Bild: «Οι πέντε φάσεις της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ»

Βλέπει Grexit λόγω… ατυχήματος η γερμανική εφημερίδα

Bild: «Οι πέντε φάσεις της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ»

​Τα πέντε σενάρια που μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης παρουσιάζει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild, συνεχίζοντας την επίθεση εναντίον της Ελλάδας.

Ο συντάκτης του άρθρου αυτή τη φορά μιλά για ενδεχόμενο… Graccident, για ένα ατύχημα δηλαδή που θα βάλει την Ελλάδα εκτός ευρώ, βασίζοντας τις εκτιμήσεις του στην ανησυχία των Ευρωπαίων για την στασιμότητα που παρατηρείται από την ελληνική πλευρά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Στις Βρυξέλλες αυτή τη στιγμή επικρατεί μία μόνο λέξη που προκαλεί άγχος. Το Graccident», αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει:

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει ακόμα ένα πλάνο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, την ώρα που ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ζητάει από τον Γιάννη Βαρουφάκη επίσπευση των διαδικασιών γιατί έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος».

Ο συντάκτης της Bild μάλιστα περιγράφει μία προς μία τις φάσεις που θα οδηγήσουν σε ένα Grexit την Ελλάδα.

Πρώτη φάση

Οι διαπραγματεύσεις καταλήγουν σε αδιέξοδο και δεν εγκρίνεται η χρηματοδότηση της Ελλάδας. Η ΕΚΤ μπλοκάρει εκ νέου την έκδοση βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων και η Αθήνα δεν αντλεί ρευστότητα από τον ELA. Η χρεοκοπία είναι προ των πυλών.

Δεύτερη φάση

Στη δεύτερη φάση η Bild προβλέπει ένα νέο κύμα μαζικών εκροών καταθέσεων προς το εξωτερικό υπό τον φόβο της χρεοκοπίας.

Τρίτη φάση

Η Ελλάδα κηρύσσει εσωτερική στάση πληρωμών, μην μπορώντας να πληρώσει μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου, ενώ ήδη έχει εξαντλήσει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Οι τράπεζες κλείνουν αφού δεν έχουν πλέον χρήματα και δεν μπορούν να αυξήσουν την ρευστότητα, η οποία επιτρέπεται μόνο κατόπιν έγκρισης της ΕΚΤ.

Τέταρτη φάση

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει την απόσυρση της χώρας του από την νομισματική ένωση.

Πέμ��τη φάση

Η Ελλάδα επιστρέφει στη δραχμή. Η συναλλαγματική ισοτιμία της με το ευρώ είναι σημαντικά χαμηλότερα και η υποτίμηση τεράστια.

Βέβαια μετά από όλα αυτά, ο συντάκτης της Bild διευκρινίζει ότι αυτά που γράφει είναι μόνο ένα σενάριο, αν και οι Βρυξέλλες βλέπουν το Graccident να πλησιάζει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top