Ανακοινώθηκε από Ρέγκλινγκ-EFSF η 4μηνη παράταση της σύμβασης για την Ελλάδα

Θα την υπογράψει με τον Βαρουφάκη

Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του να τροποποιήσει την Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για την Ελλάδα που επιτρέπει την παράταση των διαθέσιμων πόρων κατά τέσσερις μήνες.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της τελευταίας απόφασης του Eurogroup.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, αντί για τις 28 Φεβρουαρίου 2015 η Σύμβαση εκπνέει στις 30 Ιουνίου του 2015.

Η τροποποιημένη Σύμβαση θα υπογραφεί από τον επικεφαλής του ΕΤΧΣ Κλάους Ρέγκλινγκ και από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Όπως υπογραμμίζεται, σε συνέχεια αυτής της απόφασης, τα 1,8 δισ. ευρώ τα οποία είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο της Σύμβασης μπορούν να εκταμιευτούν στην Ελλάδα έως τις 30 Ιουνίου 2015. Προϋπόθεση για την εκταμίευση αυτής της δόσης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης υπό την υπάρχουσα συμφωνία. Μέχρι τώρα το ΕΤΧΣ έχει εκταμιεύσει 141, 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, σημειώνει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ΕΤΧΣ, η διαθεσιμότητα των 10,9 δισ. ευρώ του ελληνικού ΤΧΣ παρατείνεται επίσης έως τις 30 Ιουνίου του 2015.

Σχολιάζοντας τη σημερινή απόφαση ο επικεφαλής του ΕΤΧΣ Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι ¨"αποτελεί ένα σημαντικό ενδιάμεσο βήμα, καθώς παρέχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για τη συνέχιση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών στην Ελλάδα. Παράλληλα διασφαλί��ει ότι σημαντικοί πόροι του ΕΤΧΣ παραμένουν διαθέσιμοι για την Ελλάδα για τους επόμενους τέσσερις μήνες.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει τώρα την ευκαιρία να εργαστεί με τους εταίρους για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης για την περίοδο μετά τις 30 Ιουνίου 2015 επί τη βάσει της σημαντικής προόδου που σημείωσε η Ελλάδα αλλά και των τεράστιων προσπαθειών του ελληνικού λαού".

Εξάλλου η μεταβίβαση 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ το 2014 παραμένουν επίσης διαθέσιμα για την Ελλάδα. Οι πόροι αυτοί βρίσκονται σε έναν λογαριασμό που διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Οποιαδήποτε εκταμίευση τελεί υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της έγκρισής της από το Eurogroup, καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΤΧΣ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top