Οι υπουργοί γνώριζαν για την διαταγή για τους μετανάστες!

Σε τρία υπουργεία είχε κοινοποιηθεί πριν εκφράσει «έκπληξη» ο Πανούσης

Η αποκάλυψη της διαταγής της ΕΛ.ΑΣ. για τους μετανάστες, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως επιχείρησαν αρχικά να την εμφανίσουν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Πριν από δυο εβδομάδες, στις 17 Φεβρουαρίου, μια σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, υπό το Γιάννη Πανούση, για το μεταναστευτικό, αποτέλεσε την αρχή της πρώτης κυβερνητικής κρίσης που προκάλεσε την οργή του Αλέξη Τσίπρα. Στη σύ��κεψη είχε κληθεί και η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία όμως δεν παρέστη, καθώς ακόμη δεν έχει ορκιστεί ως υπουργός, αφού δεν έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η σύσταση αυτοτελούς υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, και εκπροσωπήθηκε από δυο συνεργάτιδές της. Τις Ελένη Σπαθανά και Γεωργία Σπυροπούλου.

Χθες το βράδυ, μόλις ξέσπασε ο θόρυβος κι υπήρξε παρέμβαση Σαμαρά, η αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, σε συνομιλία της στο newpost.gr υποστήριζε πως δεν είναι απόφαση της παρούσας κυβέρνησης η επίμαχη απόφαση.

«Εκδώσαμε προ ημερών ένα κοινό δελτίο Τύπου μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, στο οποίο αναφέραμε ότι ενεργοποιείται ο νόμος 3709/11. Αυτός ο νόμος υπάρχει εδώ και χρόνια, απλά εμείς ενεργοποιούμε διατάξεις του, όπως θα έπρεπε να κάνει κάθε κράτος δικαίου» ισχυρίσθηκε η αναπληρωτής υπουργός.

Όμως, εννιά μέρες μετά τη σύσκεψη, στις 26 Φεβρουαρίου, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, αποκάλυψε -παρουσία του υπερυπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση- πως ήδη είχαν αφεθεί ελεύθεροι από τα Κέντρα Κράτησης, 330 μετανάστες κι ακόμη 15 ασυνόδευτα ανήλικα, επικαλούμενη την ανάγκη εφαρμογής του νόμου Ραγκούση:

«Έχουμε ήδη προχωρήσει σε εφαρμογή του νόμου ότι η κράτηση είναι το έσχατο μέσο… Έχουμε ήδη προχωρήσει σε αποσυμφόρηση σταδιακά των κέντρων κράτησης» δήλωνε τότε.

Άλλωστε, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μ��ταναστών: «Υποστηρίζουμε την παροχή πολιτικών δικαιωμάτων στους μετανάστες, όπως ιθαγένεια, δυνατότητα ενεργού συμμετοχής στην πολιτική ζωή, το δικαίωμα στην ελεύθερη και ασφαλή είσοδο και το άσυλο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε υλοποίηση του προγράμματος της αναπληρωτού υπουργού Μετανάστευσης, οι δυο συνεργάτιδές της που μετείχαν στη σύσκεψη, υπό το Γιάννη Πανούση, επικοινώνησαν με τον προϊστάμενο του κλάδου Αλλοδαπών, Γιώργο Νίτσα και του ζήτησαν να υλοποιήσει με εγκύκλιό του, τις προγραμματικές εξαγγελίες της κυρίας Χριστοδουλοπούλου. Ο αρμόδιος υποστράτηγος έσπευσε να ανταποκριθεί, κοινοποιώντας την απόφασή του στους υπουργούς Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης, όπως και στο... δικό του πολιτικό γραφείο, όχι όμως και το Εσωτε��ικών! Ο Γιάννης Πανούσης, εξέφρασε "έκπληξη", με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η πολιτική κόντρα η οποία συνεχίζεται…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top