Προς… συζήτηση και όχι προς ψήφιση θα φέρει η κυβέρνηση τη συμφωνία στη Βουλή

Θα ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και θα τοποθετηθούν δημόσια

Προς… συζήτηση και όχι προς ψήφιση θα φέρει η κυβέρνηση τη συμφωνία στη Βουλή

​Ο κύβος ερρίφθη και τελικά μετά από πολλή σκέψη η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει τη συμφωνία του Eurogroup στη Βουλή, όχι όμως προς ψήφιση, αλλά προς… συζήτηση.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα φέρει σύντομα στη Βουλή προς συζήτηση το θέμα της δανειακής σύμβασης.

Έτσι θα μπορέσουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και βουλευτές να ενημερωθούν δημόσια, να θέσουν ερωτήματα και να πάρουν απαντήσεις.

Kυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «ο σεβασμός της νέας ελληνικής κυβέρνησης στη διαφάνεια και τις δημοκρατικές διαδικασίες είναι αδιαπραγμάτευτος σε αντιδιαστολή με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που διέπρεψαν στις αδιαφανείς μεθοδεύσεις».

Τονίζουν μάλιστα με νόημα ότι η νέα κυβέρνηση δεν υπέγραψε καμία δανειακή σύμβαση, αλλά επέκτεινε απλώς την ημερομηνία λήξης της υπάρχουσας μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Προσθέτουν επίσης ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης έχει ήδη υπογραφεί από όλους τους συμβαλλόμενους από την περασμένη Πέμπτη, επισημαίνοντας ότι ο ESM δεν ζητάει καμία κύρωση από την ελληνική Βουλή καθώς δεν υπάρχει καμία διεθνής απαίτηση και του αρκεί η υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών.

Όσον αφορά στην ψηφοφορία που πραγματοποίησε το Γερμανικό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι δεν κύρωσε καμία δανειακή σύμβαση, απλά έδωσε την έγκρισή του στην απόφαση του Eurogroup και στη λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών.

Πηγές από το Μαξίμου επιμένουν ότι στόχος και βασική προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει η ακύρωση του Μνημονίου και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.

Όπως λένε, το πρώτο σκέλος επιτεύχθηκε, ενώ σε ότι αφορά στο δεύτερο πήραμε την αναγκαία παράταση πρ��κειμένου να την διαπραγματευτούμε με όρους βιώσιμους για τη χώρα και το λαό.

«Στόχος είναι η νέα συμφωνία τον Ιούνιο να συνοδεύεται από μια νέα δανειακή σύμβαση που δεν θα εμπεριέχει δεσμεύσεις και όρους (όπως η παρούσα) ετεροβαρείς ως προς τα συμφέροντα της χώρας. Το αίτημα, λοιπόν, για εκ νέου κύρωση της υπάρχουσας σύμβασης από τη Βουλή, χωρίς αυτό να απαιτείται, δεν είναι τόσο αθώο όσο ακούγεται. Κάποιοι προσπαθούν να εκμαιεύσουν αποφάσεις και δεσμεύσεις από την παρούσα Βουλή που θα δημιουργούν τετελεσμένα αρνητικά στη διαπραγμάτευση», δηλώνουν οι πηγές αυτές και καταλήγουν ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης δεν συνεπάγεται καμία παράταση του Μνημονίου και ότι η νέα συμφωνία που θα προκύψει στο πέρας του τετραμήνου θα έρθει προς επικύρωση στη Βουλή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top