Επίθεση Βενιζέλου στην κυβέρνηση για παραβίαση του Συντάγματος

«Eκθέτουν τη χώρα μην φέρνοντας το νέο μνημόνιο στη Βουλή»

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος, σχετικά με την πρόθεσή της να έρθει η παράταση της δανειακής σύμβασης στη Βουλή μόνο προς συζήτηση και ενημέρωση, αλλά όχι για κύρωση.

«Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δια του κ. Βαρουφάκη, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τους ειδικούς νόμους, υπέγραψε την κύρια δανειακή σύμβαση, δηλαδή το μνημόνιο, δηλαδή το πρόγραμμα, θέλοντας να αποφύγει τη Βουλή, παραβιάζοντας τα δικαιώματα της Βουλής, γιατί η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει εμπιστοσύνη στους βουλευτές της», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «πρόκειται για κάτι πρωτοφανές, για κάτι που εκθέτει τη χώρα διεθνώς, αλλά και για ένα μεγάλο ζήτημα δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού» και διερωτήθηκε: «Είναι δυνατόν να έχουμε μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που λέει: Κάντε ό,τι θέλετε, υπογράψτε την παράταση του μνημονίου, απλώς μην με βάζετε να λερώσω τα χέρια μου, ψηφίζοντας. Έτσι πορεύεται η χώρα; Με τέτοια ψέματα απέναντι στο λαό; Απέναντι στη διεθνή κοινότητα;».

Σε ανακοίνωση επίσης που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ για το ίδιο ζήτημα αναφέρεται σε «παιδαριώδη νομικά προσχήματα» με τα οποία «η κυβέρνηση, δια του υπουργού Οικονομικών, υπέγραψε ήδη, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τον ειδικό νόμο 4060/2012, την παράταση μέχρι τέλη Ιουνίου της δανειακής σύμβασης που παραπέμπει ρητά στο μνημόνιο και συνιστά τη νομική βάση όλου του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωζώνη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι οι τροποποιήσεις αυτής της σύμβασης απαιτούν ρητή εξουσιοδότηση ειδικού νόμου, όπως έγινε με την τελευταία τροποποίηση-παράταση μέχρι 28.2.2015, που υπογράφηκε με ειδική εξουσιοδότηση που παρείχε ο νόμος 4316/2014.

Υποστηρίζει επίσης ότι «κακώς η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει τη συζήτηση και την ψήφο των δικών της βουλευτών, εμπλέκει σε μία πρόσθετη νομική περιπέτεια τη χώρα, κακώς οδήγησε τον υπουργό Οικονομικών και δημόσιους λειτουργούς στο να θέσουν την υπογραφή τους χωρίς εξουσιοδότηση, κακώς άσκησε πιέσεις στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ)» και καλεί τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας «να ζητήσουν και να δουν το κείμενο που υπέγραψε εκ μέρους τους και ως φορέας της εμπιστοσύνης τους ο κ. Βαρουφάκης, με ποιόν τρόπο δηλαδή υπογράφουν "γλείφοντας" εκεί που με τόσο ευκολία "έφτυναν" μέχρι τώρα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top