Μυστικό παζάρι για τη… «λίστα Βαρουφάκη»

«Κινδυνεύετε να τα τινάξετε όλα στον αέρα», προειδοποιούν οι Βρυξέλλες

Μυστικό παζάρι για τη… «λίστα Βαρουφάκη»

​Ένα μυστικό παζάρι εξελίσσεται γύρω από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, στον Γ. Ντάισλεμπλουμ ενόψει του αυριανού κρίσιμου Eurogroup, με την κυβέρνηση να βρίσκεται εν μέσω των συμπληγάδων των δανειστών που πιέζουν για μέτρα και τήρηση των δεσμεύσεων, ώστε να ξεμπλοκάρει η χρηματοδότηση που τόσο έχει ανάγκη η Ελλάδα.

Μετά από τη δημοσιοποίηση της λίστας Βαρουφάκη, στις οποίες… ξεχώρισε η πρόταση για τη δημιουργία σώματος επιθεωρητών για τον ΦΠΑ από νοικοκυρές, φοιτητές, ακόμα και τουρίστες, η λίστα αυτή ανασυντάσσεται.

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής από την Παρασκευή και μέχρι αύριο το μεσημέρι, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, σε εξέλιξη βρίσκεται μια προσπάθεια με διαρκείς επαφές ανάμεσα στον επικεφαλής του EuroWorking Group, Τ. Βίζερ και τον Έλληνα εκπρόσωπο, Γ. Χουλιαράκη.

Ο δεύτερος μάλιστα ήρθε εσπευσμένα την Παρασκευή στην Αθήνα, ώστε να συμπληρωθεί ο κατάλογος των πρώτων μέτρων που θα λάβει την έγκριση του Eurogroup.

Η εφημερίδα αναφέρει, ότι για μια ακόμα φορά οι Ευρωπαίοι εταίροι εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και την τακτική που ακολουθεί, ενώ έχουν αρχίσει να εκφράζονται αντιδράσεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Το Μαξίμου πάλι, θεωρεί την πίεση αυτή αναμενόμενη και θεωρεί «κλειδί» την απόφαση για ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο που είναι κοστολογημένη, έτοιμη να κατατεθεί στη Βουλή και θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων του Δημοσίου.

Παρ’ όλ’ αυτά οι Ευρωπαίοι φαίνεται να έχουν διαφορετική εντύπωση και προειδοποιούν την Αθήνα πως αν συνεχίσει έτσι, διακινδυνεύει να τα τινάξει όλα στον αέρα.

Την Παρασκευή, παράγοντες των τριών θεσμών επανέλαβαν προς την ελληνική κυβέρνηση ότι εκπρόσωποί τους πρέπει να έρθουν στην Αθήνα, ενώ σημείωναν ότι η τελευταία επιστολή Βαρουφάκη δεν έχει καμία σχέση με τα κείμενα της προηγούμενης συμφωνίας.

Ζητούν μάλιστα από την Αθήνα να υποδείξει ποια μέτρα του Μνημονίου θέλει να αντικατασταθούν από τις προτάσεις της νέας κυβέρνησης για να ολοκληρωθεί το συντομότερο η αξιολόγηση.

Ο Γ. Βαρουφάκης πάλι, στην επιστολή που έστειλε στον Γ. Ντάισελμπλουμ, σημειώνει ότι θα επιθυμούσε οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ των εμπειρογνωμόνων να γίνονται στις Βρυξέλλες, και ότι παράλληλα με αυτές θα πρέπει να ξεκινήσει συζήτηση και σε υψηλότερο επίπεδο, ώστε να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία «follow up agreement».

Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου από το αυριανό Eurogroup δεν περιμένει ούτε λευκό καπνό, ούτε κόκκινο συναγερμό. Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν την κατάσταση δύσκολη, τονίζοντας ότι απαιτείται υπομονή και επιμονή για να φτάσει η χώρα στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μέχρι την τελευταία στιγμή μάλιστα γίνονται προσπάθειες να εμπλουτιστεί το πακέτο των μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη με παρεμβάσεις σε πεδία της οικονομικής πολιτικής, όπως οι αλλαγές στο ΦΠΑ, με βασική παράμετρο την κατάργηση των εξαιρέσεων, η ολοκλήρωση μιας ή δύο ιδιωτικοποιήσεων, οι διαγωνισμοί των οποίων έχουν κλείσει και η συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top