Χαρδούβελης: το δικό μου e-mail ήταν διαφορετικό από του Βαρουφάκη

Τι είπε για τους χειρισμούς του και τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης

Χαρδούβελης: το δικό μου e-mail ήταν διαφορετικό από του Βαρουφάκη
Ήταν διαφορετικό το δικό του e-mail προς την τρόικα, σε σύγκριση με το e-mail Βαρουφάκη, επισήμανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Χαρδούβελης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm.

«Είναι δύο ανόμοια πράγματα. Το e-mail Χαρδούβελη παρουσιάζει κάποιες δεσμεύσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης και το e-mail Βαρουφάκη ανοίγει την ατζέντα των θεμάτων. Είναι η αρχή. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος π.χ. (για τις συντάξεις) δεν ήταν στο δικό μου e-mail, αλλά έχει ψηφιστεί. Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά, θα το δούμε σε τέσσερις μήνες αν θα πάρει πίσω τη ρήτρα για τις επικουρικές. Πρέπει να έρθει ένα ολοκληρωμένο πακέτο για το τι θα κάνει (ο Βαρουφάκης). Ακόμα δεν ξέρουμε. Ακούμε τον έναν ή τον άλλον υπουργό, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα τι θα κάνει (η κυβέρνηση). Δεν είχαμε πει ότι σώνει και καλά αυξάνουμε άμεσα τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Είχαμε πει ότι αν στα μέσα της χρονιάς δεν πιάσουμε τους στόχους και δεν πάμε καλά, θα τους το δώσουμε αυτό. Και πιστεύαμε ότι δεν θα γινόταν αυτό, θα πιάναμε το στόχο» υποστήριξε ο κ. Χαρδούβελης.

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ υποστήριξε επίσης ότι «εμείς ήμασταν σε πολύ πιο δύσκολη κατάσταση, γιατί ήμασταν σε μια περίοδο πριν τις εκλογές. Η νέα κυβέρνηση ήδη περνά την περίοδο του μέλιτος. Μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα, έχει μεγάλη ευχέρεια κινήσεων και ελπίζω να μην σπαταλήσει αυτό το χρόνο. Όσο καθυστερούμε, η οικονομία χάνει τη δυναμική της. Συμβόλαια δεν γίνονται, τα πάντα έχουν παγώσει».

Διευκρίνισε ακόμα ότι «εμείς, δεν θέλαμε εξάμηνη, αλλά τρίμηνη παράταση και αιτία ήταν το γεγονός που βλέπουμε σήμερα μπροστά μας: ότι το Μάρτιο οι υποχρεώσεις είναι τεράστιες και γι’ αυτό χρειαζόμασταν τα 7,2 δις. Δεν θα έμενε σάλιο στο υπουργείοΈπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση. Εάν μας έδιναν εξάμηνη παράταση, οι δανειστές θα κάθονταν και θα έλεγαν «εντάξει, θα το δούμε». Και η κυβέρνηση θα καθυστερούσε, ενώ θα άνοιγε ένα τεράστιο περιθώριο να μπουν και άλλα πράγματα στο τραπέζι. Τα χρήματα τα θέλαμε από το Φεβρουάριο.

Όσον αφορά το γιατί δεν έκλεισε το ζήτημα η προηγούμενη κυβέρνηση ο κ. Χαρδούβελης απάντησε: « Όταν με ρωτάτε «γιατί δεν το κλείσαμε;», εμείς, σε ό,τι αφορά τους ευρωπαίους εταίρους, το είχαμε κλείσει και η νέα κυβέρνηση ακόμα μιλάει μόνο με τους ευρωπαίους εταίρους, έχω την αίσθηση. Όχι με το ΔΝΤ. Είναι λίγο άκομψο να το πω (γιατί δεν δέχθηκαν τρίμηνη και δέχθηκαν δίμηνη παράταση). Είχαμε μια χώρα που οι τρεις μήνες έπεσαν μέσα στην προεκλογική της περίοδο και το να αναφερθεί η Ελλάδα σ’ αυτή τη χώρα θα ήταν κακό γι’ αυτούς – δεν θα την ονομάσω…».

Επίσης ο πρώην υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε « αστείο» τον ισχυρισμό ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε. «Η διαπραγμάτευση κράτησε από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Δεκέμβριο. Είχαμε κλείσει όσον αφορά στην Κομισιόν και όχι με το ΔΝΤ. Να δούμε τι θα κάνουν και οι νυν κυβερνώντες. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουν» τόνισε.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top