Με δυσφορία ξεκινά το Eurogroup-Αγανακτισμένοι οι εταίροι με το αίτημα για δημοψήφισμα

Είναι αποφασισμένοι να μην χαριστούν άλλο σε πολιτικά παιχνίδια με την Αθήνα-Δίνουν τρεις εβδομάδες προθεσμία

​Εντονότατη δυσφορία επικρατεί μεταξύ των 18 εταίρων της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά και μεταξύ των θεσμικών εταίρων στις Βρυξέλλες, για τις δηλώσεις και την συνολική αντιμετώπιση του θέματος της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τον υπουργό οικονομικών.

Οι θεσμικοί παράγοντες δυσφορούν διότι, ο έλεγχος που θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει την περασμένη εβδομάδα δεν ξεκίνησε κ��ι το υπουργείο οικονομικών επέλεξε να κάνει “ότι αυτό θεώρησε σκόπιμο” στέλνοντας επιστολή με μέτρα στον πρόεδρο του Eurogroup και αγνοώντας τη διαδικασία, ενώ ελέγχεται και η προέλευση της διαρροής με την φερόμενη ως απάντηση Ντάισελμπλουμ.

Οι πολιτικοί εταίροι της Ελλάδας στο ευρώ δυσφορούν και αγανακτούν με την επαναφορά του αιτήματος για δημοψήφισμα που όπως λένε “μπορεί να έχει μόνο ένα ερώτημα, αυτό της παραμονής της χώρας στο κοινό νόμισμα ή όχι”.

Επί της ουσίας, η Ελλάδα απομακρύνθηκε από την εκταμίευση της δόσης των 7 δις αντί να πλησιάσει. Απομακρύνθηκε γιατί αρνείται να μιλήσει με τους τρεις θεσμούς και παίζει ένα πολιτικό παιχνίδι καταναλώνον��ας το χρόνο ως τον Απρίλιο.

Η Ελλάδα έχει τρεις εβδομάδες προθεσμία για να τα βρει με τους τρεις θεσμούς και να αρχίσει από 1η Απριλίου να νομοθετεί. Αυτή ήταν η συμφωνία του Eurogroup και αυτό ψήφισαν τα κοινοβούλια των εταίρων. Οι θεσμικοί παράγοντες επαναλαμβάνουν ότι στην ευρωζώνη έχουμε την κοινή βούληση 19 κρατών μελών, 19 λαών και όχι ενός. Την δε Ελλάδα έχουν δανείσει διμερώς και χώρες που μετά μπήκαν οι ίδιες σε πρόγραμμα, υπέφεραν και ανένηψαν. Η Ελλάδα πάλι όχι.

Συνεπώς το μόνο που μπορεί να γίνει είναι άπαξ και διαπαντός να κατανοήσει η πολιτική ηγεσία ότι πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες του παιχνιδιού και να φέρει το πρόγραμμα εις πέρας.

Δημοψήφισμα για “μέτρα ή αξιοπρέπ��ια” απαντάται με το δανεικά ή όχι δανεικά. Αν η χώρα δεν κατάφερε να μεταρρυθμιστεί ως τώρα αυτό δεν είναι πρόβλημα κανενός στο Eurogroup. Αντιθέτως είναι πολύ άσχημο δείγμα για το τι συμβαίνει στην Αθήνα. Αν δε βγει και η Κύπρος από το πρόγραμμά της και μείνει η Ελλάδα, κανείς δεν θα πιστεύει πια πως φταίει το πρόγραμμα για την κακοδαιμονία της χώρας.

Οι εταίροι, μεταξύ των οποίων και οι σύμμαχοι της χώρας (Γιούνκερ, Σουλτς, Ολλάντ) είναι αποφασισμένοι πως δεν θα χαριστούν άλλο σε πολιτικά παιχνίδια με την Αθήνα.

Προς το παρόν δεν θα εκταμιεύσουν τίποτα. Αν δε η χώρα πάει σε δημοψήφισμα, θα αφεθεί στη μοίρα της. Στη μοίρα τους δε θα αφεθούν όμως και τα 240 δις που έχ��ι δανειστεί. Υπάρχουν εμπράγματες εγγυήσεις και διεθνής οικονομικός έλεγχος. Το ΔΝΤ που είναι και ο προνομιακός πιστωτής δεν θα αφήσει το θέμα έτσι.

Όσο για τους κανόνες, αυτό που θα καταστεί σαφές στο Eurogroup είναι πως δεν είναι γραμμένοι και ψηφισμένοι για πλάκα. Στην τελική, ακόμα και στο ελληνικό δικαϊκό σύστημα το κοινοτικό δίκαιο υπερτερεί του εσωτερικού.

Στο τηλεοπτικό thornbirds (ελληνικός τίτλος “τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας”, βασιζόμενο στη νουβέλα του Colleen McCullough), ο Father Ralph de Bricassart (τον οποίον υποδύεται o Richart Chamberlain) κυνηγιέται από την διαπίστωση της Mary (Elizabeth Cleary) Carson (την έπαιζε η Barbara Stanwyck) πως “δεν είναι ούτε άντρας, ούτε ιερέας, είναι απλά φιλόδοξος”. Αυτή η “αναποφασιστικότητα” του στοίχισε όπως αποδείχθηκε τα πάντα. Επίκαιρο αν αναλογιστεί κανείς ότι κάποτε η πάλαι ποτέ ΕΡΤ μετέδιδε το thornbirds κάθε Πάσχα.

Του Θάνου Αθανασίου, ανταποκριτή του Star, στις Βρυξέλλες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top