Τρεις βδομάδες διορία έχει η Ελλάδα:Πως η επιλεκτική χρεοκοπία μας απειλεί επικίνδυνα

Μόνο αν καλυφθούν γρήγορα κάποια προαπαιτούμενα θα γλιτώσουμε

Τρεις βδομάδες διορία έχει η Ελλάδα:Πως η επιλεκτική χρεοκοπία μας απειλεί επικίνδυνα

​Η κυβέρνηση έχει τρεις μόνο εβδομάδες για να καλύψει τα προαπαιτούμενα για μια συμφωνία ολοκλήρωσης του 5ου ελέγχου, ή επαρκούς τμήματος αυτού και η όποια συζήτηση πρέπει να γίνει με τους εκπροσώπους των τριών θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

Αυτή είναι η μόνη οδός που θα ακολουθήσουν Βρυξέλλες και εταίροι στο ελλην��κό ζήτημα, ενώ όπως σχολιάζουν η ανακοίνωση για το αυτονόητο της ύπαρξης μνημονίου που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ήταν μια επιβεβλημένη κίνηση αποκατάστασης της αλήθειας.

Η χώρα έχει επεκτείνει την κατάσταση ελέγχων, αποδόσεων, μέτρων και δανείων που είχε ως τις 28 Φεβρουαρίου. Αυτή είναι η μόνη εξήγηση που δέχονται οι Βρυξέλλες και βάση αυτής θα γίνει η όποια συζήτηση και διαπραγμάτευση. Αλλιώς η χώρα θα αφεθεί να χρεοκοπήσει.

Ως εκ τούτου, όπως αναφέραμε και νωρίτερα στο star.gr, τις επόμενες ώρες θα γίνουν οι συζητήσεις για να ληφθεί η απόφαση της έναρξης διαλόγου με τις ελληνικές αρχές για την περιγραφή, συμφωνία και κάλυψη μερικών prior actions (προαπαιτούμενων) που θα επιτρέψουν στο Eurogroup να εκταμιεύσει ένα τμήμα της δόσης που απομένει, ώστε να διευκολυνθεί η χώρα στην κάλυψη των δανειακών αναγκών της.

Ο χρόνος πιέζει, οι δανειακές ανάγκες τρέχουν και το πιστωτικό γεγονός είναι προ των πυλών. Αν τα ομόλογα του ΔΝΤ ή της ΕΚΤ δεν πληρωθούν τότε η χώρα θα κηρυχθεί ξανά σε selective default «επιλεκτική χρεοκοπία» με απρόβλεπτες συνέπειες - πέραν του ότι θα πρέπει να ξεχάσει τις αγορές για άλλη μια τετραετία.

Του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top