Τυφώνας Κωνσταντοπούλου σαρώνει τη Βουλή: Πρόστιμα σε βουλευτές-Εξώσεις σε πρώην πρωθυπουργούς

Παίρνει πίσω και τα βουλευτικά αυτοκίνητα

​Σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία του κοινοβουλίου, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το απόγευμα της Τετάρτης η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Μεταξύ άλλων η κα Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε αλλαγές στον προγραμματισμό των συνεδριάσεων της Ολομέλειας και των κοινοβουλευτικών επιτροπών, ώστε να διευκολυνθούν στη συμμετοχή τους οι βουλευτές και παράλληλα να μπορούν οι πολίτες να παρακολουθούν τις κρίσιμες διεργασίες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι επιτροπές θα περιοριστούν σε πρωινές συνεδριάσεις και η Ολομέλεια θα συνεδριάζει μόνο το απόγευμα.

Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου προανήγγειλε επίσης τη ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων όλων των επιτροπών της Βουλής, από την τηλεόραση αλλά και μέσω διαδικτύου.

Η πρόεδρος της Βουλής υπεραμύνθηκε του έργου των βουλευτών, λέγοντας πως οι βουλευτές δεν έχουν τόσα προνόμια όσο κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν, ενώ ανέφερε πως πολλοί βουλευτές δίνουν τις βουλευτικές τους αποζημιώσεις στα κόμματά τους.

Παράλληλα, η κα Κωνσταντοπούλου έστειλε αυστηρό μήνυμα στους βουλευτές, προειδοποιώντας ότι όποιος βουλευτής λείπει αδικαιολόγητα από 5 συνεδριάσεις τότε θα κόβεται το 1/5 της βουλευτικής του αποζημίωσης.

Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου προανήγγειλε πως υπάρχει ακόμα και η σκέψη για την κατάργηση της βουλευτικής αποζημίωσης για το έργο των βουλευτών στις Επιτροπές.

Η κα Κωνσταντοπούλου προανήγγειλε επίσης αλλαγές στην άρση ασυλίας των βουλευτών, ενώ ανέφερε πως η Βουλή θα καταγγείλει από την 1η Σεπτεμβρίου τη σύμβαση leasing για τα ΙΧ που δίνονται στους βουλευτές, και το πώς θα μετακινούνται θα επανεξεταστεί.

Επίσης, η κα Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι θα ζητήσει την επιστροφή των γραφείων που κατέχουν στη Βουλή οι τρεις πρώην πρωθυπουργοί που δεν είναι εν ενεργεία βουλευτές (Μητσοτάκης, Σημίτης, Παπανδρέου).

Παράλληλα, είπε ότι θα εισαγάγει περιορισμό των νομοσχεδίων που εισάγονται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς και στις άσχετες τροπολογίες.

Αναφερόμενη στο θέμα που είχε προκαλέσει μεγάλη ένταση στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, τόνισε ότι ο νόμος προβλέπει ρητά ότι η άρνηση χορήγησης άδειας σε προφυλακισμένους βουλευτές πρέπει να είναι αιτιολογημένη, και χαρακτήρισε αντισυνταγματική και αναιτιολόγητη την άρνηση αυτή όσον αφορά στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

ΒΙΝΤΕΟ ΒΟΥΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top