Σάλος στη Γερμανία με δηλώσεις Βαρουφάκη σε ντοκιμαντέρ-Πως απαντά το Μαξίμου μέσω του star.gr

"Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας τα δάνεια στην Ελλάδα" είχε πει ο ΥΠΟΙΚ-Πρώτη δημοσίευση: 10/03/2015 12:17

Σάλος στη Γερμανία με δηλώσεις Βαρουφάκη σε ντοκιμαντέρ-Πως απαντά το Μαξίμου μέσω του star.gr

​Πρωταγωνιστής στα γερμανικά μέσα είναι και σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Πιο συγκεκριμένα, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, με τους θεσμούς να είναι έτοιμοι να κάνουν απόβαση στην Αθήνα, άγνωστο γιατί... οι Γερμανοί ξέθαβαν μια συνέντευξη του Έλληνα υπουργού από το προηγούμενο καλοκαίρι.

Στην συγκεκριμένη συνέντευξη, την οποία ο κ.Βαρουφάκης, σύμφωνα με την Bild, είχε δώσει το καλοκαίρι του 2014, πριν καν εκλεγεί βουλευτής και πριν αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών σε εκπομπή του ARD, ξεκαθάριζε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της στους δανειστές της, προκαλώντας νέες αντιδράσεις στο Βερολίνο.

Στο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε χθες Δευτέρα στην γερμανική τηλεόραση ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, χαρακτήριζε την Ελλάδα ως την πιο χρεοκοπημένη χώρα στον κόσμο.

Μπορεί τώρα ο κ.Βαρουφάκης να προτείνει μέτρα και μεταρρυθμίσεις στους δανειστές προκειμένου να λάβει η χώρα μας την επόμενη δόση, ωστόσο κάποιους μήνες πριν αναφερόμενος στο «πακέτο βοήθειας», ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

«Έξυπνοι άνθρωποι σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Βερολίνο γνώριζαν ήδη από το Μάιο του 2010 ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εξοφλήσει ποτέ τα χρέη της. Ενήργησαν σαν να μην ήταν η Ελλάδα σε κατάσταση πτώχευσης, αλλά σαν να είχε απλά ένα πρόβλημα ρευστότητας. Σε αυτήν την περίπτωση το να δοθεί στην πιο χρεοκοπημένη χώρα η μεγαλύτερη πίστωση στην ιστορία, ήταν ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» είχε δηλώσει το προηγούμενο καλοκαίρι ο κ.Βαρουφάκης

Η γερμανική Bild δημοσίευσε κύριο άρθρο, το οποίο συνοδεύει τα σχόλια του υπουργού Οικονομικών και προτρέπει τους Ευρωπαίους ηγέτες να σταματήσουν να παρέχουν όλο και περισσότερη οικονομική στήριξη στην Ελλάδα. «Η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να πρέπει ο καθένας να χορεύει στους ρυθμούς της. Ωστόσο, πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την τρέλα. Η Ευρώπη δεν πρέπει να φαίνεται ηλίθια», γράφει ο σχολιαστής της εφημερίδας.

«Αν και η έντονη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο έγινε ο χειρισμός της Ελλάδας είναι τυπική για τον κ. Βαρουφάκη – έναν μαρξιστή οικονομολόγο – τ�� σχόλια αυτά προκάλεσαν σάλο στη Γερμανία όπου ψηφοφόροι και πολιτικοί γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί στο δανεισμό της Ελλάδας» αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, τονίζοντας ωστόσο ότι.... παραμένει άγνωστη η ημερομηνία διεξαγωγής της παραπάνω συνέντευξης.

Μαξίμου: Οι Γερμανοί που λένε ότι ζητάμε νέο δάνειο λένε ψέματα


«Με τέτοια δημοσιεύματα δεν βοηθιέται κανείς» τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι στο star.gr, σχολιάζοντας τον σάλο που έχει προκληθεί στην Γερμανία με παλαιότερες δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Είναι πάγια θέση του υπουργού ότι δεν μπορείς να δίνεις τεράστια δάνεια σε μια χρεοκοπημένη χώρα, γιατί πολύ απλά αυτή δεν θα μπορέσει να τα αποπληρώσει ποτέ. Σε καμία περίπτωση ο κ.Βαρουφάκης δεν ζητά νέο μεγάλο δάνειο. Ο υπουργός ζητά μια “ανάσα”, ώστε να υπάρξει μια περίοδος ηρεμίας και ρευστότητας με βραχυπρόθεσμα δάνεια, ώστε να μπορεί η Ελλάδα να ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις της» διευκρινίζουν κύκλοι του Μαξίμου, αφήνοντας αιχμές για ορισμένα γερμανικά μέσα, που όπως λένε, κινούνται προπαγανδιστικά εναντίον του Έλληνα υπουργού.

«Οι Γερμανοί που λένε ότι ζητάμε νέο μεγάλο δάνειο λένε ψέματα» τονίζουν κυβερνητικές πηγές και διευκρινίζουν «ζητάμε μόνο ίση μεταχείριση απέναντι στους εταίρους, ώστε να μπορέσουμε να αναδιαρθρώσουμε το χρέος της Ελλάδας, χωρίς να επιβαρύνουμε τους Ευρωπαίους φορολογουμένους».

Της Άννας Σταματιάδου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top