Όταν ο Βαρ��υφάκης μιλούσε για χρεοκοπία και σήκωνε το μεσαίο δάχτυλο

Η ανατρεπτική του πρόταση το 2013

​Πριν ακόμα ο Γιάνης Βαρουφάκης γίνει υπουργός Οικονομικών και ζήσει από πρώτο χέρι την αδιαλλαξία του Βερολίνου και των Ευρωπαίων εταίρων μας, έκανε πολύ ρηξικέλευθες προτάσεις, καλώντας τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις να υψώσουν το… μεσαίο δάχτυλο στη Γερμανία και να πουν «λύστε μόνοι σας το πρόβλημα».

Αυτό λέει, κάνοντας και την ανάλογη χειρονομία, ο Γ. Βαρουφάκης σε βίντεο από ομιλία του το 2013, το οποίο και διέρρευσε στο διαδίκτυο.

«Εάν καταρρεύσει το ευρώ θα έχουμε απίστευτη ύφεση στη Γερμανία και στασιμοπληθωρισμό στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η παγκόσμια οικονομία δεν θα μπορέσει να αντέξει το σοκ. Κίνα και Βραζιλία θα έχουν αντίστοιχες συνέπειες», φαίνεται να λέει στα αγγλικά ο υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

Μάλιστα τότε έκανε λόγο για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» εκ μέρους των τριών προηγούμενων κυβερνήσεων στην Ελλάδα και υποστήριζε ότι «δεν υπεραμύνομαι του γεγονότος ότι μείναμε στο ευρώ, ακολουθώντας τις προτάσεις που μας έρχονταν μέσω Βρυξελλών και Φρανκφούρτης».

«Η δικιά μου πρόταση ήταν η Ελλάδα, τον Γενάρη του 2010, να χρεοκοπήσει μέσα στη ζώνη του ευρώ και να υψώσει το μεσαίο δάκτυλο στην Γερμανία λέγοντας “τώρα μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα μόνοι σας”», έλεγε χαρακτηριστικά το 2013.

Στην ομιλία του τότε ο υπουργός Οικονομικών είχε αναφερθεί και στο παράδειγμα της Αργεντινής, στην προσπάθειά του να εξηγήσει και γιατί δεν είναι υπέρ της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή.

«Ναι στη μισή στρατηγική που ακολούθησε η Αργεντινή, δηλαδή χρεοκοπία, αλλά όχι επιστροφή στη δραχμή», έλεγε.

«Η Αργεντινή είχε πέσο. Είχε ήδη το δικό της νόμισμα. Ήταν συνδεδεμένο με το δολάριο (1 πέσο = 1 δολάριο), αλλά στις τράπεζες και στις τσέπες των πολιτών υπήρχε πέσο και μπορούσε να το υποτιμήσει. Αν δεν έχεις δικό σου νόμισμα δεν μπορείς να το κάνεις. Δεν μπορείς να ανακοινώσεις ότι σε οκτώ μήνες θα έχουμε το δικό μας νόμισμα, το οποίο και θα υποτιμήσουμε. Αυτή θα ήταν η συνταγή για να ρευστοποιηθεί όλος ο πλούτος και να φύγει από την Ελλάδα», τόνιζε.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Γ. Βαρουφάκη, η Αργεντινή όταν χρεοκοπούσε και ύψωνε το μεσαίο δάκτυλο στο ΔΝΤ είχε τεράστιες εκτάσεις για να καλλιεργήσει εκατομμύρια τόνους σόγιας, την οποία ήθελε να αγοράσει η Κίνα εκείνη τη στιγμή.

«Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να πουλήσει. Θα ήταν αυτοκτονία να βγούμε από το ευρώ», έλεγε και πρόσθετε ότι είναι πιο πιθανόν να φύγει η Γερμανία από το ευρώ από ότι η Ελλάδα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top