Τσίπρας στο υπουργικό: «Τρίτο μνημόνιο δεν θα υπάρξει» - Τα 5 νομοσχέδια που παρουσίασε

Την επόμενη εβδομάδα η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής για το Μνημόνιο

«Έκλεισε ένας πρώτος κύκλος σκληρής και επίπονης διαπραγμάτευσης. Τα μνημόνια τελείωσαν τυπικά και ουσιαστικά» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο όπου θα παρουσιάσει πέντε σχέδια νόμου και την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής για τα Μνημόνια.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα βγαίνει από αυτή τη διαδικασία διαπραγμάτευσης πιο δυνατή και πιο περήφανη, έχοντας ανακτήσει την αξιοπρέπεια και την ισοτιμία της και έχοντας πετύχει τους βασικούς διαπραγματευτικούς στόχους για τον πρώτο γύρο της διαπραγμάτευσης. «Οι εταίροι ενέκριναν την επέκταση της δανειακής σύμβασης στη βάση του αιτήματος που είχαμε καταθέσει, δηλαδή χωρίς την επέκταση των μνημονιακών δεσμεύσεων» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε συμφωνία-γέφυρα για 4 μήνες, η οποία θα δώσει στην κυβέρνηση το περιθώριο «να επαναδιαπραγματευτεί χωρίς συμβιβασμούς την ίδια της ουσίας της δανειακής σύμβασης, θέτοντας επί τάπητος το ζήτημα της απομείωσης του ελληνικού χρέους».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει τρίτο μνημόνιο, αφήνοντας αιχμές για κάποιους που ποντάρουν σε αποτυχία της κυβέρνησης: «Πολλοί παρακαλούσαν να είχαμε αποδεχθεί τα ίδια μέτρα εξόντωσης της κοινωνίας για να μην αποκαλυφθεί η δική τους γύμνια. Πολλοί έχουν ποντάρει και στο ενδεχόμενο ενός τρίτου μνημονίου. Λυπάμαι αλλά θα τους απογοητεύσουμε. Τα μνημόνια τελείωσαν στις 25 του Γενάρη».

Όπως δήλωσε, υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της δια��λοκής, την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. «Αυτό είναι το μείγμα πολιτικής που συνοδεύει τη δανειακή σύμβαση» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Τα νομοσχέδια της κυβέρνησης

«Υποχρέωση μας να ξαναστήσουμε στα πόδια της τη χώρα. Απέναντι μας σε αυτό τον αγώνα βρίσκονται οι συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη αλλά και το μνημονιακό καθεστώς που χτίστηκε μέρα τη μέρα και ρύθμιση με τη ρύθμιση στη χώρα μας» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και παρουσίασε τα νομοσχέδια που θα καταθέσει στο άμεσο μέλλον η κυβέρνηση.

Πρώτο νομοσχέδιο: Θα κατατεθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα τη Δευτέρα το πρωί. Θα περιλαμβάνει μέτρα για αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι το πρώτιστο χρέος μας και το πρώτιστο καθήκον μας. Προτείνω στο υπουργικό συμβούλιο συμβολικά να είναι αυτό το πρώτο νομοσχέδιο» είπε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες ρυθμίσεις για παροχή δωρεάν ρεύματος σε χιλιάδες νοικοκυριά που το στερούνται αλλά και τη ρύθμιση για την εκκίνηση του υπογράψαντος στέγασης για 30.000 δικαιούχους.
Δεύτερο νομοσχέδιο: Θα αφορά τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ. «Στο ίδιο νομοσχέδιο επανέρχεται -και μάλιστα αναδρομικά- το καθεστώς που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου, απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΟΥ» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τρίτο νομοσχέδιο: Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα νομοθετική που θα υλοποιεί τη δέσμευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Η ρύθμιση αυτή θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Τέταρτο νομοσχέδιο: «Την ερχόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη, θα καταθέσουμε το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, για να αποκαταστήσουμε μια μεγάλη αδικία και να αποκαταστήσουμε το πλήγμα για τη δημοκρατία» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον ίδιο θα διασφαλίζεται η λειτουργία της ΕΡΤ πάνω σε θεμέλια δημοκρατίας, ενώ δεν θα υπάρχει καμία δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «δεν θα υπάρχουν ρεβανσισμοί προς τους εργαζόμενους που νομίμως εργάζονται στο σημερινό φορέα».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η υλοποίηση της δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση του ρόλου των ΚΕΠ και την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας του πολίτη και κάλεσε τους υπουργούς να συνεργασθούν με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε αυτή την κατεύθυνση. «Μπορούμε να αναμορφώσουμε ριζικά τη δημόσια διοίκηση της χώρας πέρα από συντεχνιακά συμφέρονται και πελατειακές δεσμεύσεις» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να ανακαλέσει την αρχιτεκτονική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτης στις Σκουριές προκειμένου να ελεγχθεί αν έχουν τηρηθεί οι όροι της άδειας. «Η κυβέρνηση βρίσκεται πάνα από επιχειρημα��ικά συμφέροντα όσα μεγάλα και εάν είναι, όσες διασυνδέσεις και εάν έχουν» υποστήριξε.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των ευθυνών «όσων έπαιξαν ρόλο για να φτάσουμε στην χρεοκοπία και στα μνημόνιο», διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται για ρεβανσισμό αλλά για ενέργεια που την έχει ανάγκη η Δημοκρατία.

Ο κ. Τσίπρας κατέληξε: «Σας καλώ να εργασθείτε σκληρά για να υλοποιήσετε την εντολή να γυρίσει σελίδα η χώρα. Σας καλώ να εργασθείτε με λιγότερα συνθήματα, λιγότερα λόγια, περισσότερα έργα».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top