Και λοταρία για τις αποδείξεις στις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup!

Μαζί με φορολογικές δηλώσεις τα για προηγούμενα χρόνια

Και η καθιέρωση … λοταρίας για τις αποδείξεις περιλαμβάνεται στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup, μαζί με την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών χωρίς επιπλέον πρόστιμο για τους διαφυγόντες φόρους κ.α. σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου για τους στόχους και τις προτάσεις στη σημερινή συνεδρίαση. Πρόκειται για μία ακόμη αμφιλεγόμενη πρόταση, μετά την πρόταση για νοικοκυρές-φοιτητές - τουρίστες σε ρόλο «κρυφών εφοριακών» που έγινε στόχος σφοδρής κριτικής από τα ΜΜΕ σε εξωτερικό και Ελλάδα.

Η πρόταση για λοταρία αποδείξεων πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο προσκήνιο καθώς παρόμοια πρόταση, ως κίνητρο για να ζητούν οι πολίτες αποδείξεις, είχε συζητηθεί και πριν λίγα χρόνια χωρίς τελικά να εφαρμοστεί, ενώ φέρεται να συμπεριλαμβανόταν και στις προτάσεις Χαρδούβελη προς την τρόικα.

Όσον αφορά τους κύριους στόχους, δεν πρέπει να συζητάει τεχνικές λεπτομέρειες το Eurogroup υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση στην άτυπη ενημέρωση σχετικά με την σημερινή σύνοδο, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι είναι πολιτικό όργανο. Για τον ίδιο λόγο αναφέρει ότι «το ζητούμενο είναι να έχουμε πολιτική πρόοδο», ενώ επισημαίνει ότι δεν θα συζητηθεί κανένα νέο κείμενο.

Κατά την ελληνική κυβέρνηση επίσης υπάρχει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξειδικεύσει το πλαίσιο της εφαρμογής της.

Συγκεκριμένα, για τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης από τη συνεδρίαση του Eurogroup, το σχετικό non paper της κυβέρνησης αναφέρει:

1. Ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει σήμερα επτά μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμπλουτίσει τη λίστα και με άλλες μεταρρυθμίσεις, ορισμένες από τις οποίες θα κατατεθούν άμεσα στα τεχνικά κλιμάκια.
2. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, μαζί με δεκάδες άλλες, θα αποτελέσουν μέρος του Εθνικού �� Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο. Εθνικό σχέδιο που θα αλλάξει την πορεία της χώρας, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη.
3. Η ελληνική, λοιπόν, πλευρά υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους σεβόμενη ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και την ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου. Μάλιστα οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015. Είναι, δηλαδή, κινήσεις που θα αποφέρουν έσοδα μέσα στο χρόνο χωρίς καμία επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία.
4. Οι τρεις, για παράδειγμα, μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια και δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα αφορούν:
a. Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.
b. Την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.
c. Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top