Στασινόπουλος: Μέσω του πρωθυπουργικού γραφείου πήρα τη λίστα Λαγκάρντ-Έλειπαν 3 αρχεία

Μέχρι και για όσκαρ μίλησαν στην δίκη Παπακωνσταντίνου

Στασινόπουλος: Μέσω του πρωθυπουργικού γραφείου πήρα τη λίστα Λαγκάρντ-Έλειπαν 3 αρχεία

​Ο Στέλιος Στασινόπουλος, τέως ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ (και διάδοχος του Ιωάννη Διώτη, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση διαχείρισης της επίμαχης λίστας) κατέθεσε σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο για τους χειρισμούς Παπακωνσταντίνου ως προς τη λίστα Λαγκάρντ.

Ο κ.Στασινόπουλος είπε πώς παρέλαβε το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ στις 2 Οκτωβρίου 2012, διπλωμένο σε μια κόλλα χαρτί σε ένα φάκελο με ένδειξη «Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

«Είχε προγραμματιστεί, θυμάμαι, μια σύσκεψη, και εν αναμονή της εμφανίστηκε ο διευθυντής οργάνωσης του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Κανελλόπουλος, ο οποίος μου παρέδωσε τον σχετικό φάκελο. Μου είπε ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο του φακέλου. Ανέβηκα αμέσως στον τότε οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρήγορη Πεπόνη και ύστερα από συνεννόηση μαζί του, του το παρέδωσα χέρι με χέρι» πρόσθεσε.

Ο κ.Στασινόπουλος αναφέρθηκε λεπτομερώς και στην παραλαβή του δεύτερου cd της λίστας Λαγκάρντ από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

«Με εντολή Στουρνάρα, τότε υπουργού Οικονομικών, συστήθηκε επιτροπή, η οποία ταξίδεψε στις 20 Δεκεμβρίου 2012 στο Παρίσι. Επέστρεψε αυθημερόν λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Προσωπικά ήμουν σε συνεχή επαφή με τον κ.Πεπόνη. Ήλθε η επιτροπή κατευθείαν στο γραφείο μου, μου παρεδόθη σφραγισμένο δέμα. Έφτιαξα επί τόπου αντίγραφο του cd και το παρέδωσα στον οικονομικό εισαγγελέα, παρουσία όλων, και μετά παρεδόθη το υλικό με δική του εντολή στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ. “Πόσα διακριτά αρχεία έχει;” ρώτησε ο κ. Πεπόνης. “2062” ήταν η απάντηση. Τότε ήταν που διαπιστώσαμε ότι υπήρχε πρόβλημα με το προηγούμενο υλικό· έλειπαν τρία αρχεία...» συνέχισε.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος μεταξύ του προέδρου Νικόλαου Πάσσου και του κ. Στασινόπουλου:
Στασινόπουλος: Μού παραδόθηκε σε σφραγισμένο φάκελο μετά την επιστροφή της επιτροπής μεσάνυχτα από το Παρίσι. Αμέσως έγινε η αποσφράγιση.

Πρόεδρος: Και το Όσκαρ πάει σε ποιους;

Στασινόπουλος: Έδωσα αντίγραφο στον εισαγγελέα παρουσία όλων. Και αμέσως το πρωτότυπο δόθηκε με εντολή Πεπόνη στους υπεύθυνους του περιφερειακού ελέγχου. Και όταν ανοίχτηκε ακούσαμε για πρώτη φορά ότι τα αρχεία ήταν 2.062. Και τότε είδαμε ότι είχε πρόβλημα σε σχέση με το προηγούμενο cd.

Πρόεδρος: Μα το πρώτο cd το είδαν μόνο τρία πρόσωπα, έκτοτε η τύχη του αγνοείται.

Ο πρόεδρος μάλιστα χαρακτήρισε "θρίλερ" όλη την επιχείρηση... άφιξης της λίστας, ενώ ο Στ.Στασινοπουλος είπε ότι ήταν "πρωτόγνωρος" ο έλεγχος για το ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με τον κ.Στασινόπουλο, τα πρώτα στοιχεία έδειχναν απόκρυψη εισοδήματος για τους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου της τάξης των 6 εκατ. ευρώ, για να προσθέσει λίγο αργότερα ότι ένας από αυτούς, ο Ανδρέας Ρωσσώνης, είχε μηδενικό υπόλοιπο την εποχή εκείνη.

«Κακώς λέγεται ότι το ΣΔΟΕ ερευνά τη λίστα Λαγκάρντ, ο κ.εισαγγελέας την έχει δώσει σε πολλές ΔΟΥ… Δεν κωλυσιεργεί το ΣΔΟΕ. Νομίζω ότι θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα, ο έλεγχος» σχολίασε ο μάρτυς.

Ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ σημείωσε ότι από τα 2.062 ονόματα της λίστας ταυτοποιήθηκαν με ΑΦΜ τα 1.740, κι από αυτά τα 900 παρουσίαζαν μηδενικό υπόλοιπο. «Αρχίσαμε να ελέγχουμε αυτούς που δεν είχαν καμία κάλυψη» είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο επίσης πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης ζήτησε από το δικαστήριο να ανακαλέσει την απόφασή του περί της κλήτευσης του στη δίκη, γιατί είναι κατηγορούμενος σε άλλο δικαστήριο για την ίδια υπόθεση.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του απάντησε ότι οι μάρτυρες δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλουν δικονομικά αιτήματα και του ζήτησε να περιμένει τη σειρά του να καταθέσει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top