Καπελέρης: Ο Παπακωνσταντίνου μου έδωσε ένα χαρτί με 10 ονόματα-Πέρασα κατάθλιψη

Τι κατέθεσε ο πρώην γγ του ΥΠΟΙΚ Πλασκοβίτης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ

​Με την κατάθεση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη, ο οποίος διετέλεσε προϊστάμενος του Σώματος από 23 Ιανουαρίου 2010 έως τα μέσα Μαρτίου 2011, συνεχίστηκε η δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ, στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ο κ.Καπελέρης είπε πως στα τέλη του 2010 με αρχές 2011, τον κάλεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου και του έδωσε ένα χαρτί, όπου αναγράφονταν δέκα ονόματα και διευθύνσεις και κάποια χρηματικά ποσά, ζητώντας του να ερευνήσει το φορολογικό προφίλ εκείνων των προσώπων. Όπως τόνισε, ο πρώην υπουργός του ανέφερε ότι τα άτομα αυτά είχαν χρήματα στο εξωτερικό, χωρίς, ωστόσο, να κάνει αναφορά στην ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τον κ.Καπελέρη, αντίγραφο των ονομάτων παρέλαβε και η γραμματέας τού τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, προκειμένου εκείνη να αναζητήσει στο TAXIS τα επίμαχα ονόματα και να συγκεντρώσει στοιχεία - φορολογικές δηλώσεις των 2-3 τελευταίων ετών.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Νικόλαος Πάσσος, ρώτησε τον μάρτυρα εάν από τον έλεγχο βρέθηκαν εντυπωσιακά ποσά. Ο μάρτυς απάντησε ότι υπήρχε αναντιστοιχία των ποσών με τις φορολογικές δηλώσεις και ότι μεταξύ των δέκα ονομάτων, που θυμάται έως σήμερα, ήταν της κ. Φιξ και της Μαρίας Παντελή.

Σύμφωνα με τον κ. Καπελέρη, ακολούθησε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον κ. Παπακωνσταντίνου με τη συμμετοχή της διευθύντριας του γραφείου του πρώην υπουργού, κ. Χατζή, και του πρώην γγ του υπουργείου Οικονομικών κ. Πλασκοβίτη, με αντικείμενο συζήτησης την αξιοποίηση της λίστας. Το ζήτημα ήταν εάν η αξιοποίηση της λίστας θα γινόταν από το ΣΔΟΕ, ή από ειδικά συνεργεία. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο μάρτυς, το θέμα έμεινε ανοικτό για το ποιος εντέλει θα έκανε τον έλεγχο.

Ο αναπληρωματικός εισαγγελέας, Γεώργιος Μπομπόλης, όταν προσπάθησε να ρωτήσει κάτι τον μάρτυρα, διεκόπη από τον κ. Καπελέρη, ο οποίος επιχείρησε να απαντήσει. Ωστόσο, ο εισαγγελέας συνέχισε τη διατύπωση του ερωτήματός του, ακούγοντας από τον μάρτυρα τη φράση «δεν σας αφαιρώ τον λόγο, κύριε εισαγγελέα...». Η παρέμβαση του προέδρου της Έδρας ήταν κάθετη: «Τι είπατε; Δεν αφαιρείτε το λόγο...». Και ο μάρτυρας έσπευσε να διορθώσει «όχι. Θέλω να πω...» για να σταματήσει και στρεφόμενος προς το δικαστήριο, να πει: «Κύριοι δικαστές, πέρασα από στάδιο κατάθλιψης, σέβομαι απόλυτα τους δικαστές και το δικαστήριο».

Πλασκοβίτης: Ο Παπακωνσταντίνου ήθελε να σώσει την χώρα και να πολεμήσει την φοροδιαφυγή

Η ακροαματική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο συνεχίστηκε με την υποβολή ερωτήσεων προς τον πρώην γγ του υπουργείου Οικονομικών Η.Πλασκοβίτη από τους τρεις συνηγόρους του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, κυρίων Τάκη Βασιλακόπουλου, Βασίλη Δημακόπουλο και Παναγιώτη Κουρελέα. Ο μάρτυς μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κάτι παράνομο στην απόκτηση φορολογικών στοιχείων από τη Γαλλία».

Οι δικηγόροι επέδειξαν στον μάρτυρα το συνοδευτικό έγγραφο με το οποίο στάλθηκε το επίμαχο CD από τη Γαλλία και τον ερώτησαν εάν έχει αριθμό πρωτοκόλλου εξερχομένων εγγράφων και η απάντηση του κ. Πλασκοβίτη ήταν αρνητική. Στην επόμενη ερώτηση των δικηγόρων εάν «είναι σύνηθες να μην υπάρχει αριθμός πρωτοκόλλου στα έγγραφα που στέλνονται», ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά, ενώ σε νέα ερώτηση των δικηγόρων «υπήρχε κάποιος λόγος που δεν είχε αριθμό πρωτοκόλλου το επίμαχο έγγραφο», και ο μάρτυς απάντησε: «Δεν γνωρίζω».

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος του δικαστηρίου και σχολίασε «Είναι πράγματι αξιοπερίεργο ότι το έγγραφο δεν είχε αριθμό πρωτοκόλλου».

Ακόμη ο Ηλίας Πλασκοβίτης χαρακτήρισε ως πάρα πολύ καλές τις σχέσεις του με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ αναφερόμενος στην προσωπικότητα του πρώην υπουργού, είπε ότι ήθελε να δώσει την μάχη για τη σωτηρία της χώρας, ήθελε με κάθε τρόπο να πολεμήσει την φοροδιαφυγή.

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι πληροφορήθηκε από τον Τύπο ότι χάθηκε το CD με την λίστα Λαγκάρντ και όπως χαρακτηριστικά είπε, όλα εκ των υστέρων τα πληροφορήθηκε.

Πάντως, όπως ο ίδιος κατέθεσε, δεν έκανε καμία κουβέντα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών για τον αριθμό των προσώπων που ήταν στην επίμαχη λίστα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top