Τι περιλαμβάνει, σε ποιους απευθύνεται: Έτοιμο το σχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του ν/σ και έρχεται τις επόμενες ώρες στη Βουλή

Με διαδικασίες εξπρές ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση με θέμα «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις».

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ώρες με το δ��μοσιονομικό κόστος να υπολογίζεται στα 200 εκ. ευρώ.

Τι περιλαμβάνει, σε ποιους απευθύνεται

Όπως τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, οι άμεσοι αποδέκτες του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση είναι :

• Άτομα που αντιμετωπίζουν συνθήκες ακραίας φτώχειας

• Παιδιά ηλικίας 0-17 ετών που απειλούνται ή έχουν εγκλωβιστεί σε καταστάσεις αποκλεισμού

«Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου αποσκοπεί στην άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης μέσω της λήψης μέτρων για τη διασφάλιση βασικών αγαθών όπως στέγαση, σίτιση και ενέργεια» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Δωρεάν ρεύμα

Με το άρθρο 1, διασφαλίζεται η δυνατότητα παροχής δωρεάν ρεύματος έως 300 kwh μηνιαίως σε κύριες κατοικίες νοικοκυριών που διαβιώνουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Παράλληλα, εξασφαλίζεται η επανασύνδεση ατελώς και χωρίς καμία επιβάρυνση του κομμένου ρεύματος σε δικαιούχους των οποίων η παροχή είχε διακοπεί ως και την 31.01.2015, οι δε ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονται

Επιδότηση ενοικίου

Στο άρθρο 2 προβλέπεται η επιδότηση ενοικίου σε έως 30.000 νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (για νέες μισθώσεις ή για ανανεώσεις υφιστάμενων με νέους όρους).

Προτεραιότη��α θα δοθεί στα νοικοκυριά με ανήλικα παιδιά και σε αστικές περιοχές

Σίτιση

Με το άρθρο 3, διασφαλίζεται η σίτιση φυσικών προσώπων που βιώνουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας είτε με τη χορήγηση κουπονιού σίτισης είτε με άλλο ηλεκτρονικό μέσο και τρόπο.

Βασικό στοιχείο της παρέμβασης είναι η καταγραφή των αναγκών και ατόμων με ανάγκες σίτισης καθώς και η καταγραφή των ήδη παρεχόμενων υπηρεσιών και ωφελούμενων από δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας των ΜΚΟ και εθελοντικών οργανώσεων.

Για τη διασφάλιση της σίτισης θα αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί, εθνικοί αλλά και ιδιωτικοί πόροι, ενώ εκτιμάται πως θα καλύψει έως 300.000 φυσικά πρόσωπα.

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Αναφορικά με τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ασφαλισμένων σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, το νομοσχέδιο αναφέρει:

Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους, για την περίοδο από 1.3.2015 έως 29.2.2016, καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθένειας σε είδος, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης, είτε το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, είτε το προηγούμενο 15μηνο (χωρίς –σε αυτή την περίπτωση- να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν ατά το τελευταίο τρίμηνο).

Παράλληλα, όσον αφορά τους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ λόγω της θεσμοθέτησης νέων προϋποθέσεων για τη χορήγηση σύνταξης, καλύπτονται οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη αυτών μέχρι τις 29/2/2016.

Για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους, επειδή μεγάλος αριθμός παραμένει ακάλυπτος για υγειονομική περίθαλψη τόσο ό ίδιος όσο και η οικογένειά του, θα συνεχίσουν να καλύπτονται για παροχ��ς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε είδος για ένα έτος και μέχρι την 29η Φεβρουαρίου 2016.

Για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στον ασφαλιστικό τους φορέα παρατείνεται μέχρι τις 19/2/2016 για τους ίδιους και τα μέλη οικογενειών αυτών.

Δείτε εδώ την αιτιολογική έκθεση: Έκθεση.pdf

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top