Ξυδάκης: Βανδαλισμός το γκράφιτι στο κτίριο του ΕΜΠ

«Εκτός ορίων» ενέργεια αναφέρει και το Υπουργείο Παιδείας

Ξυδάκης: Βανδαλισμός το γκράφιτι στο κτίριο του ΕΜΠ
Για βανδαλισμό στο κτίριο του ΕΜΠ που «αλλοίωσε την ιστορική του φυσιογνωμία» κάνει λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, σχετικά με το τεράστιο σε έκταση γκράφιτι στον εξωτερικό τοίχο του Πολυτεχνείου επί της οδού Στουρνάρη.

Διαβεβαιώνει παράλληλα ότι το υπουργείο θα διαθέσει στο ΕΜΠ την τεχνογνωσία των συντηρητών του για την αποκατάσταση των μαρμάρινων στοιχείων».

Ο κ. Ξυδάκης δήλωσε συγκεκριμένα:

«Το γκράφιτι στο Πολυτεχνείο απεικόνισε την κρίση στη χώρα, στην πόλη, στην οδό Στουρνάρη. Η σκοτεινιά του αναδύεται από το ζοφερό μικροκλίμα της περιοχής.

Ταυτοχρόνως, το γκράφιτι κατέλαβε επιθετικά το ΕΜΠ και βανδάλισε το αρχιτεκτονικό μνημείο. Αλλοίωσε όχι μόνο τη μορφολογία του, αλλά και την ιστορική του φυσιογνωμία.

Επιπλέον έφθειρε τα μάρμαρα, ελπίζουμε όχι ανεπανόρθωτα.

Το υπουργείο Πολιτισμού, στενά συνδεδεμένο με την ευρύτερη περιοχή, μέσω του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του κεντρικού του κτιρίου, ανησυχεί για την κλιμακούμενη αποσάθρωση του αστικού ιστού και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για αναβάθμιση μαζί με όλους τους θεσμικούς φορείς και τις κοινωνικές συλλογικότητες. Και ασφαλώς θα διαθέσει στο ΕΜΠ την τεχνογνωσία των συντηρητών του για την αποκατάσταση των μαρμάρινων στοιχείων».

Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «οι εκφράσεις αυθόρμητης τέχνης της νέας γενιάς -όσο σεβαστές και αν είναι- απαιτούν όρια και μέτρο»» και ότι στην περίπτωση του Πολυτεχνείου «η παραπάνω πράξη υπερέβη τα όρια».

Καταλήγει ακόμα ότι το ζήτημα της φύλαξης των ΑΕΙ αποτελεί αντικείμενο διαλόγου του υπουργείου με την πανεπιστημιακή κοινότητα.


Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top