Παρασκευόπουλος:Mπορεί να γίνει κατάσχεση κτιρίου στην Ελλάδα που ανήκει στο γερμανικό δημόσιο

Έτοιμoς να υπογράψει την αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης για το Δίστομο

Παρασκευόπουλος:Mπορεί να γίνει κατάσχεση κτιρίου στην Ελλάδα που ανήκει στο γερμανικό δημόσιο

Έτοιμος να υπογράψει την αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης του Αρείου Πάγου του 2000 για αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας ��το Δίστομο, απόφαση που προέβλεπε ακόμη και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας στην Ελλάδα, είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Αυτό επανέλαβε το πρωί της Τετάρτης ο ίδιος στην πρωινή ειδησεογραφική εκπομπή του ΑΝΤ1. «Υπάρχει μια απόφαση του Αρείου Πάγου από το 2000, η οποία είναι αμετάκλητη. Η νομοθεσία προβλέπει ότι, για να εκτελεστεί, πρέπει να δώσει άδεια ο υπουργός Δικαιοσύνης, ώστε να σταθμίσει και ζητήματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας στην περίπτωση που η εκτέλεση της αποφάσεως γίνεται κατά αλλοδαπού Δημοσίου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος, αφήνοντας αιχμές για τους προκατόχους του στο υπουργείο.

«Προηγούμενοι υπουργοί Δικαιοσύνης είτε σιωπηλά είτε με κάποιο σκεπτικό με το οποίο τυχαίνει εγώ να μην συμφωνώ, είχαν αρνηθεί να δώσουν την άδεια. Εγώ πιστεύω ότι η άδεια αυτή πρέπει να δοθεί, είμαι έτοιμος να την δώσω. Bεβαίως, υπάρχουν νομικές περιπλοκές σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση σε συνέχεια της εκτέλεσης. Θα περιμένω να λυθούν τα ζητήματα αυτά, καθώς και να υπάρξει πιθανώς μία διαπραγμάτευση με τη Γερμανία σε ό,τι αφορά, ειδικά, το θέμα της αποζημίωσης» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα της κατάσχεσης γερμανικών περιουσιακών στοιχείων ο κ.Παρασκευόπουλος διευκρίνισε ότι «η άδεια αφορά εκτέλεση της δικαστικής απόφασης στο ελληνικό έδαφος».

Με απλά λόγια, μπορεί να γίνει κατάσχεση κτιρίου στην Ελλάδα που ανήκει στο γερμανικό δημόσιο (όπως είναι πχ το γερμανικό ινστιτούτο Γκαίτε).

«Υπάρχουν κάποια νομικά ζητήματα που αφορούν την νομολογία του δικαστηρίου της Χάγης και επίσης χρειάζεται μια κεντρική κυβερνητική απόφαση για το θέμα αυτό, που δεν αφορά μόνο τον υπουργό Δικαιοσύνης» πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας πάντως πως η Βουλή θα το εξετάσει.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

φωτο eurokinissi

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top