Μπατίστα (ΔΝΤ): «Οι θεσμοί πρέπει να σεβαστούν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας»

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση, χωρίς κούρεμα του χρέους»

​Την άπ��ψη ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να βγει από την κρίση χωρίς προηγουμένως να επιτευχθεί μια αναδιάρθρωση του χρέους της προς την Ευρώπη, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ, Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα, μιλώντας στον Alpha.

Μάλιστα υποστήριξε ότι οι θεσμοί θα πρέπει να σέβονται την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και ότι τόσο το ΔΝΤ, όσο και η Κομισιόν και η ΕΚΤ δεν μπορούν να συμπεριφέρονται σαν να μην έγιναν ποτέ εκλογές.

Ο κ. Μπατίστα τόνισε επίσης ότι τα ελληνικά προγράμματα δεν ήταν και από τα καλύτερα κεφάλαια στην ιστορία του ΔΝΤ και μάλιστα ο ίδιος από το 2010 εκφράζει συνεχώς τις αντιρρήσεις του.

«Επέκρινα τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το ελληνικό ζήτημα η τρόικα, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ. Ένα από τα βασικά προβλήματα των προγραμμάτων που προτάθηκαν ήταν ότι φόρτωναν με μεγάλο βάρος τις πλάτες της Ελλάδας και δεν φόρτωναν με αρκετό βάρος τους πιστωτές της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ακόμα ότι το πρώτο πρόγραμμα του 2010 αν και παρουσιάστηκε σαν ένα πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, ουσιαστικά ήταν ένα πρόγραμμα διάσωσης των ιδιωτών δανειστών της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα πήρε πολλά χρήματα αλλά αυτά τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για να επιτρέψου�� την διαφυγή των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών που αποζημιώθηκαν στο ακέραιο, χωρίς τελικά να έχουν καμία συνεισφορά στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας», είπε.

Όπως είπε ο κ. Μπατίστα, το ελληνικό χρέος είναι πολύ μεγάλο και η λύση της ελληνικής κρίσης θα πρέπει να περιλαμβάνει και ένα κούρεμα του χρέους που θα αφορά το κομμάτι της ΕΚΤ και της ΕΕ.

«Μπορεί αυτή η άποψη να μην είναι ευρείας αποδοχής και να μην συγκεντρώνει συναίνεση , αλλά εάν δείτε την κατάσταση στην Ελλάδα δύσκολα μπορεί να εξέλθει από την κοινωνικο- οικονομική κρίση χωρίς κάποια αναδιάρθρωση χρέους. Όταν μιλάω για αναδιάρθρωση του χρέους, μιλάω κυρίως για το μεγαλύτερο κομμάτι του χρέους που έχει συσσωρευτεί στους ευρωπαίους εταίρους. Εάν μπορώ να εκφράσω μια άποψη θεωρώ πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί το καθεστώς προνομιακού πιστωτή του ΔΝΤ», είπε.

Μάλιστα ήταν επικριτικός και για τη στάση που κρατούν οι θεσμοί απέναντι στη νέα ελληνική κυβέρνηση.

«Το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί εταίροι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται σαν να μην έγιναν εκλογές. Είναι λάθος το ΔΝΤ να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και του προηγούμενου προγράμματος. Δεν γίνεται να περιμένουμε κάτι τέτοιο. Αυτό πρέπει να επανεξετασθεί», τόνισε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top