Βαρουφάκης: οι άνθρωποι στην Ελλάδα δεν θέλουν χρήματα και δουλειές αλλά… αξιοπρέπεια!

Απίστευτη δήλωση στο Bloomberg σε συνδυασμό με «καμπανάκι» χρεοκοπίας

Μία δήλωση που αναμένεται να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg, προσπαθώντας να αποδείξει ότι η σημερινή κυβέρνηση αποκατέστησε την αξιοπρέπεια των πολιτών. «Οι άνθρωποι έξω στους δρόμους ξέρετε ποιό είναι το μόνο πράγμα που θέλουν;» απηύθυνε αρχικά ο ίδιος το ερώτημα στον δημοσιογράφο. Και όταν ο τελευταίος τον προέτρεψε να πει τι θέλουν, απάντησε: «Δεν είναι τα χρήματα, α��όμα ούτε κι οι δουλειές, είναι η αξιοπρέπεια...»!

Κατά τα άλλα, στα αξιοσημείωτα της συνέντευξης περιλαμβάνεται το «καμπανάκι» από τον ίδιο για επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας αν δεν την βοηθήσει η ΕΚΤ.

«Υπολογίζω ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία τον επόμενο μήνα όταν δεν θα έχει χρήματα για να εξυπηρετήσει το χρέος της» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, μιλώντας πάντοτε στο Bloomberg!

Για τον ίδιο λόγο εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΚΤ και το ΔΝΤ δεν θα αφήσουν την χώρα μας να χρεοκοπήσει «για ένα μικρό ταμειακό πρόβλημα», όπως το χαρακτήρισε.

Σχετικά με το ποσό που πρέπει να αποπληρώσει το ελληνικό Δημόσιο για δάνειο του ΔΝΤ τον Μάρτιο ο ΥΠΟΙΚ ισχυρίσθηκε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να δώσει τα 2 δισ. ευρώ που οφείλει στην Ελλάδα από τα κέρδη που είχε από ελληνικά ομόλογα, ως μερική αποπληρωμή στο ΔΝΤ. «Σας δίνω ένα παράδειγμα, τίποτε δεν έχει αποφασισθεί. Αυτό είναι ένα ποσό που μας οφείλεται. Είναι δικά μας χρήματα» είπε ο υπουργός.

«Είμαι αρκετά βέβαιος», πρόσθεσε, « ότι δεν θα έχουμε ταμειακό πρόβλημα, επειδή προσπαθήσαμε πολύ σκληρά στις μακρές συζητήσεις με τους εταίρους μας, τους θεσμούς να φθάσουμε σε αυτό το στάδιο».

Ο κ. Βαρουφάκης απάντησε στην κριτική της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι οι μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς δεν είναι πολύ συγκεκριμένες, την οποία χαρακτήρισε «άδικη», αναφέροντας ότι «μας ζητήθηκε να στείλουμε ένα τρισέλιδο έγγραφο το Σαββατοκύριακο και στείλαμε ένα πεντασέλιδο».

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα κατρακυλούσε στο επίπεδο των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, εάν η χώρα μπορούσε να συμφωνήσει με τους πιστωτές της για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους και ισχυρίσθηκε ότι την Τρίτη υπήρξε επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες περίπου 700 εκ. ευρώ.

Ανέφερε ακόμα ότι λόγω της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και του χαμηλού επιπέδου επενδύσεων, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάκαμψη εάν το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα υπερβεί το 1,5% του ΑΕΠ τα επόμενα 5-8 χρόνια και ζήτησε να ��πάρξει ένα εύλογο μείγμα πολιτικής αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, τις επενδύσεις και την αναδιάρθρωση του χρέους. Ο Γ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι είναι γνωστό πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αισθάνεται άνετα με τα πρωτογενή πλεονάσματα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα και συμφωνήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Για την θέση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Είμαστε ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά ερχόμαστε με μία ατζέντα που μοιάζει με αυτήν ενός μεταρρυθμιστή δικηγόρου πτώχευσης. Έχουμε έναν δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που είναι περισσότερο ή λιγότερο χρεοκοπημένοι. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τους αναδιαρθρώσουμε, να τους μεταρρυθμίσουμε, να αναδιαρθρώσουμε τα χρέη τους και να δώσουμε ελπίδα στον κόσμο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top