Βαρουφάκης στο STAR: Δεν μας βολεύει η χρεοκοπία, αλλά η αναδιάρθρωση-Αιχμές για Λαπαβίτσα

«Θα πληρώσουμε τις δόσεις του ΔΝΤ» είπε “στον Ενικό”-Πρώτη δημοσίευση:02/03/2015, 23:34

 Βαρουφάκης στο STAR: Δεν μας βολεύει η χρεοκοπία, αλλά η αναδιάρθρωση-Αιχμές για Λαπαβίτσα

​Απαντήσεις σε όλα τα καυτά ερωτήματα γύρω από την οικονομία και την διαπραγμάτευση με τους εταίρους έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στον Νίκο Χατζηνικολάου και στην εκπομπή του STAR, «στον Ενικό».

Ο κ.Βαρουφάκης, ο οποίος βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του καναλιού στην Κάτω Κηφισιά, ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση θα αποπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές της, τον Μάρτιο.

"Θα αποπληρώσουμε τις δόσεις στο ΔΝΤ"

«Θα είμαστε συνεπείς με τις δόσεις που χρωστάμε στο ΔΝΤ» ξεκαθάρισε και διαβεβαίωσε πως «θα εξασφαλιστεί η ρευστότητα που χρειάζεται για να φτάσουμε με ασφάλεια στο τέλος της τετράμηνης παράτασης».

"Έχω καλές σχέσεις με τον Σόιμπλε"

Αναφερόμενος στον Γερμανό ομόλογο του Β.Σόιμπλε, με αφορμή τις σκληρές δηλώσεις του τελευταίου για την Ελλάδα, ο κ.Βαρουφάκης είπε χαρακτηριστικά «έχουμε καλές σχέσεις με τον Σόιμπλε σε προσωπικό επίπεδο».

«Δεν είναι τυχαίος ο Σόιμπλε.Είναι σκληρός αντίπαλος, αλλά χαίρομαι πολύ να συζητώ μαζί του, γιατί είναι σαν να συνομιλείς με την ζωντανή ιστορία» είπε για τον Γερμανό ομόλογο του ο κ.Βαρουφάκης.

"Δεν υπάρχει μνημόνιο. Δεν υπάρχει όμως και... κούρεμα"

Σχολιάζοντας τις διευκρινήσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), πως το Μνημόνιο, σε αντίθεση με την Κύρια Σύμβαση Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFFA) δεν χρειάζεται να παραταθεί, αλλά και ότι η παροχή κάθε οικονομικής βοήθειας σχετίζεται με την εφαρμογή του Μνημονίου, ο κ.Βαρουφάκης είπε πως «το EFSF δεν έχει καμία υπόσταση, αντιθέτως κάνει ότι του λέει το Eurogroup. Στην συμφωνία που πετύχαμε στο τελευταίο Eurogroup δεν υπάρχει καμία αναφορά σε μνημόνιο».

«Έχω δεσμευτεί ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε την λέξη κούρεμα» είπε ο κ.Βαρουφάκης, μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ενώ κατηγόρησε τον προκάτοχο του, Γ.Χαρδούβελη.

Πυρά κατά Χαρδούβελη

«Ο κ.Χαρδούβελης δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ με τους δανειστές» είπε και χαρακτήρισε «επιτυχία της κυβέρνησης» την συμφωνία-γέφυρα.

«Όταν διαπραγματεύεσαι πρέπει να είσαι έτοιμος να πεις και όχι. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να βρεθούμε εκτός ευρωζώνης» πρόσθεσε.

Αιχμές για Λαπαβίτσα

Κληθείς να σχολιάσει το νέο άρθρο που έγραψε στην βρετανική Guardian, o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ.Λαπαβίτσας πως "τέλος της λιτότητας δεν μπορεί να υπάρξει μέσα στην ευρωζώνη", ο υπουργός Οικονομικών είπε με νόημα, «Ο Λαπαβίτσας έχει χτίσει καριέρα πάνω στην επιστροφή στη δραχμή».

"Μόνη λύση μια αναδιάρθρωση"

«Η αναδιάρθρωση εντός της ευρωζώνης είναι η μοναδική λύση» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας πως «χρειαζόμαστε ένα νέο deal για την Ευρώπη».

Κληθείς να σχολιάσει αυτά που ο ίδιος έλεγε στο παρελθόν πως «η χρεοκοπία δεν είναι κάτι κακό», ο κ.Βαρουφάκης δήλωσε πως ήδη η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει δύο φορές εντός της ευρωζώνης, δίνοντας το παράδειγμα του PSI .

"Δεν μας βολεύει το Grexit"

«Διαφωνώ κάθετα με την άποψη της εξόδου από την ευρωζώνη. Δεν μας βολεύει η χρεοκοπία, αλλά μια αναδιάρθρωση» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, ο κ.Βαρουφάκης αποκάλυψε πως θα πάει στην συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης με φάκελο που θα περιλαμβάνει έξι μεταρρυθμίσεις.

«Εξασφάλισα ότι δεν θα επιβάλω υφεσιακά μέτρα για τους επόμενους τέσσερις μήνες» είπε o κ.Βαρουφάκης, μιλώντας για την συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης-εταίρων και διαβεβαίωσε πως «κανένας στο Eurogroup δεν θέλει πιστωτικά γεγονότα».

"Δεν πρέπει να κάνουμε με βιασύνη τις μεταρρυθμίσεις"

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως δεν θα πρέπει να υπάρχει βιασύνη.

«Δεν πρέπει να τις κάνουμε βιαστικά…Να μην βιαστούμε να υποκύψουμε στην σαγήνη της μεγάλης δημοφιλίας, υπονομεύοντας την διαδικασία της διαπραγμάτευσης» είπε χαρακτηριστικά.

"Υπέγραψα το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης"

Ο κ.Βαρουφάκης δήλωσε στο Star, ότι υπέγραψε το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, διαβεβαιώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη βρει τους πόρους για να χρηματοδοτήσει όλες τις παροχές προς τους αδύναμους πολίτες. Επίσης, όπως είπε, γίνονται συζητήσεις με τους θεσμούς για την περαιτέρω χρηματοδότηση των δράσεων.

"Απαράδεκτος ο ΕΝΦΙΑ, αλλά μέχρι να αντικατασταθεί, πρέπει να τον πληρώνουν οι φορολογούμενοι"

Αναφερόμενος στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο κ.Βαρουφάκης τον χαρακτήρισε "απαράδεκτο", διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να τον αλλάξει.

«Αυτό όμως, θα πάρει 1 και 2 και 3 μήνες…. Μέχρι να αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να τον πληρώνουν οι φορολογούμενοι» πρόσθεσε.

"Εθελοντική νομιμοποίηση για όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό"

Μιλώντας για τους Έλληνες που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ο υπουργός Οικονομικών, αφού τόνισε πως "δεν θα πρέπει να ποινικοποιούμε τα εμβάσματα", αλλά να τιμωρούμε "εκείνους που ενώ δήλωναν ελάχιστα ετήσια εισοδήματα, ξαφνικά αγόρασαν βίλες", αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση θα δώσει την δυνατότητα "εθελοντικής νομιμοποίησης" για όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό χωρίς να τα δηλώσουν.

«Θα έχουν την δυνατότητα να τα δηλώσουν, να πληρώσουν τον φόρο και έτσι θα ξέρουν ότι δεν πρόκειται να διωχθούν» πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να δώσει διευκρινήσεις σχετικά με το ύψος του φόρου.

"Δεν ξέρω για τις αυξήσεις στην ΔΕΗ"

Κληθείς να σχολιάσει τις αυξήσεις στους μισθούς των υπαλλήλων της ΔΕΗ, ο κ.Βαρουφάκης, αφού διευκρίνισε πως δεν γνωρίζει την συγκεκριμένη είδηση, είπε με νόημα πως «έχω πρόβλημα... αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο» .

ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top