Δεν είναι και τόσο ρόδινα τα πράγματα για την Ελλάδα: Ποιο δίλλημα βάζουν στον Τσίπρα

Το Star πιάνει τον παλμό των Βρυξελλών λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup

Δεν είναι και τόσο ρόδινα τα πράγματα για την Ελλάδα: Ποιο δίλλημα βάζουν στον Τσίπρα

​Μπροστά στο δίλημμα να συμβάλει στην ολοκλήρωση του 5ου ελέγχου ή να βρεθεί μπροστά στην πρόωρη λήξη της παράτασης στο τέλος Απριλίου βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση. Το δίλημμα αυτό μεταφέρθηκε εμμέσως από τους εταίρους στην ελληνική πλευρά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Euro working group.

Πηγές της ελληνικής πλευράς επέμεναν ότι η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση δεν αφορούσε την Ε��λάδα και πως η ατζέντα, που ήταν έτοιμη από τις 26 Φεβρουαρίου, είχε να κάνει με την Γαλλία την Ιταλία και τις συστάσεις της Κομισιόν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου για δημοσιονομικά και ανταγωνιστικότητα.

Άλλη πηγή, από το περιβάλλον καλά πληροφορημένου επιτρόπου όμως, ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, όπως αναφέραμε και νωρίτερα στο star.gr, πως «και η Ελλάδα έχει το μενού και πληροφόρηση από τους θεσμούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων θα υπάρχει».

Οι Βρυξέλλες επιμένουν επίσημα και ανοιχτά πως τις τελευταίες μέρες κυβέρνηση και θεσμοί βρίσκονται σε διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση του 5ου ελέγχου. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος της παράτασης. Ο δεύτερος είναι να συνταχθεί το επόμενο ελληνικό πρόγραμμα, ό,τι και αν περιλαμβάνει αυτό. Οι δύο στόχοι έχουν εγκριθεί από 18 κυβερνήσεις και την ελληνική, έχουν ψηφιστεί από κοινοβούλια και η δημόσια διαφοροποίηση σε επικοινωνιακό επίπεδο από την ελληνική πλευρά έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί εκνευρισμό στις άλλες κυβερνήσεις.

Οι δηλώσεις Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ πως υπάρχουν 19 κοινές γνώμες στην ευρωζώνη δεν είναι καθόλου τυχαίες. Η επίκληση του εκλογικού αποτελέσματος σε μια χώρα που αποτελεί το 1,8% του κοινοτικού ΑΕΠ δεν έχει τη βαρύτητα που διακηρύσσουν ορισμένοι. Η δε προειδοποίηση είναι, πως «αν οι θεσμοί θα πρέπει αν αρχίσουν να λαμβάνουν υπόψη τους το αόριστο λαϊκό αίσθημα, τότε οι αποφάσεις δεν θα συμφέρουν απαραιτήτως την ελληνική πλευρά».

Ως εκ τούτου, η επικαιρότητα των έξι μεταρρυθμίσεων που θα φέρει ο υπουργός οικονομικών στις Βρυξέλλες και θα εγκριθούν ή όχι, ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα. Επί της ουσίας, την ατζέντα την βάζουν οι στόχοι του 5ου ελέγχου με μια σχετική ευελιξία. Από την εκπλήρωσή τους θα κρίνει το Eurogroup τι πρέπει να κάνει. Και για να αποφασίσει θα πρέπει να έχει μια εισήγηση από τους εκπροσώπους των 19 υπουργείων οικονομικών (EWG). Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν δείχνουν ότι το κλίμα χθες ήταν ιδιαίτερα καλό για τις ελληνικές θέσεις. Η δε δόση ή τμήμα αυτής δύσκολα θα εκταμιευθεί με πολιτική απόφαση τη Δευτέρα (για να το θέσουμε ευγενικά). Η χώρα έχει δανειστεί 240 δις ευρώ από τους εταίρους, περισσότερα από κάθε άλλη χώρα σε πρόγραμμα. Καλώς ή κακώς στα άλλα κράτη μέλη επικρατεί η άποψη ότι για τα δεινά των Ελλήνων ευθύνονται οι ίδιοι και αυτό δεν άλλαξε με τις εκλογές.

Του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top