Τι κερδίσαμε και τι χάσαμ�� από τη συμφωνία με τους εταίρους

«Δεν είχαμε εντολή για ρήξη» λέει το ΥΠΟΙΚ

Με τη φράση «πήραμε εντολή για συμφωνία και όχι ρήξη» σχολιάζει το υπουργείο Οικονομικών τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με το Eurogroup πάνω στη «λίστα Βαρουφάκη».

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι αυτό που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση είναι ένα τετράμηνο μορατόριουμ, κατά τη διάρκεια του οποίου η ελληνική κυβέρνηση από τη μία δεν πρόκειται να αναγκαστεί να λάβει υφεσιακά μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ και από την άλλη δεν πρόκειται να κάνει μονομερείς ενέργειες.

Ο ίδιος αξιωματούχος απαντώντας σε απανωτές ερωτήσεις για τις εξαγγελίες προς τους πολίτες (100 δόσεις, αύξηση του αφορολόγητου ορίου, κλπ), πέταξε το μπαλάκι προς το υπουργικό συμβούλιο.

«Αυτό (σ.σ.: εννοεί το υπουργικό συμβούλιο) θα παντρέψει τις δεσμεύσεις αυτές απέναντι στους πολίτες με τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα» ξεκαθάρισε ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ.

Συνεχίζοντας, επεσήμανε με νόημα πως μια υπεύθυνη κυβέρνηση τα επανεξετάζει όλα όταν αλλάζουν οι συνθήκες, δηλαδή «όταν υπάρχει μια συμφωνία όπως αυτή που είχαμε σήμερα».

Παράλληλα, αναφερόμενος στο θέμα του ΕΝΦΙΑ τόνισε ότι ο ίδιος δεν θα ήταν χαρούμενος εάν παραμείνει για άλλον έναν χρόνο και θα ήθελε να αντικατασταθεί με ένα πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό φόρο.

Όπως ανέφερε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος από αύριο ξεκινά η διαπραγμάτευση για τ�� χρηματοδοτικό κενό στο επόμενο τετράμηνο καθώς υπάρχουν υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου και θα γίνει διαπραγμάτευση «είτε για αύξηση του ορίου για την άντληση ποσών από έντοκα γραμμάτια είτε για να βρεθούν άλλοι τρόποι».

Τέλος, όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε πως δεν θα ακυρωθεί καμία που έχει ήδη γίνει (όπως ο ΟΠΑΠ) και ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση «θα σεβαστεί τη νομοθεσία για τις διαδικασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top