Κοινοτικός αξιωματούχος:«Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνομιλήσει με τους τρεις θεσμούς»

Επιστολή στον Γ. Ντάισελμπλουμ με τις ελληνικές προτάσεις έστειλε ο Γ. Βαρουφάκης

​Κοινοτικός αξιωματούχος, ενημερώνοντας πριν από λίγο τον Tύπο στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως τεχνικές συζητήσεις είναι σε εξέλιξη μεταξύ της κυβέρνησης και των τριών θεσμών για την επίσημη επανέναρξη της 5ης αξιολόγησης.

Ο ίδιος αξιωματούχος, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες, Θ. Αθανασίου, εξήγησε στον τύπο στις Βρυξέλλες ότι η μόνη αποδεκτή διαδικασία είναι οι θεσμοί να κληθούν να συζητήσουν με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα ή αλλού και οι όποιες προτάσεις να αξιολογηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, να κριθεί ποια είναι η επίπτωσή τους σε έσοδα και δαπάνες σε σχέση με την ανάπτυξη του ΑΕΠ και την ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Εξήγησε δε ότι το γράμμα αυτό καθ’ αυτό το οποίο πήγε στον Ντάισελμπλουμ και όχι στο Euro Working Group μπορεί να είναι αξιόλογο αλλά δεν αφορά και δεν σημαίνει την εκταμίευση της δόσης.

«Υπάρχει ξεκάθαρη συμφωνία στο Eurogroup ότι οι θεσμοί θα αξιολογούσαν το ελληνικό πρόγραμμα και απ’ αυτό δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε, θ�� δείξουμε όμως ευελιξία για το που θα μπορούσαν να συναντηθούν. Δείξαμε μεγάλη ικανότητα προσαρμογής για να επιτρέψουμε στη νέα ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει τον έλεγχο. Είναι λογικό ότι αυτή η κυβέρνηση είναι πολύ καινούργια και υπάρχει μόνο ένας υπουργός με κυβερνητική εμπειρία, αλλά και αυτός μετείχε σε διοικητικό συμβούλιο ξανά πριν από 20 χρόνια».

Επεσήμανε επίσης ότι τον Απρίλιο πρέπει να υπάρχει πλήρης εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα και γι’ αυτό έχουμε τρεις εβδομάδε��.

Συγκεκριμένα ο κοινοτικός εκπρόσωπος ανέφερε:

«Αναμένουμε την επικαιροποίηση από τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς του πόσο έχουν προχωρήσει οι τεχνικές προετοιμασίες για την επανεκκίνηση των συνομιλιών και ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης. Αναμένουμε λεπτομέρειες σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η ελληνική πλευρά τις προηγούμενες μέρες, ενώ στο ενδιάμεσο ο Έλληνας υπουργός οικονομικών απέστειλε στον πρόεδρο του Eurogroup μια επιστολή περιγράφοντας ορισμένες από αυτές».

«Διαβάζω πως το πακέτο των 6 προτάσεων συζητήθηκε στο EWG - δεν διαβάσαμε τίποτα γιατί δεν μας έστειλαν τίποτα, ο υπουργός το έστειλε στον πρόεδρο Ντάισελμπλουμ και φαντάζομαι ότι θα θέλει να το συζητήσει εκεί, αλλιώς δεν θα το έστελνε».

«Όμως πρέπει να γίνουν σεβαστές μια σειρά από προδιαγραφές μεταξύ άλλων ότι οι τρεις θεσμοί πρέπει να συμφωνήσουν σε όλα τα μέτρα αφού τα δουν ενδελεχώς. Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία, παλιά τη λέγαμε staff level agreement, μετά να συμφωνηθούν prior actions, υλοποίηση αυτών και μετά εκταμίευση της όποιας δόσης».

«Αν όλα πάνε καλά, τότε θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε τμηματική καταβολή και τμηματική ολοκλήρωση των prior actions, όμως η απόλυτη προτεραιότητα είναι να υπάρχει μια συμφωνία με τους θεσμούς».

«Ανέμενα ότι οι συνομιλίες με την τρόικα θα ξεκινούσαν στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα, όμως αυτό δεν συνέβη και ως εκ τούτου δεν ξέρω τι να προβλέψω πια. Οι συνομιλίες δεν αναβλήθηκαν γιατί είχε χιονοθύελλα, κάτι άλλο συνέβη».

«Για να καταλάβετε πόσο λίγη πληροφόρηση έχουμε σε σχέση με τη ρευστότητα της ελληνικής κυβέρνησης, εγώ κατέφυγα στο Google για να δω κάποια πράγματα. Γνωρίζουμε ότι μεγάλες πληρωμές έρχονται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και μόνο στην ΕΚΤ ανέρχονται σε 6,5 δισ.».

Ανέφερε επίσης ότι έχει καλή συνεργασία με τον νέο εκπρόσωπο της Ελλάδας στο EWG ο οποίος είναι: «αυτό ακριβώς που ευχόμουν», ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει επαφές που μπορεί να έχουν άλλοι κοινοτικοί παράγοντες με την Αθήνα, όπως ο Γιούνκερ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top