Ένταση στη Βουλή από παρέμβαση Ζωής για την απουσία βουλευτών της ΧΑ

"Όχι" στο αίτημα άρσης ασυλίας του Α. Γεωργιάδη- πρώτη ανάρτηση 21.43

Αντεγκλήσεις και υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη Βουλή, ύστερα από την εισήγηση της προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία επικαλέστηκε ομόφωνη γνώμη του Προεδρείου, για αναβολή της συνεδρίασης που θέμα της είχε τη λήψη απόφασης για άρση ή μη της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ κ. Αδ. Γεωργιάδη (για την υπόθεση εις βάρος του καταγγελίας για μη έκδοση αποδείξεων κατά την τηλεπώληση βιβλίων). Αιτία η μη «επαρκώς αιτιολογημένη» κατά την ίδια, άρνηση της εισαγγελίας να χορηγηθεί άδεια συμμετοχής στην ψηφοφορία των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

«Αν και διαβιβάστηκε πρόσκληση σε βουλευτές, προσωρινώς κρατούμενους, για να συμμετάσχουν σε διαδικασία, από την εισαγγελική αρχή δεν δόθηκε άδεια χωρίς ειδική αιτιολογία που να μπορεί να γίνει αποδεκτή από Βουλή. Συζητήσαμε το θέμα στο Προεδρείο της Βουλής, αποφασίσαμε ότι αποτελεί λόγο για σύντομη αναβολή της συνεδρίασης προκειμένου η σύνθεση του Κοινοβουλίου να είναι πλήρης» υποστήριξε η κα Κωνσταντοπούλου, για να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από τον κ. Γεωργιάδη (ο οποίος υποστήριξε ότι ταλαιπωρείται από την καθυστέρηση της διαδικασίας από μία ανυπόστατη, όπως ανέφερε, καταγγελία συγκεκριμένου προσώπου για λόγους "προσωπικής δημοσιότητας"), αλλά και γενικότερα από τους βουλευτές ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

«Το σώμα έχει πάρει απόφαση ότι μπορεί να λειτουργεί με παριστάμενους βουλευτές. Ο Κανονισμός λέει για πλειοψηφία παρόντων. Δεν ήταν απαραίτητο να είμαστε 300. Ο Κανονισμός δεν εξετάζει τους λόγους απουσίας ενός βουλευτή. Πάντα υπήρχαν απουσίες. Οι αποφάσεις είναι επί της πλειοψηφίας των παρόντων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης, με την κ. Κωνσταντοπούλου να απαντά ότι «δεν έχουμε να κάνουμε με εκούσια απουσία βουλευτών αλλά με εμπόδιο στη συμμετοχή τους».

«Η Βουλή δεν μπορεί να είναι δέσμια αποφάσεων της Δικαιοσύνης» υποστήριξε από πλευράς του ΠΑΣΟΚ ο κ. Γ. Κουτσούκος, ενώ από τη ΝΔ ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Με τη λογική σας, το Κοινοβούλιο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει αν δεν δώσει ο Εισαγγελέας άδειες. Η Βουλή μπορεί να είναι όμηρος της δικαστικής εξουσίας; Δεν μπορεί αυτό να γίνει αποδεκτό. Ανοίγουμε εξαιρετικά επικίνδυνη Κερκόπορτα για λειτουργία Κοινοβουλίου».

«Μπορεί να λειτουργεί το Κοινοβούλιο χωρίς την πλήρη σύνθεσή του; Αυτή η Βουλή δεν θα εφαρμόσει πρακτικές του παρελθόντος» ανταπάντησε η κ. Κωνσταντοπούλου που επιχείρησε να θέσει το ζήτημα σε ψηφοφορία δια εγέρσεως επί του διαδικαστικού, για να ακολουθήσει επεισόδιο με τον κ. Βενιζέλο που την κατήγγειλε για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», όπως και νέοι φραστικοί διαξιφισμοί. Η συζήτησε επεκτάθηκε μάλιστα στην συμφωνία για την παράταση της δανειακής σύμβασης, με τον κ. Βενιζέλο να ρωτά «αλήθεια πότε θα έρθει στη Βουλή η συμφωνία για το νέο Μνημόνιο για την ψηφίσουμε;».

Από πλευράς πάντως των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων υπήρξε συμφωνία τελικά να προχωρήσει η διαδικασία και να τεθεί σε διαφορετική συνεδρίαση το ζήτημα της συμμετοχής των βουλευτών (με τον Η. Παναγιώταρο της Χρυσής Αυγής να καταγγέλλει τα κόμματα για τη μέχρι τώρα στάση τους και τον Ν. Νικολόπουλο (ΑΝΕΛ) να συμφωνεί με την Πρόεδρο της Βουλής ότι «υπάρχει ζήτημα Δημοκρατίας»). Τελικά με τη συναίνεση και της κ. Κωνσταντοπούλου συνεχίζεται η διαδικασία με τις τοποθετήσεις των ειδικών αγορητών.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας απέδειξε πάντως ότι μάλλον «τζάμπα» έγινε προηγουμένως η «φασαρία», καθώς η το αίτημα άρσης της ασυλίας του Άδωνη Γεωργιάδη απερρίφθη «πανηγυρικά, καθώς μόλις ένας βουλευτής ψήφισε υπέρ του αιτήματος!

Η συντριπτική πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στην ψηφοφορία (226 βουλευτές) ψήφισε κατά της άρσης ασυλίας, ενώ «παρών» προτίμησαν να ψηφίσουν 7 βουλευτές.

Αναβλήθηκε για αύριο η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Λόγω της εξαιρετικά μεγάλης διάρκειας της συνεδρίασης για το αίτημα άρσης ασυλίας του Α. Γεωργιάδη, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη στις 10 π.μ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top