Βαρουφάκης: Προτεραιότητα οι δόσεις στο ΔΝΤ - Για τα χρέη στην ΕΚΤ χρειάζεται συζήτηση

Συνέντευξη στο Associated Press-Πρώτη ανάρτηση:28/02/2015 23:45

Βαρουφάκης: Προτεραιότητα οι δόσεις στο ΔΝΤ - Για τα χρέη στην ΕΚΤ χρειάζεται συζήτηση

O υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο Associated Press είπε ότι η Αθήνα θα βάλει σε προτεραιότητα την αποπληρωμή του ΔΝΤ, όμως η αποπληρωμή της ΕΚΤ είναι «άλλο θέμα» και θα χρειαστούν συζητήσεις.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η Αθήνα σκοπεύει να ξεκινήσει συζητήσεις με τους εταίρους για μια αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε αυτό να γίνει βιώσιμο, ενώ την ίδια ώρα θα εργάζεται για την εφαρμογή των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εδραιωθούν μέχρι τον Αρπίλιο.

«Οι αποπληρωμές στο ΔΝΤ φυσικά είναι προτεραιότητά μας, δεν πρόκειται να είμαστε εμείς η πρώτη χώρα που δεν θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ» είπε ο υπουργός Οικονομικών. «Θα πρέπει να βγάλουμε από τη μύγα ξύγκι για να το πετύχουμε , αλλά θα το κάνουμε» συμπλήρωσε.

Όμως ξεκαθάρισε πως «οι αποπληρωμές προς την ΕΚΤ είναι μια διαφορετική υπόθεση και θα πρέπει να τις καθορίσουμε σε συνεννόηση με τους εταίρους μας και τους Θεσμούς».

«Δεν πιστεύω ότι η ΕΚΤ θα δεχθεί καθυστέρηση, αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να διαμορφώσουμε μια συμφωνία που θα κάνει αυτές τις αποπληρωμές εύπεπτες και εύλογα εφικτές, ως μέρος της συνολικής διαπραγμάτευσης σχετικά με το ελληνικό χρέος, και το επόμενο... συμβόλαιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μεταξύ ημών και των εταίρων», εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης.

«Η συμφωνία του Απριλίου απαιτεί μεταρρυθμίσεις. Και αυτό είναι επιτακτική ανάγκη μας. Επιτακτική ανάγκη μας είναι να μεταρρυθμίσουμε αυτή τη χώρα», πρόσθεσε.

«Την ίδια στιγμή και ανεξάρτητα από τη συμφωνία του Απριλίου, έχουμε την πρόθεση να ξεκινήσουμε συνομιλίες με τους εταίρους και τους θεσμούς, σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους και την αναδιάρθρωση του χρέους» ανέφερε επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα θα καταθέσει προτάσεις που θα έχουν σκοπό να συμβάλουν στην αύξηση του ΑΕΠ και να μεγιστοποιήσουν τις επιστροφές του σε πραγματικούς όρους.

«Θα ήταν εξαιρετικό αν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας για να εξομαλυνθεί αυτό το πρόβλημα των ταμειακών ροών που αντιμετωπίζουμε κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, για το καλό όλων», είπε. «Αλλά για εμάς, η προϋπόθεση είναι η επανεκκίνηση της οικονομικής μας πολιτικής στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τα θεσμικά όργανα και τους εταίρους μας, έτσι ώστε να διαβεβαιώσουμε ότι αυτή η χρηματοδότηση του ταμειακού προβλήματος δεν γίνεται σε βάρος της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας».

Όσον αφορά την "δημιουργική ασάφεια" εξήγησε πως «αυτό που όλοι κάναμε ήταν να βρούμε κοινό έδαφος. Και ο τρόπος που μπορείς να βρεις κοινό έδαφος όταν ξεκινάς από πολύ διαφορετικές θέσεις, είναι η χρήση όρων που επιτρέπουν πολλαπλές ερμηνείες, προκειμένου να δημιουργηθούν περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας».

«Δεν ήταν μια προσπάθεια υπεκφυγής, δεν ήταν μια προσπάθεια να σφετεριστούμε οποιαδήποτε διαδικασία. Ήταν μια προσπάθεια να βρουμε κοινό έδαφος, και νομίζω ότι όλοι συλλογικά επιδοθήκαμε σε αυτό στο Eurogroup», συμπλήρωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top