Αντιδράσεις από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση

«Είναι μέτρα που εμείς νομοθετήσαμε» - «Παίζετε με τον πόνο των ασθενέστερων»

Ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με αφορμή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση της κυβέρνησης που θα κατατεθεί τις επόμενες ώρες στη Βουλή.
«Η κυβέρνηση εξαγγέλλει κοινωνικά μέτρα που η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είχε νομοθετήσει και είχε εντάξει στον τρέχοντα προϋπολογισμό» επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, εξηγώντας ότι η ΝΔ «επικροτεί οτιδήποτε διευκολύνει τα νοικοκυριά που ��χουν χαμηλά εισοδήματα, χωρίς να δημιουργείται δημοσιονομικό κενό».
Παράλληλα, ο κ. Καραγκούνης καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει στο «τι θα γίνει με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, την πιο ουσιαστική απάντηση για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που η κυβέρνηση Σαμαρά εφήρμοσε πιλοτικά στις 13 περιφέρειες και από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα εφαρμοζόταν σε όλη την Επικράτεια».
Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «παίζει με τον πόνο και τα προβλήματα των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, επιχειρώντας να πουλήσει τα “φύκια” του σχεδίου νόμου της για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ως “μεταξωτές κορδέλες”».
To ΠΑΣΟΚ στέκεται και αυτό στην απουσία κάθε αναφοράς για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ενώ κάνει λόγο για νομοσχέδιο που «δυστυχώς δεν αφορά κυρίως την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας αλλά αποτελεί το «φερετζέ» για να περάσουν άσχετες και φωτογραφικές διατάξεις διορισμών αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων, με στρατιά μετακλητών και συμβούλων».
Ολόκληρες οι ανακοινώσεις των δύο κομμάτων:
ΝΔ
«Η κυβέρνηση εξαγγέλλει κοινωνικά μέτρα, που η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είχε νομοθετήσει και είχε εντάξει στον τρέχοντα προϋπολογισμό:
• Το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ ήδη υπάρχει.
• Το κοινωνικό τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ ήδη υπάρχει.
• Τα κοινωνικά παντοπωλεία ήδη υπάρχουν.
• Τα συσσίτια για τους απόρους μέσω των Δήμων και της Εκκλησίας ήδη υπάρχουν.
• Η πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στα δημόσια νοσοκομεία ήδη υπάρχει.
• Η προστασία της πρώτης κατοικίας ήδη υπάρχει τα τελευταία πέντε χρόνια.
• Οι εκατό δόσεις έχουν ήδη θεσμοθετηθεί.
Θυμίζουμε ότι όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ τα είχε καταψηφίσει.
Η Νέα Δημοκρατία επικροτεί οτιδήποτε διευκολύνει τα νοικοκυριά που έχουν χαμηλά εισοδήματα, χωρίς να δημιουργείται δημοσιονομικό κενό.
Να θυμίσουμε, άλλωστε, ότι πέρα από αυτά, η προηγούμενη κυβέρνηση διένειμε πέρυσι επιπρόσθετα 500 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία.
Υπερδιπλάσιο ποσό από αυτό που προαναγγέλλει η σημερινή κυβέρνηση και μάλιστα χωρίς δημοσιονομικά ισοδύναμα, που τώρα αναζητά. Διότι τότε είχαμε υπερκαλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους.
Ωστόσο, η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να απαντήσει: Τι θα γίνει με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, την πιο ουσιαστική απάντηση για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που η κυβέρνηση Σαμαρά εφήρμοσε πιλοτικά στις 13 περιφέρειες και από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα εφαρμοζόταν σε όλη την Επικράτεια;».
ΠΑΣΟΚ
«Με τον πόνο και τα προβλήματα των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων παίζει η κυβέρνηση, επιχειρώντας να πουλήσει τα “φύκια” του σχεδίου νόμου της για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ως “μεταξωτές κορδέλες”.
Είμαστε έτοιμοι να υπερψηφίσουμε κάθε πρόσθετο θετικό μέτρο με ουσιαστικό όμως περιεχόμενο και διασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Δεν θα συμπράξουμε όμως στην εξακολούθηση της παραπλάνησης ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Βλέπουμε σήμερα στο δικτυακό τόπο της διαβούλευσης να αναρτάται ένα σχέδιο νόμου που :
Α. Δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη για την επέκταση και εφαρμογή σε όλη την Ελλάδα του θεσμού του ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, που αφορά 700.000 πολίτες που βι��νουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Θεσμού που με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά σε 13 δήμους της χώρας, ενώ προβλέπεται νομοθετικά η άμεση επέκταση του στο σύνολο της χώρας με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Β. Δεν περιλαμβάνει δυστυχώς καμία δέσμευση για το πόσοι και ποιοι δικαιούνται παροχές σίτισης και δωρεάν ρεύματος. Το νομοσχέδιο φαίνεται να αγνοεί παντελώς τις υφιστάμενες ρυθμίσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ που αφορά 600.000 νοικοκυριά, δηλαδή περίπου 2.000.000 άτομα και συμπεριλαμβάνει στην πράξη τη δωρεάν παροχή για όσους έχουν πραγματική αδυναμία καταβολής. Οι 300.000 δικαιούχοι της δωρεάν σίτισης και οι 300.000 δικαιούχοι του δωρεάν ρεύματος (κατά τις δεσμεύσεις τους) μετατρέπονται σε μαγική εικόνα.
Γ. Το νομοσχέδιο δυστυχώς δεν αφορά κυρίως την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας. Αποτελεί το «φερετζέ» για να περάσουν άσχετες και φωτογραφικές διατάξεις διορισμών αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων, με στρατιά μετακλητών και συμβούλων.
Δ. Αποτελεί κοροϊδία επίσης ο χρόνος που δόθηκε για τη διαβούλευση.
Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε στις 2 Μαρτίου στις 23:00 και ο χρόνος που δόθηκε για σχόλια ήταν ως τις 3 Μαρτίου στις 14:00. Αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης για τη διαβούλευση και τον κοινωνικό διάλογο.
Το ΠΑΣΟΚ αναμένει την επίσημη κατάθεση του νομοσχεδίου με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου και θα προχωρήσει σε συνέντευξη τύπου, τόσο για την κριτική, όσο και για τις προτάσεις του στο μείζον ζήτημα της αντιμετώπισης της φτώχειας.
Η εξαπάτηση των πολιτών που επιχειρεί η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχιστεί».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top