμιση, η οποία θα προβλέπει τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το ΥΠΟΙΚ σε πραγματικό χρόνο. Αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί, όπως εξήγησε, σε διάστημα πέντε μηνών.

Ο ίδιος εκτίμησε πως «αν καταφέρουμε μαζί με τη ρύθμιση για το ΦΠΑ και το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες δόσεις να πάρουμε ένα σεβαστό ποσό της τάξης των 6-8 ΔΙΣ ευρώ, αυτό θα είναι υπεραρκετό για να παράξουμε το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο έχουμε ανάγκη να έχουμε, γιατί το 3% το διαπραγματευτήκαμε και δεν υπάρχει πια ως περιορισμός.»

«Περιοριστική και ασφυκτική η πολιτική της ΕΚΤ προς την Ελλάδα»

Στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε: «Περιοριστική και ασφυκτική η πολιτική της ΕΚΤ προς την Ελλάδα. Αυτό όμως έχει και θετική πλευρά. Πιέζουν και τους εταίρους μας λέγοντας ‘’ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί συνέχεια να βγάζει το φίδι από την τρύπα. Επιτέλους βρείτε τα’’. Αυτό τους λέει και αυτό είναι θετικό».

«Δεν μπορώ να αποκλείσω ένα δημοψήφισμα»

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε ξανά για το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος σε περίπτωση που οδηγηθούν σε ναυάγιο οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας.

«Δεν μπορώ να αποκλείσω ένα δημοψήφισμα, αυτό προβλέπεται από το Σύνταγμα. Η συμφωνία πρέπει να τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού, προσωπική μου άποψη είναι μέσα στο Κοινοβούλιο, αλλά δεν είναι κακή ιδέα ένα δημοψήφισμα», είπε ο κ. Βαρουφάκης, διευκρινίζοντας όμως ότι σε καμία περίπτωση δεν ανακοινώνει δημοψήφισμα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top