Στο Eurogroup στρέφεται η Αθήνα για μια ανάσα ρευστότητας

Σήμερα πρέπει να πληρωθούν 1,7 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και σε ομόλογα

Στο Eurogroup στρέφεται η Αθήνα για μια ανάσα ρευστότητας

​Την ώρα που η Ευρώπη σφίγγει τη θηλιά της ρευστότητας γύρω από το λαιμό της Αθήνας, η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα στο Eurogroup της Δευτέρας αναζητώντας μια ανάσα χρηματοδότησης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, την Πέμπτη έκλεισε για μία ακόμα φορά την πόρτα στην Ελλάδα, μη δίνοντας το πράσινο φως για να προχωρήσει η ΕΚΤ σε αγορές ελληνικών ομολόγων ή για να αυξηθεί το όριο έκδοσης έντοκων γραμματίων.

Από την ελληνική πλευρά, η στάση αυτή μεταφράστηκε ως άλλος ένας μοχλός πίεσης ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, ώστε να υποχωρήσει και να αποδεχθεί όλα όσα θέλουν οι δανειστές μας.

«Βρείτε τα στο Eurogroup», ήταν το μήνυμα του κ. Ντράγκι, όμως όπως όλα δείχνουν ούτε κι εκεί ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης θα γίνει δεκτός με ανοιχτές αγκάλες, μιας και ανεπιβεβαιώτες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν το πακέτο των έξι μεταρρυθμίσεων που θα καταθέσει στους 18 ομολόγους του.

Στα σχέδια των Βρυξελλών είναι η χρηματοδότηση στην Ελλάδα να γίνεται με το σταγονόμετρο, ώστε να προκληθεί οικονομική ασφυξία που θα κάνει την ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει και να πει «ναι» σε όλα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε επτά μέρες από σήμερα η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει σχεδόν 4 δισ. ευρώ, με τα χρήματα στα ταμεία να επαρκούν τόσο, ώστε να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα.

Σήμερα ο ΟΔΔΗΧ, πρέπει να πληρώσει περίπου 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και άλλα 1,4 δισ. ευρώ για έντοκα γραμμάτια. Την άλλη Παρασκευή επίσης, θα πρέπει να αποπληρωθούν άλλα 336 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και 1,6 δισ. ευρώ για έντοκα γραμμάτια.

Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό κλίμα για την ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας θα έχει σήμερα στις 09:30 συνάντηση με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, ώστε να ενημερωθεί για όσα έγιναν στη χθεσινή Σύνοδο της ΕΚΤ στη Λευκωσία, αλλά και για τις επιλογές χρηματοδότησης.

Ο ίδιος ο Α. Τσίπρας από την επόμενη εβδομάδα αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες και θα έχει μπαράζ διεθνών επαφών. Έτσι την ερχόμενη Πέμπτη, μαζί με το οικονομικό επιτελείο θα πάει στο Παρίσι, όπου και θα έχει επαφές με αξιωματούχους του ΟΟΣΑ, με τους οποίους θα συζητήσουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, την ερχόμενη Τετάρτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί κατά πάσα πιθανότητα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, με στόχο να επιτευχθεί μια συμφωνία και να ξεπεράσει η χώρα τον κάβο της ελλιπούς χρηματοδότησης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top