Μαξίμου: Η ΕΡΤ ανοίγει, οι απολυμένοι επιστρέφουν με μισθούς απ’το ανταποδοτικό τέλος της ΔΕΗ

Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου που κατατίθεται στην Βουλή την Δευτέρα

​Την Δευτέρα κατατίθεται το σχέδιο νόμου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και όπως διαμηνύουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, οι απολυμένοι εργαζόμενοι επιστρέφουν και ξεκινά μια νέα εποχή για την δημόσια τηλεόραση σε όλα τα επίπεδα.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει τους βασικούς άξονες:

-Επιστροφή των απολυμένων της 11/6/2013

-Ομαλή μετάβαση στην ΕΡΤ επιλύοντας τα νομικά και τεχνικά προβλήματα που επινόησε η προηγούμενη συγκυβέρνηση δημιουργώντας το εκτρωματικό, ουσιαστικό και κανονιστικό πλαίσιο του κλεισίματος της ΕΡΤ, της μετάβασης προς το μόρφωμα ΝΕΡΙΤ δια της ΔΤ

-Οικονομικός έλεγχος της ΝΕΡΙΤ

-Η εξεύρεση ορθής λύσης ως προς τα παραπάνω σημεία είναι η αιτία καθυστέρησης της κατάθεσης του σχεδίου νόμου.

-Ανταγωνιστική δημόσια τηλεόραση

Περιγράφοντας το πλαίσιο του σχεδίου νόμου, κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν ότι «η ΕΡΤ ανοίγει, οι εργαζόμενοι επιστρέφουν και ο δημόσιος φορέας θα λειτουργήσει προς την πραγματική εκπλήρωση των σκοπών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για ενημέρωση, μόρφωση και ψυχαγωγία του ελληνικού λαού».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,«η ΕΡΤ θα είναι πράγματι ανεξάρτητη από κάθε φορέα δημόσιας ή ιδιωτικής εξουσίας διασφαλίζοντας την πολυφωνία, την ανεξάρτητη ενημέρωση, την υψηλή ποιότητα του περιεχομένου, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους πνευματικούς δημιουργούς και καλλιτέχνες να προβάλουν το έργο και τις ιδέες τους».

Επίσης, όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, «η ΕΡΤ θα έχει για την εκπομπή της όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα (αναλογικά, ψηφιακά, δορυφορικά, διαδικτυακά κα.) σε όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και προς τον απόδημο Ελληνισμό ανά την υφήλιο. Η ΕΡΤ επίσης θα κατέχει, θα τηρεί, και θα παρέχει με ψηφιακό τρόπο στο κοινό το οπτικοακουστικό αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

Όπως εξηγούν, οι κυβερνητικοί κύκλοι, «οι πόροι της ΕΡΤ θα προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος, από το οποίο απαλλάσσονται μεταξύ άλλων όσοι έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ».

Η ΕΡΤ, λένε πηγές του Μαξίμου, θα διοικείται από 7μελές Δ.Σ, εκ των οποίων δύο μέλη εκπρόσωποι των εργαζομένων. Υπάρχει πρόβλεψη σε σχέση με την κατάργηση παροχών, απολαβών και προνομίων.

Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως ,«οι πρωτοβουλίες ανάπτυξης της εταιρείας θα στηρίζονται στο ανταποδοτικό τέλος και δεν θα δημιουργούν καμία δημοσιονομική επιβάρυνση. Οι εξωφρενικές δαπάνες των εξωτερικών/μεικτών παραγωγών περιορίζονται δραστικά με ρητή πρόβλεψη στο νόμο».

Δείτε επίσης: O Παππάς προανήγγειλε την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top