ΒΟΜΒΑ Ρέγκλινγκ: Απομακρύνεται η πιθανότητα πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα

Ενόχληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από το ύφος Τσίπρα και Βαρουφάκη

​Μια συνέντευξη που θα προκαλέσει πολλές αντιδράσεις έδωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, λίγα 24ωρα πριν το κρίσιμο Eurogroup.

Ο κ.Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι τα νέα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση απειλούν να πνίξουν την ανταγωνιστικότητά της χώρας και ενδέχεται να τη βυθίσουν στα ελλείμματα.

Σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί αύριο, ο κ.Ρέγκλινγκ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συλλέξει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και επέπληξε κορυφαία στελέχη της για «απρόσεκτες παρατηρήσεις».

«Μπορεί να υπάρχει έλλειμμα» φέτος, επειδή τα φορολογικά έσοδα μειώνονται, ενώ οι μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε η νέα κυβέρνηση θα αυξήσουν τις κρατικές δαπάνες, εκτίμησε ο κ. Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων MNI.

«Εάν η κυβέρνηση αυξήσει τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις, θα οδηγήσει στην αύξηση του κόστους εργασίας και των δημοσίων δαπανών», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, εκτιμώντας ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα, που θεωρήθηκε βέβαιο, τώρα απομακρύνεται».

Αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές της, τις χαρακτήρισε «ενοχλητικές» και «απαράδεκτες».

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, το «ιδιοσυγκρασιακό ύφος» με το οποίο διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση έχει ενοχλήσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top