Βαρουφάκης: Δεν μειώνονται μισθοί και οι συντάξεις-Θα γίνουν οι 100 δόσεις-Αλλάζει ο ΕΝΦΙΑ

"Το μνημόνιο και η τρόικα τελείωσαν"-Τι είπε για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ

Βαρουφάκης: Δεν μειώνονται μισθοί και οι συντάξεις-Θα γίνουν οι 100 δόσεις-Αλλάζει ο ΕΝΦΙΑ

Για την λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκε από το Eurogroup, μίλησε το πρωί της Τετάρτης στον Real fm, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Μιλώντας, στον εκδότη της Real News και σχολιαστ�� του δελτίου του Star Ν.Χατζηνικολάου, ο κ.Βαρουφάκης, ξεκαθάρισε ότι μέσα στο επόμενο τετράμηνο δεν θα υπάρξουν μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, ενώ, όπως τόνισε, δεν θα αυξηθεί και ο ΦΠΑ στα νησιά.

Ο κ.Βαρουφάκης δεν απέκλεισε ωστόσο την αλλαγή ενός συντελεστή ΦΠΑ, που όμως δεν συνδέεται με την παραμεθόριο, τα νησιά και τον τύπο.

«Οι 100 δόσεις θα γίνουν …. υπάρχουν όμως κάποιες ιδέες από τον ΟΟΣΑ για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει πιο έξυπνο το νομοσχέδιο με τις 100 δόσεις» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ μιλώντας για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ.Βαρουφάκης δεσμεύτηκε ότι αυτός θα αλλάξει μέσα στο 2015, αλλά όπως είπε δεν γνωρίζει αν αυτό θα γίνει το α’ ή το β’ εξάμηνο.

Ο κ.Βαρουφάκης επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το success story τους είχε αποτύχει.

«Το μνημόνιο και η τρόικα τελείωσαν. Το mail Χαρδούβελη, που ήταν ένα ρεσιτάλ υποταγής σε υφεσιακά μέτρα, καταργείται» επανέλαβε ο κ.Βαρουφάκης, υπογραμμίζοντας ότι τους επόμενους τέσσερις μήνες η ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με τους εταίρους ένα νέο συμβόλαιο.

Σε ερώτημα για το ποια είναι η διαφορά της τρόικας και των θεσμών, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι τους θεσμούς τους αποτελούν η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ, τονίζοντας ωστόσο πως η ελληνική κυβέρνηση θα μιλά πλέον με την Κομισιόν.

«Ήταν η τελευταία φορά που μιλήσαμε και με τους τρεις. Σε μια διαπραγμάτευση για το πώς θα αλλάξει η τρόικα, πρέπει να μιλάς και με τους τρεις » είπε ο κ.Βαρουφάκης, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών.
«Το επιτελείο τεχνοκρατών που ερχόταν σαν συμμορία στα ελληνικά υπουργεία και επέβαλε υφεσιακά προγράμματα, τελείωσε» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος εκτίμησε ότι η χώρα θα βγει στις αγορές όταν καταφέρει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, να έχει πρωτογενή πλεονάσματα και επενδύσεις.
Σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, ο κ.Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι ο στόχος του 3% που θα ήταν "καταστροφικός" για την οικονομία δεν συζητείται πλέον. «Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από 1,5%», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους θα ξεκινήσουν άμεσα.
Δεσμεύτηκε για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, ενώ κληθείς να απαντήσει για την προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ περί αφορολόγητου 12.000 ευρώ, ο κ.Βαρουφάκης το συνέδεσε με την πορεία των διαπραγματεύσεων και τους δημοσιονομικούς στόχους.
«Η φοροαπαλλαγή θα αρχίσει σταδιακά να εισάγεται από φέτος. Οι δεσμεύσεις μας είχαν ορίζοντα 4ετίας» τόνισε.
Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ.Βαρουφάκης τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης του είναι να σταματήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Σε ερώτημα για το αν όντως υπήρξε σενάριο ξαφνικού θανάτου, ο υπουργός απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες, τονίζοντας απλώς πως ενώ η Κομισιόν ήθελε να δώσει εξάμηνη παράταση στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση του Α.Σαμαρά ζήτησε δίμηνη παράταση για να στριμώξει την σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σχολιάζοντας την αντίδραση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, Μ.Γλέζου για την συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους, ο κ.Βαρουφάκης εξέφρασε αρχικά την αγάπη και την εκτίμηση του προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας παράλληλα ότι θα είχε άλλη άποψη ο κ.Γλέζος αν είχε πιει έναν καφέ μαζί του και μιλούσαν αναλυτικά για το πλαίσιο της συμφωνίας .
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top