Μόνο στο Star–Αξιωματούχος ΔΝΤ:Είμαστε στην ίδια σελίδα με την Ευρώπη για την Ελλάδα

«Θέλουμε να δούμε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση»

Μόνο στο Star–Αξιωματούχος ΔΝΤ:Είμαστε στην ίδια σελίδα με την Ευρώπη για την Ελλάδα

​Διευκρινήσεις όσον αφορά στο ρόλο που θα αναλάβει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αλλά και για τις σχέσεις του Ταμείου με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως είναι η ΕΕ και η ΕΚΤ, έδωσε αξιωματούχος του ΔΝΤ στον ανταποκριτή του Star στη Νέα Υόρκη, Δ. Σουλτογιάννη.

Όπως τόνισε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, το Eurogroup έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει το Ταμείο να διατηρήσει τον ρόλο που έχει σήμερα στο ελ��ηνικό πρόγραμμα, επεσήμανε όμως ότι πρέπει να συζητηθεί πώς θα γίνει αυτός ο συγχρονισμός σε συνεργασία πάντα με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι τόσο το ΔΝΤ, όσο και η ΕΕ βρίσκονται στην ίδια σελίδα όσον αφορά στο πρόγραμμα της Ελλάδας και ότι δεν υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ τους.

«Τα προγράμματα ήταν πάντοτε αλληλένδετα. Ουσιαστικά μιλάμε για το ίδιο πρόγραμμα. Υπάρχει η προσδοκία το ΔΝΤ να κινηθεί παράλληλα με τους Ευρωπαίους και γίνονται ακόμα συζητήσεις για το ποια θα είναι η πλατφόρμα συνεργασίας. Δεν υπάρχει σχέδιο, ώστε το ΔΝΤ να προχωρήσει χωρίς την Ευρώπη και η Ευρώπη να προχωρήσει χωρίς το Ταμείο», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του ΔΝΤ στον ανταποκριτή του Star.

Όσον αφορά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνουν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, π.χ στο συνταξιοδοτικό.

«Για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση θα πρέπει να επιτευχθούν οι νέοι στόχοι κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω συγκεκριμενών μεταρρυθμίσεων. Υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο από τον Νοέμβριο του 2012. Τότε είχαν τεθεί κάποιοι στόχοι για το ΑΕΠ. Αυτοί οι στόχοι και οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν. Οι δικές μας απόψεις δεν έχουν αλλάξει και όπως καταλαβαίνω αυτό συμβαίνει και στο Eurogroup», είπε.

Εφόσον λοιπόν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η Ελλάδα θα εκταμιεύσει 8,8 δισ. ευρώ, όμως εξετάζεται ακόμα αν το ποσό αυτό θα εκταμιευθεί ολόκληρο ή σε δόσεις.

Αναφερόμενος τέλος στη νέα ελληνική κυβέρνηση που ανέλαβε μετά τις 25 Ιανουαρίου, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ τόνισε ότι εκλέχθηκε για να αντιταχθεί σε συγκεκριμένα σημεία του προγράμματος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα.

«Ας μην γελιόμαστε αυτή η κυβέρνηση έχει εκλεχθεί για να αντιταχθεί σε συγκεκριμένα σημεία του προγράμματος. Το πρόγραμμα όμως αλλάζει ανάλογα με τις περιστάσεις. Ο βασικότερος στόχος του προγράμματος είναι να αποκαταστήσει την βιωσιμότητα του χρέους και να επαναφέρει την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top