Α. Τσίπρας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: «Θα κριθούμε από την ικανότητά μας να κυβερνήσουμε»

«Πρέπει να προχωρήσει γρήγορα το κυβερνητικό έργο»

Α. Τσίπρας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: «Θα κριθούμε από την ικανότητά μας να  κυβερνήσουμε»

​Πάνω από δύο ώρες συνεδρίαζε κεκλεισμένων των θυρών, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας ενημέρωσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και τα όσα πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας έκανε μια εξαντλητική ενημέρωση στους βουλευτές του κόμματός του για το τι συνέβη από την πρώτη μέρα των διεθνών επαφών της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους δανειστές και αναφέρθηκε με κάθε λεπτομέρεια στις δυσκολίες και το αρνητικό κλίμα που αντιμετώπισε η Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στις συμμαχίες που διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια των επαφών αυτών, αλλά και στις συγκρούσεις που υπήρξαν. Κατέγραψε επίσης βήμα βήμα όλα όσα συνέβησαν από Eurogroup σε Eurogroup, τονίζοντας παράλληλα ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να έχει μια πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στα επιτεύγματα της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της σκληρής διαπραγμάτευσης, υπογραμμίζοντας με έμφαση τον διαχωρισμό της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο, την απεμπλοκή από τα μνημόνια, ως πλαίσιο πολιτικής λιτότητας, την ενδιάμεση συμφωνία – γέφυρα που δίνει ανάσα στον ελληνικό λαό και την αποφυγή σχεδίου που στόχευε στην οικονομική και δημοσιονομική ασφυξία της χώρας, δημιουργώντας μια «αριστερή παρένθεση».

Επίσης, χαρακτήρισε επιτυχία το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατάφερε να βάλει τέλος στα εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και να φέρει την ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την συμφωνί�� στο Eurogroup.

Όσον αφορά στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που ενέκριναν οι θεσμοί, ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αντικαταστήσει τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης με μια σειρά από στόχους που πατάνε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Παραδέχθηκε πάντως ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και τόνισε ότι η κυβέρνηση κρίνεται από την ικανότητά της να διαπραγματευτεί και να κυβερνήσει.

«Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα το κυβερνητικό της έργο, να εξειδικεύσει τις μεταρρυθμίσεις και να χτίσει αξιοπιστία στη βάση της υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων, αλλά και αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες τομές σε ακανθώδη ζητήματα που χρονίζουν επί δεκαετίες», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Α. Τσίπρας συνέστησε τέλος προσοχή στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι στο τέλος η κυβέρνηση θα κριθεί από την ικανότητά της να κυβερνά και όχι μόνο από την ικανότητά της να διαπραγματεύεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος περιέγραψε τις δύσκολες στιγμές που έζησε στις Βρυξέλλες, ενώ τοποθετήθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης.

Πάντως, ο Π. Λαφαζάνης, μετά από τις δηλώσεις του ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία ιδιωτικοποίηση στον τομέα της ενέργειας, δεν πήρε τον λόγο, αφού όπως μετέφερε το περιβάλλον του, ό,τι είχε να πει το είπε την Τρίτη κατά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top