Eurogroup: από την Τετάρτη οι συζητήσεις με την Τρόικα των Θεσμών

Οι εταίροι ξεκαθάρισαν: «Η χώρα δεν θα δει κοινοτικά λεφτά αν δεν φέρει αποτελέσματα»

​Μια νέα σελίδα στις σχέσεις με το eurogroup προσπάθησε να ανοίξει χθες η κυβέρνηση, αποδεχόμενη τους τακτικούς ελέγχους και τις εντατικές διαβουλεύσεις με τους τρεις θεσμούς (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) για την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του 2ου ελληνικού προγράμματος.

Οι θεσμοί και οι εταίροι ξεκαθάρισαν με τεράστια σαφήνεια στην ελληνική πλευρά ότι, χάθηκε πολύτιμος χρόνος, δεν πρόκειται να υιοθετηθεί άλλη διαδικασία πέραν της σαφώς προβλεπόμ��νης από την συμφωνία για την παράταση του ελληνικού προγράμματος και τέλος πως η χώρα δεν θα δει κοινοτικά λεφτά, αν δεν φέρει αποτελέσματα.

Ο υπουργός οικονομικών Γ.Βαρουφάκης φάνηκε να ιδιοποιείται την διαδικασία, αποδίδοντας σε παρανόηση τα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες για δημοψηφίσματα, επιστολές και διαπραγμάτευση στο eurogroup (αντί της τρόικας) και ως εκ τούτου οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη και σχεδόν παράλληλα σε ένα δεύτερο επίπεδο στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να κρατήσει χαμηλά τη δημοσιότητα των ελέγχων στην Αθήνα εξ' αιτίας των αρνητικών συνειρμών με το παρελθόν και την λειτουργία της τρόικας τα τελευταία 5 χρόνια, όμως το eurogroup δεν μπορεί να δεχθεί να μην ακολουθηθεί η απαραίτητη διαδικασία.

Το eurogroup θυμάται ότι η τρόικα κατεβαίνει στην Αθήνα για να ανοίξει συρτάρια και να δει πρωτότυπα έγγραφα, να μπει στα υπουργεία και να έχει άμεση γνώση του τι συμβαίνει. Για το σκοπό αυτό τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται ήδη στην πρωτεύουσα και μαζί με το προσωπικό της μόνιμης αποστολής της Κομισιόν θα κάνουν ότι τους υποδείξουν οι επικ��φαλής.

Το eurogroup χθες δεν μπήκε επ΄ ουδενί σε λεπτομέρειες μέτρων και η ελληνική πλευρά δεν είχε κανένα λόγο να επιμένει να συντηρεί συνθήκες ρήξης.

Κανείς ωστόσο δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί, κατά δηλώση Ντάισελμπλουμ, χάθ��καν δύο πολύτιμες εβδομάδες για το τίποτα και τώρα τρέχουμε να προλάβουμε την 20η Απριλίου (ημερομηνία που ανέφερε ο υπουργός οικονομικών). Ο Γ.Βαρουφάκης επέδωσε σε “φυσιολογικές διεργασίες” την καθυστέρηση αποποιούμενος ουσιαστικά την πατρότητα των διαρροών προς τον Τύπο στην Αθήνα για “λύση στο eurogroup”, διαπραγμάτευση με τους εταίρους και όχι με υπαλλήλους κτλ κτλ.

Έστω και έτσι, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι κοινοτικές υπηρεσίες είναι συγκεκριμένες και το eurogroup έχει τεράστια εμπειρία για να κρίνει ποιο μέτρο δουλεύει και ποιο όχι. Η πραγματική διαπραγμάτευση τώρα αρχίζει. Όσο για το “coauthorship” (από κοινού σύνταξη) “lets put that to the test”, (ας το θέσουμε σε δοκιμασία) όπως είπε και ο Gerald Butler ενσαρκώνοντας τον κινηματογραφικό Λεω��ίδα, στους 300 του Zack Snyder, όταν πληροφορήθηκε για τους “immortals” του Ξέρξη (Rodrigo Santoro).

Του Θάνου Αθανασίου, ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top