Στις… καλένδες ο κατώτατος μισθός: «Πάει για το 2016» είπε ο Σκουρλέτης

«Εντός Μαρτίου το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις»

«Το μνημόνιο μένει πίσω» δήλωσε -σχολιάζοντας τη συμφωνία με τους εταίρους- ο Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εργασίας, η οποία επικεντρώθηκε στον αποτελεσματικό έλεγχο της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και στον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας.

Φαίνεται, όμως, ότι δεν είναι μόνο το μνημόνιο που πάει πίσω αλλά και πολλές από τις προεκλογικές δεσμεύσεις-εξαγγελίες της κυβέρνησης, όπως πχ. ο κατώτατος μισθός που... παραπέμπεται στις καλένδες.

Συγκεκριμένα, για το θέμα της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα προ των μνημονίων επίπεδα, ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε ότι οι αλλαγές αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2016 μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, χωρίς όμως να διευκρινήσει εάν θα υπάρξει και έγκριση από τους Ευρωπαίους εταίρους, όπως αναφερόταν στο email Βαρουφάκη.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε ότι εντός του Μαρτίου θα κατατεθεί νομοσχέδιο «το οποίο θα αποκαθιστά το κύρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων» αλλά και τις αρμοδιότητες του ΟΜΕΔ. Ο ίδιος, έκανε λόγο και για νέο πλαίσιο για τις αποζημιώσεις, τις ομαδικές απολύσεις, τη μετενέργεια και το συνδικαλιστικό νόμο, ��ωρίς όμως να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Προτεραιότητα ο περιορισμός της αδήλωτης εργασίας

Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, η κυβέρνηση ετοιμάζει δραστικές παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας και τις διαδικασίες του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας ώστε «να ξεπεραστούν τα εμπόδια της πολυπλοκότητας και της γεωγραφικής διασποράς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα πρέπει να θεωρούνται πολυτέλεια ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την καθημερινότητα των εργαζομένων: «Συνηθίσαμε τα χρόνια του Μνημονίου αυτές τις έννοιες να τις θεωρούμε εν πάσει περιπτώσει περιττές, αλλά δεν είναι έτσι».

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε αλλαγές στα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία με στόχο ο έλεγχος «να είναι αποτελεσματικός, χωρίς όμως να γίνεται εξοντωτικός». Εξάλλου, στοιχεία του ΣΕΠΕ που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη ανέφεραν ότι μόνο το 20% των προστίμων που επιβάλλονται εξοφλούνται με την προβλεπόμενη έκπτωση του 30% του ύψους του προστίμου και τα υπόλοιπα «επιλύονται στα δικαστήρια ή καταλήγουν στον κάλαθο των ανεξόφλητων οφειλών».

«Σε συνεχή διαπραγμάτευση τους επόμενους 4 μήνες»

Αναφερόμενος στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για «συνεχή διαπραγμάτευση τους επόμενους 4 μήνες γ��α να πάμε τελικά σε μια συζήτηση για το συνολικό πρόβλημα που ονομάζεται ανάγκη εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης για το ελληνικό δημόσιο χρέος».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία, «ουσιαστικά μας απαλλάσσει ως χώρα από το ασφυκτικό πλαίσιο, το αυστηρά προσδιορισμένο των πρωτογενών πλεονασμάτων 3%».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top