Επανέρχεται η Corriere della Sera στο δημοψήφισμα για το ευρώ με νέες αιχμές για τον Βαρουφάκη

«Δεν υπάρχει χημεία ανάμεσα στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ και τον Σόιμπλε»

Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera επανέρχεται στο δημοψήφισμα για το ευρώ, δίνοντας νέες διευκρινήσεις για τις δηλώσεις-βόμβα του Γ.Βαρουφάκη, λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup, χωρίς να "μαζεύει" τίποτα, παρά τις ενστάσεις του Μεγάρου Μαξίμου που καταγγέλει αποδόμηση του Υπουργού Οικονομικών.

Με τίτλο «τα εμπόδια της διαπραγμάτευσης που αφορά την Ελλάδα και ο (ογκώδης) ρόλος του Βαρουφάκη», η ιταλική εφημερίδα δημοσιεύει ένα «υστερόγραφο», που αναφέρει: «Η συνέντευξη η οποία δημοσιεύθηκε χθες από την Corriere με τον Βαρουφάκη, άνοιξε το θέμα ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος που η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφασίσει να τελέσει σε περίπτωση που δεχθεί αρνητικές απαντήσεις στις προτάσεις της για ένα συμβόλαιο υπέρ της ανάπτυξης. Δημοψήφισμα για το ευρώ ή όχι; Όποιο δημοψήφισμα και αν οργανωθεί στην Ελλάδα ως αντίδραση σε ένα όχι των Βρυξελλών, θα ήταν ένα δημοψήφισμα με θέμα 'ευρώ ναι/ευρώ όχι'. Όποιο όνομα και αν αποφασιστεί να του δοθεί. Το ξέρει η κυβέρνηση της Αθήνας και το ξέρει ο υπουργός Βαρουφάκης».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η ευρωζώνη μπορεί να θέσει μια σειρά προϋποθέσεων στα πρ��γράμματα οικονομικής βοήθειας και στις μεταρρυθμίσεις, ώστε μια χώρα να συμβάλει θετικά στη δημιουργία πλούτου για όλη τη ζώνη του ευρώ. Η δράση της σταματά εκεί».

Στο ίδιο άρθρο, το οποίο υπογράφει ο Ντανίλο Τράινο, ο οποίος πήρε και την συνέντευξη του Βαρουφάκη, επισημαίνεται «Αν η Ελλάδα ψηφίζει ένα κόμμα, το οποίο λέει ότι θέλει να αλλάξει τα πάντα στη χώρα είναι, σαφώς, θέμα που αφορά τους Έλληνες. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, που κέρδισε τις εκλογές, έχει το νόμιμο δικαίωμα να προχωρήσει στις αλλαγές τις οποίες υποσχέθηκε: αν δεν αποσταθεροποιούν την ευρωζώνη. Αυτή την στιγμή, δεν φαίνεται να τυχαίνουν σεβασμού αυτά τα πολιτικά όρια, τα όρια νόμιμου δικαιώματος: αυτό κινδυνεύει να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες».
Η ιταλική εφημερίδα προσθέτει ότι «η κυβέρνηση της Αθήνας δημιουργεί, κυρίως, την εντύπωση -κάποιες φορές το δηλώνει- ότι επιθυμεί μια αλλαγή καθεστώτος, regime change, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, δηλαδή την εγκατάλειψη των πολιτικών, οι οποίες στηρίζονται από 18 μέλη της ευρωζώνης σε σύνολο 19».
Σύμφωνα με τον Ντανίλο Τράινο «κάτι τέτοιο εκνευρίζει όχι μόνον τη Γερμανία, αλλά και την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, και την Ισπανία, οι οποίες σεβάστηκαν και σέβονται τις δεσμεύσεις που έλαβαν στην Ευρώπη, και τις χώρες εκείνες της ανατολικής Ευρώπης που είναι φτωχότερες σε κατά κεφαλήν εισόδημα από την Ελλάδα και δεν θα ήθελαν να διακινδυνεύσουν τα χρήματα των πολιτών τους σε μη ασφαλή προγράμματα βοήθειας».
Η εφημερίδα τονίζει ότι «δεν γίνεται πάντα κατανοητή η σημασία της πολιτικής πρόκλησης που ξεκίνησε στην Ελλάδα με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, που αφορά την ανοικοδόμηση ενός συστήματος ικανού να συλλέγει φόρους, τη δημιουργία μιας κοινωνικής συνείδησης η οποία έχει ατονήσει, την προσπάθεια να ξεριζωθεί η διαφθορά, το μοίρασμα της εξουσίας βάσει ποσοστών ισχύος και ο νεποτισμός».
Τα δυο ερωτήματα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει τις αλλαγές αυτές στα πλαίσια της Ευρωζώνης, και πώς η ευρωζώνη μπορεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας.
«Σε όλα αυτά προστίθεται και η υπόθεση Βαρουφάκη», επισημαίνει η εφημερίδα και προσθέτει: «Δεν αποτελεί μυστικό το ότι ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και μερικούς συναδέλφους του δεν υπάρχει χημεία. Ισχύει για τον Σόιμπλε, ο οποίος ενοχλήθηκε επανειλημμένα από τη συμπεριφορά, ενίοτε αλαζονική, του Βαρουφάκη. Ισχύει για τον ισπανό Ντε Γκίντος, ο οποίος δεν εννοεί να ακυρώσει, στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, τις προσπάθειες μεταρρύθμισης που έχει επιτελέσει η Μαδρίτη. Και ισχύει και για άλλους, οι οποίοι δεν εκτίμησαν το ότι ο Βαρουφάκης, στις διασκέψεις, δεν μιλά ως πολιτικός, αλλά ως οικονομολόγος. Η σχέση του Έλληνα υπουργού με τον Μάριο Ντράγκι, άλλωστε, είναι 'τυπική', όπ��ς παραδέχθηκε και ο ίδιος. Και πληροφορίες που διαρρέουν υποστηρίζουν ότι και ο ίδιος ο Τσίπρας δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τους τρόπους και την διαλεκτική του υπουργού του».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «σήμερα, ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες» και «όλες αυτές οι εντάσεις θα είναι στο τραπέζι».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top