Ντάισελμπλουμ: «Δεν υπάρχει θέμα Grexit. Υπάρχουν όμως εκκρεμότητες»

«Οι Έλληνες πιστεύουν ότι δεν είναι κακό να μην πληρώνουν φόρους. Εμείς δεν μπορούμε να το φανταστούμε αυτό»

Ντάισελμπλουμ: «Δεν υπάρχει θέμα Grexit. Υπάρχουν όμως εκκρεμότητες»

​Μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης έδωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην ολλανδική εφημερίδα Volkskrant, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζοντας ωστόσο πως υπάρχουν εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν, ως αποτέλεσμα της «αντιευρωπαϊκής προεκλογικής εκστρατείας» που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Ο πρόεδρος του Eurogroup και Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, είπε πως η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικές προόδους στα δημόσια οικονομικά της, και πως το αντικείμενο συζήτησης στην παρούσα φάση είναι το 30% των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος που κατά την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί να αλλάξει.

Συγκεκριμένα, για τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «αποβλέπει ιδιαίτερα σε αλλαγές για τον ελληνικό πληθυσμό που ζει σε κατάσταση φτώχειας. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, μπορούμε να συζητήσουμε για αυτό, αλλά θα πρέπει να κάνουν άλλες επιλογές. Με αυτό ασχολούμαστε αυτή την στιγμή» τονίζοντας όμως πως η κυβέρνηση διεξήγαγε μια πολύ αντιευρωπαϊκή προεκλογική εκστρατεία, λέγοντας ότι τα ελληνικά προβλήματα οφείλονται στην Ευρώπη και ότι το πρόγραμμα ήταν καταστροφικό.

«Ως εκ τούτου ήταν αναγκαίο να υπάρξει χρόνος διαβουλεύσεων», συνέχισε ο Ολλανδός υπουργός, τονίζοντας πως όταν επισκέφτηκε την Αθήνα κατέστησε σαφές ότι μπορούν να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα.

Για το ενδεχόμενο ενός Grexit ξεκαθάρισε πως:

«Όχι. Δεν είμαστε κοντά σε μια ελληνική έξοδο από το ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση επιτέθηκε σφόδρα στην στήριξη που έλαβε από την Ευρώπη. Μερικές χώρες προσβλήθηκαν από αυτό. Για παράδειγμα, μερικές χώρες της Βαλτικής, αλλά και η Σλοβενία, είναι λιγότερο ευημερούσες από την Ελλάδα. Παρόλα αυτά, οι χώρες αυτές έπρεπε να δανειστούν χρήματα από αλλού για να βοηθήσουν την Ελλάδα. Στην Σλοβακία έπεσαν αρκετές κυβερνήσεις λόγω της στήριξης προς την Ελλάδα, διεξήγαγαν ακόμη και εκλογές για αυτό το ζήτημα. Ως εκ τούτου, οι δηλώσεις της Ελλάδας ότι η Ευρώπη προκάλεσε μόνο πόνο στους Έλληνες δεν έτυχε θερμής υποδοχής σε κάποιες χώρες».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο φαινόμενο της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, δήλωσε:

«Μου είπαν ότι λόγω των εκλογών οι Έλληνες έχουν σταματήσει να πληρώνουν φόρους. Η νέα ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε διάφορα πράγματα, μεταξύ άλλων την παραγραφή των φορολογικών χρεών. Κατά συνέπεια, οι Έλληνες πιστεύουν ότι δεν είναι κακό να μην πληρώνουν φόρους. Εμείς δεν μπορούμε να το φανταστούμε αυτό. Υπάρχει πρόοδος, αλλά η διαδικασία είναι δύσκολη».

Τέλος, χαρακτήρισε «σοβαρή» την στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ σχολιάζοντας το έγγραφο Μοσκοβισί που παρουσιάστηκε στο δεύτερο Eurogroup, χαρακτήρισε την όλη κίνηση «απρόσεκτη» και απάντησε ότι οι επαφές της Επιτροπής με την ελληνική πλευρά επί του θέματος δεν ήταν εν γνώσει του.

Να αναφέρουμε ακόμα, πως στην αρχή της συνέντευξης οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας τον κάλεσαν να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις δια της επιλογής, και ιδού τι είπε:

Στο δίλημμα Έλληνες ή Γάλλοι απάντησε: «Έλληνες ή Γάλλοι… δεν ξέρω. Γάλλοι». Στο δίλημμα «Βαρουφάκης ή Τσίπρας;» απάντησε «Τσίπρας», ενώ στο ερώτημα «Γιούνκερ ή Μοσκοβισί;» απάντησε ως εξής: «Γιούνκερ. Διαλέγω συνέχεια το υψηλότερο αξίωμα. Με τους Έλληνες και τους Γάλλους ήταν ��ύσκολο να καθοριστεί αυτό».

Καταλήγοντας, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ικανοποιημένος από τη θητεία του στην προεδρία του Eurogroup και ότι πρόθεσή του είναι να διεκδικήσει τον Ιούνιο την ανανέωση της θητείας του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top